Noul ministru al Sănătății confirmă existența unor diferențe în raportarea deceselor datorate Covid-19

Este concluzia unui raport preliminar, înaintat de comisia constituită la nivelul ministerului pentru a investiga acest fapt, dar concluziile finale vor fi cunoascute și făcute publie după 7 mai.

 

Una dintre declarațiile făcute la finalul mandatului de fostul ministru al Sănătății, după ce a fost demis de premierul Florin Cîțu, a fost legată de diferența dintre numărul real de decese în rândul pacienților cu Covid-19 și cel raportat oficial, Vlad Voiculescu susținând că numărul real al deceselor este mai mare decât cel adus la cunoștința publicului. Acesta nu a putut prezenta dovezi clare, precizând că demarase de curând o investigație înainte de a fi demis, însă declarația considerată de o mare gravitate a stârnit numeroase reacții. Prin urmare, la nivelul Ministerului Sănătății a fost creată  o comisie pentru a investiga acest aspect, iar un prim raport preliminar înaintat ieri noului ministru, Ioana Mihăilă, confirmă spusele lui Vlad Voiculescu.

După studierea raportului, Ioana Mihăilă a anunțat ieri, că din comisie fac parte specialiști de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), iar aceștia colaborează și cu specialiști de la STS, din primele verificări rezultând că există diferențe între raportările deceselor. „Raportul preliminar care mi-a fost prezentat arată că există diferenţe. Nu ştim încă exact care sunt cauzele, dar există diferenţe între diversele sisteme de raportare. Urmează ca, în data de 7 mai, această comisie să redacteze o formă mai avansată, iar noi urmează să comunicăm rezultatele acestui raport”, a declarat Ioana Mihăilă.

 

Ioana Mihaila

Aceasta a mai precizat că primele necorelări au început să apară la jumătatea anului trecut, la început diferențele fiind foarte mici. Acestea au început să crească însă odată cu apariția valului al doilea al pandemiei, când a început să crească și numărul de persoane infectate, implicit numărul de decese. „În momentul acesta, raportarea se face în sistemul Alerte MS, unde spitalele raportează numeric total numărul de decese de Covid-19. Raportarea din CoronaForms, cea care transmite datele oficiale ce sunt prelucrate şi preluate de Grupul de Comunicare Strategică, sunt datele care sunt deja validate de către reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică şi de către reprezentanţii INSP. Există diferenţe legate de numărul de decese raportate între cele două baze de date, există câteva chei de verificare pe care comisia le-a luat, legate de raportările pe coduri de DRG din spitalele care sunt spitale Covid sau spitale suport-Covid şi din datele furnizate de INSP. Aşteptăm rezultatul final pentru că nu dorim să ne lansăm în afirmaţii până când nu avem o certitudine”, a mai explicat ministrul.

 

Tot în cursul zilei de ieri, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul a vorbit și despre testarea copiilor care urmează să se întoarcă la școală. În acest sens, INSP a făcut recomandări pentru reluarea cursurilor la clasele speciale şi la cele terminale acestea fiind legate de măsurile de prevenţie, purtarea măştii, aerisirea şi păstrarea distanţei fizice.

Testarea cu teste rapide antigen clasice, prin exudatul naso-faringian, rămâne o opţiune pentru copiii care merg la şcoală. În ceea ce priveşte testarea cu testele din salivă, opinia redată de specialiştii de la INSP, şi care este concordantă cu recomandările internaţionale, este că rezultatul pozitiv al unui test din salivă necesită confirmare prin retestare, fie prin metoda Real PCR, fie prin retestare antigenică rapidă naso-faringian. Urmează ca împreună cu Ministerul Educaţiei să luăm decizia de oportunitate a testării din salivă pentru elevii care merg la şcoală”, a declarat Ioana Mihăilă.

Zilele acestea urmează să fie publicat un ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, referitor la condițiile în care elevii vor reveni la școală după vacanța de primăvară.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*