Au fost confirmate primele decese provocate de gripă în acest sezon

18 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Victime sunt o femeie de 69 de ani si un copil de 15 ani, niciunul din cei doi pacienți nefiind vaccinat antigripal. Ministerul Sănătății solicită continuarea vaccinării. 

 

Deși sezonul rece nu a pus până acum probleme deosebite nici din punctul de vedere al temperaturilor scăzute și al căderilor de zăpadă, și nici din cel al problemelor de sănătate specifice acestei perioade, zielele acestea au fost confirmate primele două decese provocate de gripă.

Vestea tristă vine din partea  Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), care a anunțat ieri că a fost confirmat diagnosticul de gripă în cazul unei paciente de 69 de ani, decedate în prima săptămână din acest an, pentru ca, la mai puțin de 24 de ore, să fie făcut în cursul zilei de azi un nou anunț referitor la decesul unui tânăr de 15 ani, cu același diagnostic confirmat.

Este vorba de primele decese provocate de gripă în acest sezon, în condițiile în care virusul gripal nu a mai provocat la fel de multe îmbolnăviri ca în anii precedenți, ținând cont că vremea a fost mai mult una primăvăratică până acum.

 

Concret, este vorba de 80 de cazuri de gripă confirmate până la data de 14 ianuarie, numai în săptămâna 8-14 ianuarie fiind confirmate 50 de cazuri. Conform datelor furnizate de INSP, au fost  consemnate și 2 decese, iar în perioada similară a anului trecut fuseseră înregistrate 9 pierderi de vieți din cauza gripei. În primul caz de deces provocat de gripă în acest sezon este vorba de o femeie de 69 de ani din București, cunoscută cu afecțiuni cronice și care nu fusese vaccinată antigripal, deși făcea parte din categoriile de risc, tinând cont atât de vârstă, cât și de starea precară de sănătate.

Surprinzător este celălalt caz confirmat azi, cel al băiatului de 15 ani din județul Sălaj, tinând cont de faptul că este vorba de un copil perfect sănătos, care nu era cunoscut ca suferind de vreo afecțiune gravă, însă nu fusese vaccinat antigripal.

Până la acest moment, pe lângă cele 80 de cazuri de gripă, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute este de 74.953, cu 26,2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 61% mai mare faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă. Specialiștii INSP precizează însă că diferenţa mare faţă de săptămâna precedentă nu este reală, fiind datorată în principal subraportărilor din săptămâna anterioară, ca urmare a sărbătorilor legale.

 

La scurt timp după ce INSP a confirmat și cel de-al doilea deces provocat de gripă, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a făcut un apel către medicii de familie să continue vaccinarea antigripală şi în luna ianuarie, mai ales pentru categoriile la risc, având în vedere evoluţia sezonului epidemic de gripă, care în acest an a debutat mai târziu faţă de sezonul din anul anterior.

„Fac apel la medicii de familie să continue activitatea de vaccinare, deoarece, din datele primite la Ministerul Sănătăţii, au fost vaccinate peste 700 de mii de persoane, ceea ce înseamnă că mai sunt disponibile aproape 300 de mii de doze gratuite în cabinetele medicilor de familie”, este mesajul transmis de ministrul Bodog către Direcțiile de Sănătate Publică și medicii de familie.

La rîndul său, medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, susține că  „există argumente pentru continuarea vaccinării antigripale în cursul lunii ianuarie, având în vedere evoluţia circulaţiei virusurilor gripale şi posibilitatea ca actualul sezon de gripă să se prelungească până la primăvară”, menționând că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă.

Pe lângă vaccinare, măsurile de igienă personală precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, utilizarea batistelor de unică folosință pentru strănut sau tuse, precum și respectarea unui regim de viaţă sănătos, o alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihna şi mişcarea sunt esenţiale pentru prevenirea afecțiunilor  respiratorii şi în special a gripei.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*