UMF Carol Davila face investiții de 48 de milioane de euro în modernizarea infrastructurii

Proiectul se va derula pe termen lung, iar jumătate din această sumă provine dintr-un împrumut acordat de Banca Europeană de Investiții (BEI).

 

Banca Europeană de Investiții a anunțat că a aprobat acordarea unui împrumut în valoare de 24 de milioane de euro Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Carol Davila din București, pentru investiții în îmbunătățirea infrastructurilor de cercetare, academice și studențești.

Împrumutul va fi acordat pentru o perioadă de 25 de ani, iar suma reprezintă aproape un sfert din totalul de 100 de milioane de euro pe care BEI îi pune le dispoziție pentru finanțarea investițiilor făcute de universitățile din România, în cadrul unui program special de finanțare.

Totodată, împrumutul acoperă jumătate din suma totală de 48 de milioane de euro pe care UMF Carol Davila intenționează să o investească pe termen lung în modernizarea infrastructurii. Prin accesarea acestei finanțări, UMF Carol Davila devine prima instituție de învățământ superior medical din România care va beneficia de sprijin financiar și tehnic din partea BEI pentru investiții în infrastructură.

În acest sens, rectorul universității, prof. dr. Viorel Jinga, a declarat că „împrumutul BEI de 24 de milioane euro răspunde nevoii actuale a universităţii, de a moderniza mediul de învăţare şi facilităţile de cercetare şi va accelera dezvoltarea, digitalizarea şi internaţionalizarea universităţii. Experienţa unică a BEI de a sprijini investiţiile universitare în întreaga Europă ne-a îmbunătăţit capacitatea de planificare a noii investiţii şi ne-a permis să aspirăm la a îmbunătăţi cercetarea ştiinţifică medicală, a folosi tehnologia digitală şi la a ne asigura că studenţii şi personalul nostru continuă să îmbunătăţească clasamentul global Shanghai 500”.

 

Profesorul Jinga a adăugat că proiectul de investiții include restaurarea și renovarea clădirii Facultății de Medicină, precum și construirea a două noi centre dedicate cercetării medicale.

La rândul său, Christian Kettel Thomse, vicepreședinte BEI responsabil pentru România, a declarat că instituția financiară se angajează să accelereze investiţiile prioritare pentru îmbunătăţirea educaţiei, cercetării şi sănătăţii publice în toată România. „Suntem încântați să sprijinim transformarea vizionară a Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti. Noua finanţare a BEI în valoare de 24 milioane euro, cu garanţia Uniunii Europene, va contribui la consolidarea în continuare a educaţiei medicale, a excelenţei în cercetare din universitate şi la îmbunătăţirea eficienţei energetice. După sprijinul recent acordat pentru investiţii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi Universităţii Politehnice din Bucureşti, experţii BEI în finanţarea educaţiei aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze şi cu alţi parteneri din învăţământul superior  pentru a sprijini în continuare investiţiile în viitorul României”, a mai precizat acesta.

 

Totodată, reprezentantul BEI este de părere că, prin consolidarea centrelor naţionale de excelenţă pentru formarea noilor generații de medici, aceștia sunt mai pregătiți pentru a face față provocărilor din domeniul sănătăţii publice, reducându-se totodată exodul profesioniştilor români din domeniul sănătăţii, care părăsesc ţara pentru a lucra în străinătate.

Pe lângă finanțarea de 24 de milioane de euro, UMF Carol Davila va beneficia și de consiliere în domeniul tehnic şi financiar, oferită de Platforma europeană de consiliere în materie de investiţii, care reprezintă o inițiativă comună a BEI și Comisiei Europene.

Acesta este al doilea împrumut pe care BEI îl acordă unei instituții de învățământ superior din România în cadrul Programului de împrumut pentru învăţământul superior din România, după finanțarea de 21 de milioane de euro acordată anul trecut Universității Tehnice din Cluj-Napoca, care derulează un program similar de investiții, în valoare totală de 44 de milioane de euro.

În cursul anului 2019, Universitatea Politehnică din București a fost prima instituție de acest gen din România care a primit o finanțare din partea BEI.

 


Adaugati un comentariu


 

*