Ascensiune remarcabilă a UMF Carol Davila în Top Shanghai. UMF Cluj, etalon la numărul domenilor de studiu

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca este singura universitate de profil din România listată în acest top la trei domenii de studiu din categoria ştiinţelor medicale.

 

Top Shanghai este primul și totodată unul din cele mai prestigioase clasamente globale ale universităților, realizat după mai multe criterii. Lansat în 2003 de universitatea Tiao Tong din Shanghai, clasamentul este publicat anual din 2009, iar recent au fost anunțate rezultatele evaluării pentru anul 2020.

Acestea consemnează o ascensiune semnificativă a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, care anul trecut se clasa printre primele 200 de universități de profil din topul internațional, pentru ca anul acesta să fie plasată în topul primelor 150 de universități din domeniul Științelor Medicale, la capitolul Medicină Clinică. 

Pentru a fi incluse într-un clasament pe un anumit domeniu, universităţile trebuie să aibă, anual, un număr minim de publicaţii de cercetare, iar  pragul de publicare este diferit în funcţie de subiectele pe domenii ale clasamentului.

UMF Carol Davila are astfel cea mai bună clasare în acest top dintre universitățile de profil din România.

 

Prof. dr. Viorel Jinga

Despre această clasificare net superioară celei de anul trecut, rectorul UMF Carol Davila, prof. dr. Viorel Jinga, spune că „ascensiunea remarcabilă a Universităţii noastre în acest prestigios top internaţional se datorează exclusiv comunităţii academice de la Carol Davila, care demonstrează încă odată că rămâne un pilon important în planul cercetării ştiinţifice medicale internaţionale. În acest context, reiterez faptul că aceste eforturi ale UMF Carol Davila, dedicate accederii în ierarhiile performanţei internaţionale, devin progresiv comparabile cu cele ale centrelor universitare de top din lume, după cum se poate vedea la o privire de ansamblu în clasamentul actual al Top Shanghai. Am convingerea că menţinând acest trend ascendent vom reuşi să ne impunem cât mai curând ca un lider european regional”.

Shanghai Global Ranking of Academic Subjects 2021 clasifică universitățile din lume în 54 de domenii de studiu, grupate pe cinci categorii fundamentale: ştiinţele naturii, inginerie, ştiinţele vieţii, ştiinţe medicale şi ştiinţe sociale. Topul este condus de cele mai mari universități, precum Oxford, Princeton, Cambridge, MIT etc. În total, în clasament se regăsesc 1800 de universități din 93 de țări din întreaga lume.

 

O performanță notabilă în Top Shanghai are Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj, care este singura din România listată în acest an la trei domenii de studiu din categoria Știinţelor Medicale. Astfel, în domeniul Farmacie şi Ştiinţe Farmaceutice universitatea clujeană se clasează pe locurile 201-300, în domeniul  Tehnologie Medicală  se află în categoria 401-500, iar la Medicină Clinică se clasează pe locul doi la nivel național, după UMF Carol Davila, și pe locurile 401-500, în clasamentul internațional.

Rectorul UMF Cluj, prof. dr. Anca Buzoianu, a declarat că „fiind o universitate de excelenţă şi instituţie de cercetare avansată, UMF Iuliu Haţieganu se evidenţiază în peisajul academic drept o universitate de valoare, care îşi asumă misiunea de a-şi aduce contribuţia atât pe plan educaţional şi al serviciilor medicale, cât şi pe plan ştiinţific, dezvoltând proiecte de cercetare de mare impact. Strategia noastră este să creştem recunoaşterea naţională şi internaţională, prestigiul şi competitivitatea, într-un context în care aceste aspecte au o importanţă din ce în ce mai însemnată. Viitorii noştri studenţi, atât români, cât şi internaţionali, au acum un motiv în plus să studieze la cea mai importantă universitate de medicină şi farmacie din Transilvania şi care se află printre cele mai bune 500 de universităţi de profil din lume”.

În Top Shanghai figurează și UMF Timișoara, în poziția 401-500 la nivel global, la categoria Științe Medicale, domeniul Medicină Clinică.

 

Remarcabil este și faptul că Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca este singura universitate românească prezentă în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic la Domeniul Veterinary Sciences, unde ocupă poziția 201-300 (dintr-un total de 300 de universități de profil din lume), respectiv poziția 1 la nivel național. Conducerea USAMV Cluj a felicitat cadrele didactice, cercetătorii și doctoranzii din cadrul Facultății de Medicină Veterinară pentru rezultatele deosebite obținute în activitatea de cercetare și publicate în jurnale științifice prestigioase,  rezultate care au asigurat prezența uiversității noastre și în acest an în clasamentul Shanghai, considerat a fi cel mai important clasament la nivel mondial pentru instituțiile de învățământ superior. Sperăm ca aceste rezultate să fie un bun exemplu pentru cadrele didactice, cercetătorii și doctoranzii din celelalte facultăți din cadrul universității”. 

În ediția de anul acesta a Top Shanghai au mai apărut Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj (4 apariții – Matematică, Științele pământului, Ecologie și Energie), Universitatea din București (2 apariții – Matematică și Științele pământului)), Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Transilvania din Brașov (câte o apariție – Fizică).


Adaugati un comentariu


 

*