S-a înființat Comitetul Național de coordonare a activităților de vaccinare împotriva Covid-19

19 noiembrie 2020 | 1 comentariu |

Noua structură este coordonată de primul ministru având ca scop stabilirea strategiei de vaccinare și punerea în aplicare a acesteia.

 

A mai fost făcut un pas către campania de vaccinare împotriva Covid-19, așteptată nu doar în România, ci de întreg mapamondul. După discuțiile ce au avut loc zilele trecute la Cotroceni, în urma cărora medicul militar Valeriu Gheorghiță a fost desemnat coordonator al campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, azi a fost anunțată înființarea Comitetului Național de coordonare a activităților privind această campanie. Noua structură nu are personalitate juridică și funcționează în subordinea Secretariatului General al Guvernului, fiind coordonată de primul ministru.

Conducerea comitetului va fi asigurată de un președinte ce urmează a fi desemnat de premier, iar activitatea noii structuri se va axa pe trei direcții principale – comunicare, logistică și activitatea medicală. Această din urmă prioritate se referă la vaccinarea propriu-zisă și la monitorizarea eventualelor reacții adverse post-vaccinare.

 

Comitetul se va ocupa și de informarea și comunicarea cu personalul medical și populația, în legătură cu evoluția campaniei de vaccinare, dar și cu organizarea centrelor de vaccinare si coordonarea derulării activității acestora.

Asigurarea logisticii necesare desfășurării activităților aferente procesului de vaccinare va fi o altă misiune a comitetului național, la fel și identificarea nevoii de resurse umane necesare procesului de vaccinare.

Nu în ultimul rând, membrii comitetului se vor ocupa și cu elaborarea de proceduri necesare implementării în mod unitar, la nivelul întregii țări, a activităților legate de procesul de vaccinare.

O primă misiune a comitetului va fi prezentarea strategiei și a planului de acțiune pentru campania de vaccinare, detalii pe care președintele Klaus Iohannis a promis că vor fi făcute publice pe parcursul săptămânii viitoare.

 

Activitățile din cadrul Comitetului Național de coordonare a activităților de vaccinare împotriva Covid-19 vor fi desfășurate de reprezentanți ai instituțiilor implicate din cadrul Ministerul Sănătății și instituțiilor din subordinea acestuia, cu rol în sănătatea publică (INSP, ANMDMR), ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, precum și reprezentanți ai Colegiului Medicilor din România și organizațiilor profesionale de profil.

La lucrările comitetului vor participa și consilierul de stat al primului ministru, cu atribuții în domeniul Sănătății, precum și purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Un vaccin împotriva Covid-19 este așteptat să apară chiar până la finele acestui an, iar în România ar putea ajunge în primul trimestru al anului viitor, în cel mai optimist scenariu. Acchiziția vaccinului va fi făcută la nivelul Uniunii Europene, țara noastră având alocate peste 10 milioane de de doze. Primele doze care vor sosi vor fi folosite pentru imunizarea personalului medical, urmând ca apoi să se treacă la vaccinarea persoanelor din grupele de risc.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Harry Nemyra spune:

    O, ce veste minunată! Să fim serioși, cine-i tratează, de durere în cot, pe medici mai întâi!??

Adaugati un comentariu


 

*