Amendamentele la Legea farmaciei, promulgate de președintele Iohannis

În urmă cu doi ani, președintele Iohannis a trimis proiectul legislativ la reexaminare, dar de această dată și-a dat acordul asupra amendamentelor propuse.

 

Klaus Iohannis

După mai bine de doi ani, Legea farmaciei, adoptată în 2008, a suferit unele modificări care au devenit necesare pe parcursul timpului, odată cu promulgarea de către președintele Klaus Iohannis a amendamentelor pe care le trimisese inițial la reexaminare.

Prima dată, amendamentele propuse pentru modificarea legii au ajuns pe masa președintelui în cursul anului 2016, însă acesta a trimis proiectul legislativ la reexaminare, invocând o lipsă de corelare a normelor în ceea ce privește vânzarea medicamentelor, dar și o discrepanță sub aspectul politicilor menite sa asigure sanatatea publica. Astfel, președintele preciza, la acel moment, că documentul legislativ conținea norme care, fie veneau în contradiție cu normele europene, fie stabileau obligații pentru autorități din alte state membre UE, cerând în aceste condiții ca amendamentele să fie reexaminate în Parlament.

La scurt timp, Senatul a reexaminat proiectul, fiind aduse modificările ce se impuneau și apoi adoptat documentul în noua formă. Acesta a fost trimis apoi la Camera Deputaților, unde a rămas în așteptare timp de doi ani, fiind pus în dezbatere și aprobat abia în cursul lunii trecute.

De la Parlament, proiectul s-a întors după mai bine de doi ani pe masa președintelui, care a constatat că de această dată nu mai există niciun fel de discrepanțe, astfel că în cursul zilei de ieri a promulgat noile amendamente care aduc modificări Legii farmaciei, veche de 10 ani.

 

Cel mai important dintre amendamente se referă la comercializarera sau eliberarea medicamentelor fără prescripție medicală prin intermediul serviciilor societății informaționale. Este vorba în special de comercializarea on-line a medicamentelor din această categorie, activitate care, conform noilor prevederi, nu poate fi desfășurată decât de farmaciile comunitare şi drogheriile autorizate potrivit legii. Pentru a putea comercializa medicamente on-line, acestea au și obligația de a notifica în prealabil Ministerul Sănătății, în acest sens.

Amendamentele prevăd și care sunt datele ce trebuie menționate în această notificare, respectiv denumirea societăţii, adresa unităţii farmaceutice de unde sunt livrate medicamentele, adresa site-ului unităţii farmaceutice prin intermediul căruia se face vânzarea, numele farmacistului responsabil de vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală, data începerii activităţii.

Un alt amendament care a fost revizuit și aprobat de președinte prevede că „în incinta farmaciilor comunitare, a oficinelor locale de distribuţie, a farmaciilor din unităţile medicale aflate în structura ministerelor cu reţea medicală proprie, a drogheriilor, a farmaciilor şi a oficinelor locale de distribuţie din sistemul penitenciar este interzisă utilizarea tehnicii de vânzare cu autoservire pentru medicamentele de uz uman sau veterinar”.

 


Adaugati un comentariu


 

*