„Coplata” în sănătate, test eșuat

Lansarea în dezbatere publică a unui proiect de ordin ce prevede modificarea Legii Sănătății în acest sens a generat o serie de reacții contradictorii, iar ministrul Sănătății și-a adaptat poziția imediat, spunând că vizează, de fapt, doar sistemul privat, deși în textul actului normativ nu există această specificație.

 

Ministerul Sănătății (MS) a lansat, în dezbtere publică, un proiect de OUG prin care se propun unele modificări la Legea Sănătății, prin care „se crează cadrul legal astfel încât să se asigure contribuția personală a pacienților în vederea acoperirii costurilor reale ale serviciilor medicale, în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate și ambulatoriul paraclinic. Aceste modificări se impun întrucât neadoptarea de măsuri imediate, prin prezentul act normativ ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi medicale, cu consecinţe serioase în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a fondurilor publice şi furnizarea unei asistenţei medicale de calitate pacienţilor.

S-a mai încercat, în 2013, instituirea unui sistem de coplată în spitalele publice, iar pentru o perioadă, fiecare unitate medicală a perceput o taxă de 7-10 lei fiecărui pacient la externare, dar pentru că nu a dat rezulatele scontate, a fost abandonat. Noul proiect de act normativ fiind întocmit astfel încât să lase loc la interpretări, e clar că s-a testat din nou reacția pieții, dar testul a eșuat.

Asociațiile de pacienți au reacționat imediat, criticând modificările propuse de autorități, iar populația s-a panicat. Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu a sărit ca ars, calificând noile măsuri drept „o bombă socială” care va afecta grav pacienții. El a spus că autoritățile doresc să reintroducă sistemul de coplată în spitale și astfel, pacienții asigurați nu vor mai avea parte se servicii medicale gratuite, vor fi nevoiți să suporte din buzunar o parte din costurile acestor servicii, pentru care în prezent un se percep tarife în sistemul public. Mai mult, Vasile Barbu a plusat, spunând că în acest mod, practic, se va desființa pachetul gratuit de servicii, acuzând autoritățile că vor să recurgă la această măsură întrucât nu mai au bani suficienți la buget și doresc să treacă unele cheltuieli în seama pacienților asigurați.

 

Vasile Barbu

Se pare însă că supărarea lui Barbu a fost motivată mai ales de faptul că ministrul Sănătății a discutat despre aceste modificări legislative doar cu reprezentații Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private din România (PALMED) care consideră modificările benefice atât pentru furnizorii de servicii medicale private cât și pentru pacienți. „Așa cum este legea acum, furnizorul nu are voie să încaseze absolut nimic de la pacient. Și atunci, furnizorul ar trebui ori să pună pacientul să plătească toată procedura sau poate să îl pună să plătească diferența dintre suma decontată de Casă și costul real, dar nu în cadrul aceleiași investigații, pentru că nu este permis în momentul de față. Atunci, s-a găsit această alternativă, ca pacienții să poată să aibă acces și în sistemul privat, adică măcar partea aceea de asigurări sociale de sănătate să i se deconteze și în sistemul privat, la modul cel mai transparent posibil”, a explicat Cristian Hotoboc, președintele PALMED.

Vasile Barbu susține însă că ar fi vorba de o „complicitate” cu furnizorii de servicii paraclinice, cum ar fi cei care oferă analize medicale sau serviciile de imagistică, care nu sunt mulțumiți de actualele tarife decontate de CNAS și care astfel vor obține bani și de la pacienți, după ce nu au reușit să obțină o majorare a tarifelor decontate de Casa de Asigurări. Declarațiile președintelui Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților s-a răspândit rapid în spațiul public, stârnind un val de îngrijorare și indignare în rândul pacienților.

 

În urma controverselor create de acest subiect, ministrul Sănătății, Sorin Pintea, a explicat că proiectul de OUG nu vizează introducerea coplății pentru serviciile medicale de stat, ci își propune ca „pacienții care se vor adresa unităților medicale private aflate în contract cu Casa de Asigurări, pentru anumite servicii care sunt decontate de CNAS, să plătească doar diferența dintre tariful pe care respectivul operator privat îl percepe pentru serviciul medical solicitat și suma decontată din fondul asigurărilor de sănătate”.

Pintea a făcut aceste precizări în cadrul unei conferințe de presă organizate cu ocazia unei vizite pe care a făcut-o ieri în județul Arad, unde a vizitat mai multe unități medicale și s-a întâlnit cu managerii acestora și reprezentanții autorităților locale care au în administrare aceste spitale, cărora inistrul Sănătății le-a promis anul acesta 10 milioane de lei pentru achiziție de aparatură și echipamente medicale.

Explicații suplimentare a transmis și Biroul de presă al MS, care într-un comunicat oficial explică exact cum stau lucrurile. „Ministerul Sănătăţii nu intenţionează să introducă coplata pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare de stat. Proiectul pus în dezbatere publică urmăreşte o abordare legislativă unitară, care este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze și de servicii medicale la furnizorii privaţi aflaţi în contract cu CNAS, cu plata de către asigurat numai a diferenţei dintre tariful furnizorului privat şi cel suportat de CNAS, cu informarea şi acordul în prealabil al acestuia”, sa arată în comunicatul MS.

 

În comunicatul ministerului se menționează că în costul unui serviciu medical sunt cuprinse și cheltuielile cu manopera medicală, medicamentele, materialele sanitare, utilităţile şi alte cheltuieli indirecte. Pentru furnizorii privați se decontează numai tariful serviciului medical, și de aici rezultă diferența dintre suma decontată și tariful perceput. În schimb, pentru unitățile medicale din sistemul public se decontează atât tariful serviciului medical, cât şi sumele pentru influenţele salariale, iar de aceea nu vor exista motive pentru ca pacienților să li se solicite coplată.

Referitor la acest subiect, Sorina Pintea a subliniat că „oricum, pacienţii plăteau la privat, dar privatul era undeva în zona gri, inventa tot felul de taxe, servicii hoteliere de o mie de lei pe noapte, tocmai pentru a acoperi costul real. De aceea permitem furnizorului privat să încaseze de la pacient, practic, nu coplată, ci o diferenţă de valoare. Am rămas surprinsă de afirmaţia că Guvernul introduce coplata. Nici vorbă! Este o solicitare a privaţilor de doi-trei ani de zile, am avut nenumărate întâlniri, negocieri. Permitem furnizorului privat să încaseze legal, nu în zona gri, diferenţa dintre serviciul decontat de Casă şi valoarea reală”.

 

Cristian Hotoboc – PALMED

La rândul său, Cristian Hotoboc a explicat că era nevoie de o acoperire a costului real pentru actul medical, subliniind la rândul său că, de fapt, nu este vorba de „coplată”, ci de „contribuție personală”.

„Subfinanţarea şi gestionarea ineficientă a banilor din sistemul medical sunt două aspecte care generează o dezbatere continuă cu privire la serviciile de sănătate. Apar şi se dezvoltă proceduri noi – investigaţii, tratamente, medicamente etc. – şi necesitatea de investiţii este constantă, dacă vrem să asigurăm un act medical de calitate. Coplata este legiferată şi se aplică potrivit normelor actuale. În acest moment discutăm despre contribuţie personală, ca aport absolut necesar pentru o funcţionare optimă a sistemului medical, în beneficiul pacienţilor. În sens strict, contribuţia personală este definită ca parte cu care contribuie cineva la o acţiune sau la o cheltuială comună. În practică, contribuţia personală vine să acopere diferenţa argumentată anterior, existentă sau viitoare, cu scopul creşterii beneficiilor primite. În termeni specifici sectorului medical, contribuţia personală ar putea reprezenta o sumă plătită în mod direct pentru servicii medicale, tratament şi medicaţie. Pentru sumele astfel încasate, furnizorii de servicii medicale şi medicamente eliberează facturi. Beneficiile unei astfel de reglementări sunt pe termen mediu, dar mai ales pe termen lung, într-un sistem care răspunde tot mai greu nevoilor pacienţilor”, a declarat Cristian Hotoboc.

Acesta a adăugat că pacienții ar putea beneficia și de deductibilitate fiscală pentru sumele suplimentare pe care ar fi dispuși să le plătească pentru serviciile medicale, dar până când această măsură va putea produce efecte va mai dura. Mai întâi trebuie aprobată OUG, apoi va fi nevoie de modificarea contractului-cadru de acordare a serviciilor medicale și de norme de aplicare.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*