Furnizorii de servicii medicale private se mai gândesc dacă încheie contracte cu CNAS

6 februarie 2020 | 0 comentarii |

Aceștia spun că sumele decontate sunt mult sub costurile reale, fiind nemulțumiți și de prorogarea introducerii contribuţiei personale până la 1 aprilie, anul viitor.

 

Extinderea programelor naţionale de sănătate şi în mediul privat, fără condiţia existenţei unui excedent de pacienţi în spitalele publice, este posibil să rămână „doar pe hârtie”, cel puțin pentru moment. Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) a anunțat astăzi că se ia în calcul varianta de a nu se semna contractele cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în 2020, operatorii privați fiind nemulțumiți de sumele mici care vor fi decontate și de amânarea posibilității de a se percepe coplată până la data de 1 aprilie a anului viitor.

În consecință, deși modificările aduse Legii Sănătății le permite pacienților incluși în programele naționale de sănătate să se adreseze și clinicilor private fără a fi obligați să plătească nimic în plus, sunt șanse ca aceștia să nu aibă cui se adresa, pentru că respectivele clinici nu vor avea contracte cu CNAS și, prin urmare, tratamentele nu vor putea fi decontate din fondul de asigurări sociale de sănătate.

 

Cristian Hotoboc

În aceste condiții, PALMED va face o analiză a situației, dar se ia foarte serios în calcul opțiunea operatorilor privați de a nu semna contracte cu CNAS în acest an, iar astfel serviciile medicale furnizate doar contra cost. Nemulțumirea rezidă din faptul că sumele decontate de CNAS sunt, în accepțiunea lor, mai mici decât costurile reale, iar în aceste condiții clinicile private ies în pierdere, dacă diferența nu este suportată prin contribuție personală.

Cele mai mari diferenţe se înregistrează la spitalizarea continuă, unde preţul corect este de două şi chiar de trei ori mai mare decât cel decontat. O situaţie similară regăsim şi la investigaţii imagistice de înaltă performanţă – imagistică prin rezonanţă magnetică, investigaţii computer tomograf, la analizele medicale de imunologie şi de bacteriologie, în cazul cărora diferenţa poate fi de la câteva zeci la sute de lei. O decontare justă este vitală pentru ca sistemul medical, incluzând aici şi unităţile publice, să poată funcţiona normal, iar pacienţii să beneficieze de un serviciu medical adecvat, la timp şi în condiţii similare”, a declarat președintele PALMED, Cristian Hotoboc.

 

O soluție propusă de reprezentanții patronatului de pe piața serviciilor private de sănătate ar fi majorarea sumelor decontate de CNAS, astfel încât acestea să acopere integral costurile serviciilor medicale furnizate. În cazul în care nu se va ajunge la un consens, iar furnizorii vor decide să nu mai încheie contracte cu CNAS, PALMED avertizează că peste 5 milioane de pacienți care se tratează în privat vor fi nevoiți să suporte integral costurile serviciilor medicale de care beneficiază.

Reamintim faptul că una din cinci intervenţii chirurgicale complexe este realizată în mediul privat. Astfel, pacienţii români vor fi nevoiţi fie să plătească integral costurile în unităţile medicale private, fie să meargă în străinătate, unde statul român va fi nevoit să deconteze aceste servicii medicale la costuri de zeci de ori mai mari, sume la care se adaugă cele din bugetul pacienţilor, pentru servicii de transport şi de cazare pentru aparţinători”, a mai precizat Cristian Hotoboc.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a sus însă că „trebuie recalculată decontarea peste tot, la nivelul actului medical din România, care se va face în etape. Gândiți-vă că noi construim spitale regionale și, dacă vom continua să subevaluăm actul medical și să-l subdecontăm, atunci se vor dărâma pe noi, în 5-6 luni nu o să putem să plătim nici măcar service-ul la echipamentele de top pe care le cumpărăm pe fonduri europene. Această politică a serviciilor păguboasă, această concepție veche a decontării serviciilor medicale ne-a adus în situația în care ne aflăm și trebuie să ieșim din ea. Tot din cauza acestei politici, noi plătim anual undeva la 200 de milioane de euro clinicilor din afară”, a spus ministrul, într-o conferință de presă.

 


Adaugati un comentariu


 

*