Operatorii din domeniul serviciilor private de Sanatate solicita clarificarea notiunii de „contributie personala”

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private cere implicarea autortiatilor competente, avertizand asupra iminentei unui blocaj in sistemul de Sanatate.

 

In conditiile actualei crize politice, cand nu mai este foarte clar nici macar cine conduce Ministerul Sanatatii, operatorii privati de servicii medicale trag un nou semnal de alarma in privinta iminentei aparitiei unui blocaj in sistemul de Sanatate. Acest blocaj s-ar datora mai multor probleme care treneaza de mai multa vreme in sistem si care au generat o serie de disfunctii care, in timp s-au acumulat si s-a ajuns astfel la situatia actuala.

Avertismentul a fost lansat de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED, care cere public, autoritatilor competente, in special Ministerului Sanatatii, deschidere la dialog si implicare in abordarea, analizarea si rezolvarea acestor probleme care treneaza si al caror refuz de dezbatere va duce inevitabil la un blocajul in Sanatate.

In acest context, Cristian Hotoboc, presdintele PALMED, atrage atentia ca amanarea definirii si reglementarii notiunii de „contributie personala” poate bloca, in orice moment, activitatea din mediul privat, ale carui unitati medicale reprezinta 75% din totalul unitatilor din Romania.

 

Cristian Hotoboc

Hotoboc sustine ca tarifele la care sunt decontate serviciile medicale de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) sunt sub costul real, iar acest fapt produce situatii de criza financiara, atat la stat, cat si in mediul privat. „Ne aflam intr-o situatie imposibila. Potrivit legii, accesul unui asigurat la serviciile medicale din pachetul de baza – foarte generos in Romania, caci orice noua conducere politica nu face altceva decat sa creasca numarul de servicii decontate fara sa aiba sustinere bugetara – nu trebuie sa fie taxat suplimentar. E teorie si atat. Orice pacient care a avut nevoie de analize decontate la jumatatea ori la sfarsitul lunii, ori de o programare la imagistica, a avut de asteptat cel putin pana luna viitoare. Intr-o zi, vom ajunge sa spunem ca nu se mai poate lucra cu statul, si sa vedem atunci unde se vor face analize ori servicii de imagistica. In plus, o unitate nu isi poate acoperi costurile pentru ca serviciile sunt mai scumpe decat banii decontati de CNAS, iar consecintele le vedem cu totii: in sistemul public, resursele sunt limitate, iar completarea vine, in toate formele stiute, de la pacient, iar in sistemul privat, incercam sa recuperam bani din servicii conexe de tip cazare ori analize suplimentare”, a declarat Cristian Hotoboc.

 

Aceste probleme au fost discutate si in cadrul Conferintei Nationale de Management Medical Modern in Clinici si Spitale Private, eveniment la care au luat parte si reprezentanti ai autoritatilor competente din Sanatate. Pana in prezent insa, nu exista niciun semnal din partera acestora ca ar intentiona sa se implice intr-un fel in rezolvarea acestei situatii. In acest context, presedintele PALMED a mai precizat ca am atras atentia in mod sustinut si repetat ca pacientul are de suferit din cauza lipsei unor politici coerente in Sanatate. Inainte de fonduri suplimentare suficiente, care se lasa indelung asteptate, este necesar sa optimizam cheltuielile de acum, printr-un management eficient si o serie de decizii care nu inseamna, in prima faza, bani mai multi, ci o deschidere catre colaborare si o recunoastere a limitelor sistemului. Sunt doua situatii a caror rezolvare treneaza si pentru care avem nevoie de o solutie imediata – definirea si reglementarea notiunii de contributie personala si decontarea serviciilor medicale la adevarata lor valoare, ceea ce ar ajuta intreg sistemul sanitar, fie ca vorbim despre furnizori publici ori privati. Desi disponibilitatea partenerilor de dialog social a fost totala, asa cum s-a intamplat la fiecare schimbare politica venita odata cu alegerile ori din alte ratiuni, nicio autoritate competenta pare ca nu doreste sa aiba o comunicare constructiva”, a subliniat reprezentantul PALMED.

 


Adaugati un comentariu


 

*