Ordonanța privind contribuția personală a fost aprobată de Guvern
Măsura a stârnit numeroase controverse, însă Ministerul Sănătății a dat asigurări că aceasta îi protejează pe pacienții care apelează la serviciile clinicilor private.
În ședința de guvern de ieri, a fost adoptată și controversata ordonanță privind plata contribuției personale de către pacienții care apelează la serviciile oferite de clinicile private. Textul inițial al ordonanței nu făcea nicio precizare referitoare la aplicarea acestor prevederi doar în cazul clinicilor private, astfel că pacienții ar fi putut fi puși în situația de a plăti aceste contribuții și în cazul serviciilor medicale din sistemul public. Organizațiile de pacienți au reacționat însă prompt, mai ales că textul ordonanței fusese elaborat fără consultarea acestora, declarațiile făcute la acea vreme de ministrul Sorina Pintea nefiind în concordanță cu ceea ce scria în proiectul de lege. Prin urmare textul proiectului de ordonanță a fost modificat, astfel ca prevederile sale să facă referire strict la serviciile medicale private, acesta fiind pus pe ordinea de zi a ședinței de guvern precedente celei de ieri.
A fost însă retras pentru a mai fi dezbătut cu asociațiile de pacienți și furnizorii privați de servicii medicale, fiind din nou inclus pe ordinea de zi a ședinței de guvern ce a avut loc la jumătatea acestei săptămâni, iar în final adoptat.
Premierul Viorica Dăncilă a precizat cu această ocazie că documentul are rolul de a asigura protecția pacienților care apelează la serviciile clinicilor private.
„Persoanele asigurate care apelează la servicii medicale oferite de clinici private vor plăti numai diferenţa dintre tariful practicat de acel furnizor şi tariful decontat de CNAS. De asemenea ne asigurăm că pacienţii vor fi informaţi corect în prealabil, cu privire la costul serviciilor medicale, fiind evidenţiate separat sumele decontate de către stat şi cele plătite din fondul proprii. Astfel, persoana asigurată va cunoaşte din timp costurile unei intervenţii sau ale unui tratament. În cazul în care nu are posibilitatea plăţii contribuţiei personale se poate adresa unui alt furnizor care nu percepe contribuţie personală sau aplică un cost mai mic pentru acelaşi tip de serviciu” a declarat aceasta în cadrul ședinței de guvern.
Contribuția personală nu va fi obligatorie, asigurații urmând să facă această plată doar în cazul în care vor decide să se adreseze pentru servicii medicale clinicilor private, în detrimentul celor din sistemul public. Aceasta va consta în plata diferenței dintre suma decontată de CNAS pentru respectivul serviciu medical și cea percepută de operatorul privat, pacienții având posibilitatea să opteze pentru clinicile care percep cele mai mici tarife.
Ministerul Sănătății a transmis în această dimineață, prin intermediul unui comunicat, că măsura reprezintă o completare necesară a legislației, asigurând totodată protecție pacienților care apelează la clinicile private.
„Asigurații care optează să beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic, vor putea plăti doar o diferență dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privați și tarifele suportate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate decontate de casele de asigurări de sănătate. De asemenea, documentul prevede informarea corectă a pacienților prin afișarea, pe pagina de internet a furnizorilor privați de servicii medicale a costului acestei diferențe suportate prin contribuție personală care se va putea plăti în mod direct de către asigurați cu acordul prealabil în scris al acestora. Mai mult, prin Contractul-cadru, se vor stabili serviciile medicale, modalitatea şi condiţiile acordării acestora, precum și procedura de stabilire a nivelului contribuției personal”, se mai arată în document.