MApN crește capacitatea de vaccinare în centrele proprii

19 martie 2021 | 0 comentarii |

Totodată, ministrul Ciucă anunță că va sprijini vaccinarea populației din zonele izolate, prin centre de vaccinare mobile proprii sau asigurând personal medical pentru centrele organizate de autoritățile locale.

 

Conducerea Ministerului Apărării a decis luarea unor noi măsuri de eficientizare a activităților centrelor proprii de vaccinare și suplimentarea personalului medical, astfel încât, începând cu 5 aprilie, centrele de vaccinare ale MApN să crească numărul maxim de persoane vaccinate zilnic, la aproape 12.000, față de 7.020 de doze administrate zilnic, acum, prin cele 56 de centre proprii.

Decizia a fost luată astăzi, de ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, împreună cu șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, în urma unei analize la care au participat și șeful Direcției medicale a MApN, general-maior medic Dragoș-Marian Popescu, împreună cu reprezentanți ai structurilor centrale care asigură sprijinul MApN pentru eforturile de combatere a pandemiei de COVID-19, în general, și a campaniei naționale de vaccinare, în special.

 

În ședința de lucru desfășurată vineri la sediul MApN a fost evaluată situația procesului de vaccinare din centrele ministerului și perspectivele concrete de creștere a capacității de vaccinare, pentru sprijinirea eforturilor naționale de vaccinare a grupelor de risc și a populației generale.

MApN anunță că asigură, în prezent, locuri pentru vaccinarea populației generale în 56 de centre de vaccinare organizate în cadrul spitalelor militare și în unități militare din Capitală și din țară, deservite de aproape 1.000 de angajați ai ministerului – peste 250 de medici, 500 de asistenți medicali și 200 de registratori.

Suplimentar, la solicitarea autorităților locale, Ministerul Apărării Naționale și-a manifestat disponibilitatea de a organiza centre de vaccinare mobile proprii sau/și de a asigura personal medical care să deservească astfel de centre înființate de autoritățile locale, pentru a putea asigura vaccinarea persoanelor din comunitățile aflate în zone izolate sau greu accesibile.

 

Capacitatea maximă de vaccinare în centrele MApN, în condițiile asigurării numărului complet de doze pentru fiecare flux, este, în prezent, de 7.020 de doze pe zi, cu toate cele trei tipuri de vaccin autorizate până la acest moment – Pfizer, Moderna și AstraZeneca.

Centrele organizate de MApN continuă vaccinarea persoanelor eligibile pentru etapa a doua și vor începe și vaccinarea populației generale, pentru care se asigură minimum 15 locuri pe zi, în fiecare centru.

Odată cu finalizarea vaccinării persoanelor din primele două etape prevăzute în strategia de vaccinare, centrele de vaccinare ale ministerului vor continua activitatea de vaccinare a populației generale și vor putea crește capacitatea totală de vaccinare până la aproape 14.000 de doze administrate zilnic, într-un volum de maximum 90 de persoane/zi/flux de vaccinare.

 

În ceea ce privește activitatea de vaccinare desfășurată în centrul organizat de Institutul Cantacuzino, MApN a precizat că, începând cu data de 22 martie, fluxul care funcționează în cadrul acestui centru va începe să preia zilnic minimum 20 de persoane din cadrul etapei a treia de vaccinare, din cele peste 3.000 câte s-au înscris până în prezent pe lista de așteptare prin platforma națională de programare.

Pentru asigurarea unui timp rezonabil de așteptare pentru solicitanții din etapa a treia, având în vedere faptul că centrul asigură în continuare și vaccinarea persoanelor eligibile pentru etapa a doua (persoane peste 65 de ani, persoane cu comorbidități, personal din MApN și din alte instituții ale sistemului național de apărare), a fost suspendată temporar înscrierea pe lista de așteptare, pentru a permite vaccinarea celor deja înscriși, această opțiune urmând a fi redeschisă în platforma de programare, imediat ce acest lucru va fi posibil.

 


Adaugati un comentariu


 

*