Medicii care promovează teorii false despre vaccinare și-ar putea pierde dreptul de a profesa

18 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Este o propunere avansată și susținută de președintele Colegiului Medicilor din România, care spune că s-a ajuns într-o situație care impune astfel de măsuri drastice.

 

Dr. Daniel Coriu

Valul de fake news-uri generat de antivacciniști, coroborat cu teorii împotriva vaccinării care nu sunt validate științific, dar sunt avansate de anumiți medici, sunt principalele motive pentru care românii au un grad de încredere foarte scăzut în vaccinurile anti-Covid. Mai trebuie adăugate și lipsa unor noțiuni elementare de educație sanitară, precum și acea înclinație a multora de a crede absolut orice citesc pe internet sau află de la un cunoscut care  nu are nici un fel de expertiză medicală, dar și lipsa unei reacții ferme a autorităților pentru a stăvili valul de informații false și a impulsiona campania de vaccinare.  Astfel, s-a ajuns în situația în care ne aflăm, în care pacienții cu Covid-19 nu mai au loc nici măcar pe holuri în spitale, iar cei cu alte patologii sunt privați de îngrijirile medicale de care au nevoie și la care au dreptul. La toate acestea, se adaugă și faptul că România a ajuns pe locul 2 în lume în ceea ce privește numărul de decese atribuite Covid-19, la un milion de locuitori.

În acest context, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), dr. Daniel Coriu, spune că s-a ajuns în situația în care se impun măsuri drastice împotriva medicilor care promovează în spațiul public teorii despre vaccinare nevalidate științific. „Ca medic și ca președinte al Colegiului Medicilor din România, analizând și văzând situația dramatică a pandemiei din România, voi susține din acest moment cu toată tăria, sancționarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă medicul prezintă în spațiul public teorii care nu sunt validate științific, iar prin informațiile transmise poate duce în eroare populația în privința stării de sănătate și periclita sănătatea publică”, a declarat acesta.

 

Medicul spune că prerogativele CMR sunt limitate, însă la acest moment ne aflăm într-o criză sanitară gravă, care impune existența unui mecanism  rapid de suspendare a dreptului de exercitare a profesiei de către medicii care „propagă, prin orice mijloace de comunicare, în spațiul public sau în timpul exercitării profesiei, opinii nefundamentate științific, false și care periclitează sănătatea publică”.

Dr. Daniel Coriu mai precizează că rămâne în continuare un susținător al dreptului la liberă exprimare și la liberă informare, însă spune să trebuie să existe și un drept la informare corectă. „Mor și se îmbolnăvesc colegi medici, mor pacienți și avem foarte multe cazuri de îmbolnăviri în rândul populației, sistemul medical este la limită din cauza acestei pandemii, iar din păcate mulți își fundamentează decizia în privința sănătății lor pe informații care nu au bază științifică. Noi, ca reprezentanți ai corpului medical, trebuie să fim un exemplu în privința conduitei legate de sănătatea publică”, a mai adăugat președintele CMR.

 

Raed Arafat

Cu riscul de a-și atrage noi critici din partea celor care-l acuză de instaurareadictaturii medicale”, și coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că s-a ajuns într-o situație în care „trebuie să le fie oprit microfonul” celor care dezinformează şi încurajează oamenii să nu se vaccineze. „Trebuie oprit microfonul tuturor care vin şi dezinformează şi spun oamenilor să nu se vaccineze, pur şi simplu. Şi i-aş lăsa pe oamenii care se pricep la acest domeniu să explice de ce trebuie să se vaccineze. Am trecut printr-o perioadă grea, printr-o perioadă de dezinformări, de toate posibilităţile prin care să convingem oamenii să nu respecte, să nu aibă încredere în ce spun autorităţile. Suntem la momentul în care trebuie să recurgem și la astfel de măsuri. Măcar două-trei luni, după care putem să continuăm cum vrem, dar în acest moment trebuie oprit microfonul, cel puţin cel oficial, de la televiziuni, de la radiouri. Facebook şi YouTube o să permită să facă ce vor acolo, dar măcar la dezbateri să ne îndreptăm către a sfătui populaţia corect, pe linie sanitară, cu sfaturile care sunt bazate ştiinţific şi să explicăm de ce este mai bine să te vaccinezi decât să rămâi nevaccinat şi ce poate să se întâmple cu tine şi cu familia dacă rămâi nevaccinat”, a precizat Raed Arafat.


Adaugati un comentariu


 

*