Negociere eșuată între medici și CNAS, pe marginea noului Contract-cadru

Reprezentanții Colegiului Medicilor din România (CMR) acuză CNAS de lipsă de interes pentru identificarea unor soluţii concrete la probleme majore ale sistemului sanitar şi ale medicilor.

 

Dr. Daniel Coriu

Tentativa de negociere a noului Contract-cadru (CoCa) între Colegiul Medicilor (CMR) și Casa Națională de Asigurări Sociale de Sănătate (CNAS) a fost sortită eșecului. Reprezentanții organizației profesionale sunt nemulțumiți că CNAS a alocat doar trei ore discuțiilor în cadrul cărora ar fi trebuit să fie dezbătute 168 de pagini de contract.

Într-un comunicat remis la finalul întâlnirii care a avut loc ieri, reprezentanții CMR spun că  CNAS a stabilit unilateral programul de consultări cu asociaţiile profesionale şi patronatele din asistenţa medicală primară, ambulatoriul de specialitate şi spitale, iar Colegiului Medicilor i-au fost alocate doar trei ore, interval considerat de medici insuficient pentru a negocia toate condițiile contractuale. Această nemulțumire a fost exprimată chiar în deschiderea ședinței, de președintele CMR, dr. Daniel Coriu, care a declarat că deși înţelege „situaţia specială de acum, de a negocia pe proiectul dumneavoastră, în viitorul apropiat sperăm să participăm la elaborarea proiectului de contract-cadru, înainte de apariţia lui publică, în calitatea noastră de parteneri cu drepturi egale în acest proces. De asemenea, în viitorul apropiat dorim să discutăm mai mult despre independenţa în exercitarea profesiei de medic, să discutăm despre reducerea presiunii financiare, care nu ar trebui să influenţeze în niciun fel decizia noastră profesională şi nici relaţia medic-pacient. Trebuie să discutăm despre o implicare mai redusă a medicului în relaţia asigurat-asigurator, iar activitatea medicală trebuie să fie mai puţin dependentă de buna funcţionare a Sistemului Informatic Unic Integrat, deoarece timpul este preţios şi acesta trebuie folosit pentru desfăşurarea în condiţii cât mai bune a actului medical”.

 

Reprezentanții CMR s-au declarat nemulțumiți și de modul în care s-au desfășurat discuțiile pe parcursul celor trei ore alocate, aceștia constatând că reprezentanții CNAS au dat dovadă de lipsă de interes în a purta negocieri în adevăratul sens al cuvântului. Pentru fiecare problemă ridicată de interlocutori, echipa de la CNAS a răspuns invariabil „am notat, vom analiza. Avem 3 ore. Timpul a expirat. Trei ore pentru aproximativ 45.000 de medici. Acesta este timpul alocat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate negocierilor Contractul-cadru cu reprezentanții Colegiului Medicilor din România. INADMISIBIL!”, transmite CMR.

Medicii sunt nemulțumiți că timpul alocat întâlnirii nu a permis parcurgerea tuturor prevederilor contractuale, iar echipa CNAS s-a dovedit una „fără deschidere la argument sau la negocieri, care a lăsat impresia că doreşte un contract de adeziune, nu un contract civil între două părţi cu drepturi şi obligaţii egale. Lipsa de asumare a unor decizii ferme referitoare la modificările solicitate de către CMR, care ar fluidiza traseul pacientului în sistemul medical românesc şi ar reduce birocraţia zdrobitoare existentă în acest moment, a contribuit la epuizarea rapidă a celor 3 ore alocate negocierilor”, se subliniază în comunicatul organizației profesionale.

 

În consecință, medicii consideră că această tentativă de negociere a contractului-cadru a fost una eșuată, nemulțumirea lor fiind amplificată de faptul că CNAS a respins o nouă rundă de discuții în vederea parcurgerii în totalitate a celor 168 de pagini ale documentului. În aceste condiții, CMR a precizat că va trimite, oficial, pe adresa CNAS, toate documentele în format scris, cu toate aspectele care se dorește a fi negociate, în speranța că astfel vor fi cu adevărat analizate. Totodată, reprezentanții organizației profesionale speră că CNAS va reveni asupra deciziei și va accepta în cele din urmă participarea la o nouă rundă de discuții pe această temă.

Subliniem faptul că, la momentul actual, peste 45.000 de medici din toate specialităţile îşi desfăşoară activitatea şi sunt impactaţi conform prevederilor acestui Contract-cadru, care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul Sistemului de Asigurări Sociale de Sănătate. Constatăm că acesta NU poate fi negociat cu reprezentanţi ai CNAS care NU dau dovadă de interes pentru identificarea unor soluţii concrete la probleme majore ale sistemului sanitar şi ale medicilor”, susțin reprezentanții CMR.

Din partea CMR au participat la negociere prof. dr. Daniel Coriu -președinte, dr. Valeria Herdea -vicepreședinte, Comisia economico-socială și de asigurări de sănătate și Nicoleta Popescu – avocat, iar online au participat dr. Gheorghe Borcean -vicepreședinte Comisia de jurisdicție, dr. Călin Bumbuluț -vicepreședinte Comisia profesional-științifică și dr. Gindrovel Dumitra -secretar General CMR.

 


Adaugati un comentariu


 

*