Au început consultările pentru elaborarea noului model de Contract-cadru

19 iulie 2021 | 0 comentarii |

În perioada 13 iulie – 31 august 2021 vor fi colectate în format electronic propunerile de modificare a Contractului-cadru privind acordarea asistenței medicale şi a normelor de aplicare ale acestuia, după care vor avea loc discuții și negocieri cu toți factorii implicați.

 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Ministerul Sănătății (MS) anunță că au demarat un proces amplu de analiză și consultare în vederea elaborării unui noul model al Contractului-cadru (CoCa)care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, precum și a normelor de aplicare ale acestuia.

Pe site-ul CNAS a fost deja publicat calendarul activităţilor aferente acestui proces, în cadrul căruia, într-o primă etapă, în perioada 13 iulie – 31 august vor fi colectate, în format electronic, propunerile de modificare CoCa pentru perioada 2021-2022 și a normelor sale de aplicare, intrat în vigoare începând cu 1 iulie, despre care mulți dintre furnizorii și beneficiarii de servicii medicale au susținut că are numeroase lacune și că nu a fost discutat în detaliu, înainte de a fi aprobat.

Adrian Gheorghe, președintele CNAS, a admis că este necesară elaborarea unui nou model de Contract-Cadru și a promis că acesta va fi rezultatul colaborării CNAS cu Ministerul Sănătății și reprezentanții organizațiilor profesionale medicale, ai pacienților, ai furnizorilor de servicii și ai industriei farmaceutice, iar pentru ca acesta să fie finalizat până la sfârșitul anului, au fost demarate consultările anunțate.

 

CNAS a transmis invitaţii, pentru a contribui cu  propuneri, către toţi actorii din sistem interesaţi să participe la elaborarea noului model de Contract-cadru, respectiv, colegii, patronate, sindicate, asociaţii profesionale şi patronale și asociaţii de pacienţi reprezentative la nivel naţional.

Este important să alocăm mai mult timp pentru elaborarea următorului Contract-cadru, astfel încât să putem evalua cât mai bine reglementările pe care le va conţine acesta, necesare pentru îmbunătăţirea condiţiilor de acordare a serviciilor în sistemul de sănătate. Împreună cu Ministerul Sănătăţii, ne-am propus un proces transparent de consultări şi negocieri, în care vocea fiecărui actor din sistem să fie auzită”, a declarat președintele CNAS, Adrian Gheorghe.

După încheierea primei etape „toate propunerile pe care le vom primi vor fi analizate şi centralizate, iar rezultatele analizei comune a Ministerului Sănătății și a CNAS, precum şi minutele consultărilor şi negocierilor vor fi făcute publice”, a menționat președintele CNAS.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*