„Tu ce știi despre mamele minore?” – proiect de educație pentru sănătatea reproducerii

17 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Pentru a contribui la scăderea numărului sarcinilor în rândul mamelor minore a fost lansată o ediție specială a ziarului bilingv „Sănătatea-Egészség” – dedicată exclusiv „Educaţiei în domeniul sănătăţii reproducerii şi sexualităţii”, precum și portalul mameminore.ro.

 

De mai bine de zece ani, România dă aproape un sfert – 23% – din totalul mamelor minore din Europa, fiind în topul ţărilor UE la numărul de mame sub 19 ani – peste 18.000. Ultimele statistici arată că, din 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 29 sunt deja la a doua naştere, iar cele mai multe vin din judeţul Mureş. Unul din zece nou-născuți din România provine dintr-o mamă adolescentă, iar fenomenul s-a accentuat în pandemie, cu consecințe psiho-sociale pe termen lung.

Pentru a veni în sprijinul adolescenților și tinerilor cu informații pertinente, adaptate vârstei lor, Asociația SURYAM, în parteneriat cu Farmacia SOCIALĂ și cu sprijinul Primăriei Târgu Mureș, prin Direcția de Asistență Socială (DAS), a lansat în luna decembrie, o ediție specială a ziarului bilingv „Sănătatea-Egészség” – dedicată exclusiv „Educaţiei în domeniul sănătăţii reproducerii şi sexualităţii”, în format online și print. Prin acest proiect s-au tipărit a 20.000 de exemplare din această publicație și 500 de afișe care se vor distribui comunității de tineri din județul Mureș, iar articolele au fost diseminate online, pe site-ul www.farmaciasociala.ro, accesibil adolescentelor și tinerelor mame din întreaga țară.

 

Cu un conţinut special adaptat scăderii nivelului sarcinilor în rândul mamelor minore, proiectul editorial a fost realizat cu ajutorul unor specialiști implicați direct în analiza și combaterea acestui fenomen, iar suplimentar a fost lansat site-ul www.mameminore.ro, prin care cele două asociații partenere și-au propus „menținerea atenției comunității și a autorităților publice locale și centrale asupra acestui subiect, adăugând în mod constant informații” specifice.

Prin sensibilizarea comunităţii asupra natalităţii în rândul mamelor minore, ținând cont de faptul că naşterile mamelor minore au implicaţii medicale, sociale, culturale, economice și demografice, creșterea nivelului de educație în domeniul sănătăţii reproducerii şi sexualităţii va conduce la combaterea sarcinii la vârste tinere. Efectul va fi, astfel, reducerea mortalităţii infantile şi a deceselor materne, reducerea riscului contractării bolilor cu transmitere sexuală, a naşterilor premature, evitarea avorturilor, ocrotirea sănătăţii minorilor, prevenirea sarcinilor nedorite şi a abandonului copilului, asigurarea sănătăţii fizice şi psihice a viitorilor adulţi, dezvoltarea normală a tinerilor şi a viitorilor lor copii şi pregătirea acestora pentru a deveni părinţi atunci când sunt capabili să aibă grijă de ei şi de copiii lor”, a declarat Marius Dumitrescu, președinte Asociația SURYAM, manager de proiect.

În plus, pentru realizarea scopului propus, Farmacia Socială și-a propus să asigure gratuit, începând cu anul 2022, medicamentele anticoncepționale și alte dispozitive medicale prescrise de medicii specialiști, în urma unui consult medical, pacientelor mureșene care nu au posibilități financiare.

 

Gabriela Alexandrescu

Potrivit Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie, ceeace face ca multe fete și femei din zonele rurale defavorizate să recurgă la auto-medicaţie în timpul sarcinii, să nu ajungă la medic pentru luarea în evidenţӑ şi monitorizarea adecvatӑ a sarcinii şi așteaptă până când situația lor se precipitӑ sau se înrăutățește, iar acest fenomen s-a accentuat în perioada pandemiei, când s-a redus și accesul la servicii medicale. Nevoia de prioritizare a sănătății materne și de consolidare a incluziunii și a accesului la servicii de sănătate esențiale, precum și la serviciile de sănătate a reproducerii și sănătatea maternă pentru populațiile vulnerabile este mai stringentă ca niciodată”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România. În cadrul Programului Sănătatea mamei și a copilului, Salvații copiii a creat, în zonele rurale defavorizate, o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, în 16 județe, printre care și Mureș, pentru mame, gravide, gravide minore și copii sub 5 ani.

Ediția print a „Sănătatea-Egészség” va fi distribuită gratuit, populației, prin DAS, DGASPC, DSP, colegiile Farmaciștilor și Medicilor, organizațiile „Salvați Copiii” și Crucea Roșie din Târgu Mureș, precum și prin asociațiile ȘTII și Divers și Fundația „Prison Fellowship” Romania.

Ziarul bilingv „Sănătatea-Egészség” – ediția în limba română

Ziarul bilingv „Sănătatea-Egészség” – ediția în limba maghiară

 


Adaugati un comentariu


 

*