Flota aeriana SMURD are doua noi elicoptere

18 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Cele doua elicoptere prabusite la Siutghiol si in Republica Moldova au fost inlocuite cu altele noi, care au fost receptionate ieri, la bazele aeromedicale ale SMURD Constanta si SMURD Iasi.

 

copil-adus-elicopter-bucuresti-buzau1_2_7b6596d30fFlota aeriana a SMURD a fost completata cu doua elicoptere destinate misiunilor aeromedicale, care vor inlocui cele doua aeronave prabusite in ultimele doua accidente aviatice in care au fost implicate elicoptere SMURD. Este vorba despre accidentul aviatic produs la 15 decembrie 2014 pe lacul Siutghiol, in care si-au pierdut viata toti cei patru membri ai echipajului, printre care si pilotul buzoian Petre Catuneanu, si de tragedia produsa mai recent, pe 2 iunie 2016, in Republica Moldova, cand toti cei patru membri ai echipajului au pierit in accident, bilantul total al victimelor celor doua tragedii aviatice ridicandu-se la 8,  fiind vorba de piloti, medici si asistenti SMURD.

In urma accidentelor, elicopterele SMURD similare celor prabusite au fost consemnate la sol, pana la finalizarea cercetarilor, pierderea celor doua aparate de zbor punand in dificultate si efectuarea misiunilor aeromedicala din bazele de la Constanta si Iasi. Activitatea in cele doua centre revine insa la normal incepand de ieri, odata cu receptionarea celor doua elicoptere care le inlocuiesc pe cele pierdute.

 

elicopter smurd constantaElicopterul primit in dotare de  baza aeromedicala SMURD de la Constanta, care va deservi si Buzaul, este de tip Eurocopter EC- 135, fiind similar ca navigatie si dotare cu aparatura medicala cu celelalte elicoptere din dotarea SMURD. Aparatul de zbor a fost livrat de firma de asigurari, in schimbul banilor pe care a trebuit sa-i achite in urma accidentului aviatic din decembrie 2014. Este un elicopter nou, mai performant decat cel pe care il inlocuieste. Este vorba chiar de unul din cele mai performante elicoptere aflate la ora actuala in dotarea SMURD, valoarea sa ridicandu-se la aproape cinci milioane de euro.

Elicopterul va fi folosit in misiuni aeromedicale atat pe teritoriul tarii cat si in misiuni transfrontaliere, fiind deservit de un pilot si un copilot, echipajul medical find format dintr-un medic si un asistent. Aparatul de zbor permite transportul unui singur pacient pe targa si are o autonomie de zbor de trei ore, alimentarea cu combustibil facandu-se la aeroportul Mihail Kogalniceanu din Constanta.

 

elicopter smurd iasiIn aceeasi zi, la sapte luni de la accidentul aviatic din Republica Moldova, SMURD Iasi a primit la randul sau un elicopter care il va inlocui pe cel pierdut atunci. Este vorba tot de un Eurocopter EC-135, similar aparatului de zbor prabusit in iunie anul trecut, acesta urmand a fi folosit pentru misiuni aeromedicale in judetele din zona Moldovei dar si peste Prut.  Dupa accidentul din iunie, SMURD Iasi nu a mai efectuat nicio misiune aeromedicala, pana la data de 9 ianuarie, cand au fost salvate cu un elicopter al Unitatii Speciale de Aviatie, patru persoane aflate in zone izolate din cauza caderilor de zapada.

SMURD Iasi a pierdut de-a lungul timpului doua elicoptere in misiuni aeromedicale, primul accident aviatic fiind consemnat in urma cu 11 ani. Atunci, un elicopter SMURD s-a prabusit in apropiere de Aerodromul Iasi, iar cei patru membri ai echipajului si-au pierdut viata, o tragedie similara repetandu-se in vara anului trecut, cand alti doi piloti, un medic si un asistent si-au pierdut viata in accidentul produs pe teritoriul Republicii Moldova.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*