Zi de doliu national in Moldova, in cinstea salvatorilor romani cazuti la datorie

Astazi, drapelele vor fi arborate in berna, iar la ora 12.00 se va tine un moment de reculegere in intreaga tara.

 

elicopter prabusitTragedia de ieri, in urma careia patru salvatori si-au pierdut viata dupa ce elicopterul SMURD la bordul caruia se aflau s-a prabusit in apropierea unei localitati din raionul Cantemir din Republica Moldova, i-a socat pe locuitorii de pe ambele parti ale Prutului, fiind vorba de primul accident in afara granitelor tarii, in care este implicat un elicopter SMURD.

Era vorba de cea de-a19-a misiune aeriana pe care SMURD o efectua pe teritoriul Republici Moldova, in baza unui parteneriat incheiat cu autoritatile de aici, iar in ziua fatidica, aeronava efectua al doilea zbor pentru preluarea unui pacient care avea nevoie urgenta de ingrijiri medicale, dupa ce transportase in prealabil o alta pacienta la Chisinau.

Ultimele imagini surprinse cu aceasta ocazie ii arata pe membrii echipajului optimisti, fara a da de inteles ca pe parcursul zborului ar fi existat vreo problema cu aeronava.

Elicopterul a alimentat si a pornit de la Chisinau spre Cahul, pentru a prelua un pacient care suferise un accident cardiovascular, insa zborul salvatorilor s-a frant putin dupa ora 14.20, cand s-a pierdut legatura radio cu echipajul, la scurt timp fiind gasite epava elicopterului la marginea unei paduri.

 

drapel in bernaAutoritatile moldovene au decretat data de azi zi de doliu national, toate drapelele de pe teritoriul tarii dar si cele de la reprezentantele diplomatice ale Republicii Moldova urmand sa fie arborate in berna. De asemenea, la ora 12.00, in intreaga tara va fi pastrat un moment de reculegere pentru a cinsti memoria celor patru eroi salvatori cazuti la datorie. Este vorba de pilotul comandor Doru Gavril, comandantul echipajului, copilotul Voicu Socae, medicul Mihaela Dumea si asistentul medical Gabriel Sandu, toti patru pierzandu-si viata in momentul prabusirii elicopterului care a luat foc la impactul cu solul.

Pilotul Doru Gavril, comandantul echipajului, avea 53 de ani, fiind imputernicit comandant al Unitatii Speciale de Aviatie Iasi. Acesta era incadrat in structuri militare din 23.08.1985, iar in Ministerul Afacerilor Interne din 01.05.2005 si avea o experienta de zbor pe elicopter de 4.181 ore, era absolvent al Scolii Militare de Ofiteri de Aviatie Aurel Vlaicu de la Boboc, era casatorit si avea un copil.

 

Elicopterul Smurd inaintea decolarii catre ultima misiune

Elicopterul Smurd inaintea decolarii catre ultima misiune

Copilotul elicopterului, capitan-comandor Voicu Socae, in varsta de 36 de ani, era incadrat in structuri militare din 26.07.2003, iar in Ministerul Afacerilor Interne din 01.09.2008. Acesta avea o experienta de zbor pe elicopter de 1.480 de ore, era absolvent al Academiei Fortelor Aeriene Henri Coanda Brasov din 2003, era casatorit si avea doi copii.

Medicul Mihaela Dumea, in varsta de 39 de ani, era din Iasi, fiind si asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa Iasi si era incadrata la Unitatea Primiri Urgenţe SMURD Iasi de 11 ani, avand o experienta de cinci ani pe elicopter. Era casatorita si avea un copil.

Asistentul medical Gabriel Sandu, in varsta de 38 de ani, era unul dintre cei mai vechi membri ai echipajelor SMURD Iasi, cu o experienta de 16 ani in cadrul serviciului si 11 ani pe elicopter. Acesta era casatorit si avea un copil.

Atat medicul cat si asistentul lucrau in cadrul sectiei UPU a spitalului Sfantul Spiridon din Iasi.

Ancheta in cazul accidentului continua, pentru stabilirea cauzelor care au dus la producerea tragediei.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*