Un elicopter SMURD s-a prabusit in Republica Moldova. Pilotii si personalul medical au decedat

Aeronava tocmai transportase o pacienta la un spital din Chisinau si decolase pentru a prelua un alt pacient cu accident cardiovascular, din regiunea Cahul.

 

Elicopterul Smurd inaintea decolarii catre ultima misiune

Elicopterul SMURD inaintea decolarii catre ultima misiune

Din pacate, astazi a fost consemnata o noua tragedie care i-a avut ca victime pe salvatorii de vieti, un elicopter SMURD prabusindu-se in aceasta dupa-amiaza in Republica Moldova, iar toate cele patru persoane, membre ale echipajului de zbor si echipajului medical decedand.

Aeronava era detasata sa efectueze misiuni medicale in Republica Modova, in baza unui parteneriat pe care SMURD l-a incheiat cu autoritatile din aceasta tara, iar in momentul accidentului se deplasa care Cahul, de unde trebuia sa preia un pacient de 64 de ani.

Initial, elicopterul transportase o pacienta la un spital din Chisinau, dupa care alimentase cu combustibil si decolase catre Cahul pentru a-l prelua pe barbatul care suferise un accident cardiovascular.

In jurul orei 14.20 s-a pierdut legatura radio cu aparatul de zbor, iar in urma cercetarilor demarate de autoritatile moldovene, la ora 15.00 a fost confirmata prabusirea elicopterului.

 

Dr. Mihaela Dumea

Dr. Mihaela Dumea

Epava a fost gasita intr-o zona impadurita si se pare ca in momentul prabusirii era in vigoare un cod galben de ploaie. Echipele de salvare ajunse la fata locului au constatat ca in urma prabusirii, aparatul de zbor luase foc, iar cele patru persoana aflate la bord decedasera. Este vorba de pilotul Doru Gavril si copilotul Voicu Soican si de membrii echipajului medical, medicul Mihaela Dumea si asistentul medical, Gabriel Sandu, ambii de la spitalul Sfantul Spiridon din Iasi. Pilotul avea o vasta experienta, avand pe elicopter 4.181 de ore de zbor iar copilotul 1.480 de ore de zbor. Medicul avea o experienţa de cinci ani pe elicopterul SMURD, iar asistentul de 11 ani.

Secretarul de stat Raed Arafat a plecat in Republica Moldova pentru a participa la cercetari. Imi pare pare rau ca salvatorii devin victime si ramanem neputinciosi cand pierdem colegi valorosi in misiuni de salvare. Imi pare rau ca ne confruntam, din nou, cu o tragedie, care pune la incercare echipa si sistemul. Sunt convins ca vom merge mai departe si vom salva vieti, asa cum am facut intotdeauna, a declarat Raed Arafat, care a transmis condoleante familiilor membrilor echipajului care si-a pierdut viata.

 

Elicopter SMURD prabusit in R. Moldova

Elicopter SMURD prabusit in R. Moldova

La nivelul Ministerului de Interne s-a format o celula de criza care tine in permanenta legatura cu autoritatile moldovene. Ministrul Petre Toba a plecat din sedinta de guvern direct la sediul Ministerului de Interne, pentru a gestoiona situatia. A fost declansata o ancheta in acest caz.

Epava elicopterului a fost gasita in jurul orei 15.00. La 9:55 decolase de la Iasi. Ultima revizie fusese facuta in februarie 2016. Pilotul avea o experienta de 4.181 de ore de zbor.

Elicopterul a avut pana acum 19 misiuni in Repubica Moldova. Este posibil ca accidetul sa fi fost cauzat de conditiile meteo dificile in care s-a zburat. Localnicii spun ca era ploaie mare si nu se vedea nimic. Sunt descrise imagini de groaza.

 

 Imagini: Inspectoratul General de Politie al Republicii Moldova


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*