Un sfert de secol de la infiintarea SMURD

25 septembrie 2015 | 1 comentariu |

Evenimentul va fi marcat astazi printr-o serie de actiuni organizate la Targu-Mures, orasul in care a luat fiinta una din cele mai eficiente structuri de interventie in situatii de urgenta din Romania.

 

smurd-ranitAstazi se implinesc 25 de ani de cand la Targu Mures, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva, si la initiativa medicului Raed Arafat, a inceput experimentarea unui sistem de urgenta ce functiona si in alte tari europene. Acesta avea la baza transferul unui echipaj medical spitalicesc cu dotarea necesara la locul unde se afla pacientul aflat in stare critica, in vederea acordarii unui asistente medicale de urgenta calificate. Echipajul era condus de un medic pregatit in domeniul anesteziei si terapiei intensive si in domeniul medicinei de urgenta. De la acel experiment s-a ajuns astazi la un serviciu cu acoperire nationala si chiar dincolo de granitele tarii, in Republica Moldova, una dintre cele mai apreciate structuri de interventie in situatii de urgenta. Este vorba de Serviciul Mobil de Urgenta pentru Reanimare si Descarcerare, SMURD, asa cum este cunoscut de toata lumea.

Pentru a marca implinirea unui sfert de secol de cand acest serviciu este in slujba oamenilor, la Targu Mures se desfasoara azi o serie de manifestari festive la care vor participa echipaje SMURD din toata tara, precum si invitati din strainatate.

 

elicopter SMURDManifestarile debuteaza la ora 9.00, cand in Piata Teatrului va fi deschisa o expozitie cu tehnica de interventie a echipajelor SMURD, iar la ora 16.00 vor incepe ceremoniile militare care includ predarea drapelului de lupta al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al judetului Mures si defilarea fortelor SMURD. Pe langa detasamentele din fiecare judet al tarii, la ceremonie se vor alatura si pompieri din Scotia, Franta si Republica Moldova. In premiera, la ceremoniile din Piata Trandafirlor, corul armatei va interpreta imnul SMURD, compus in urma unui concurs public desfasurat in luna august.

Ziua SMURD se va incheia cu Gala SMURD 25 de ani, care se va desfasura la Palatul Culturii. In cadrul galei vor fi premiati toti cei care, de-a lungul anilor, au contribuit la dezvoltarea Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare. Gala SMURD 25 de ani va putea fi urmarita in direct, pe internet, la adresa www.smurd.ro.

 

ambulanta  smurdPe 6 februarie 2009, dupa nenumarate controale facute de Raed Arafat, a fost inaugurata oficial si la Buzau prima unitate SMURD, la ceremonie participand prefectul de la acea vreme, Gabriel Balaban, Victor Mocanu, care era inca presedintele Consiliului Judetean, Viorica Mihalascu, director adjunct in cadrul DSP, Celine Toader, director executiv al DSP, medicul Ion Draghici, presedinte la acea vreme al CJAS si alte oficialitati locale. Cu 12 paramedici abia scoliti, o autospeciala de descarcerare si o singura ambulanta de tip B1, second hand, serviciul pornea timid la drum, paramedicii lipsiti de experienta fiind in prima faza indrumati de personalul de la Ambulanta si cel de la UPU. Treptat, ambulanta rosie a inceput sa fie din ce in ce mai des zarita pe strazile din Buzau, buzoienii au aflat de existenta acestui nou serviciu iar interventiile au inceput sa fie din ce in ce mai numeroase.

Pentru ca lucrurile au mers bine, peste doar 7 luni, la detasamentul de pompieri Ramnicu Sarat fost infiintata o subunitate similara, odata cu intrarea in dotarea ISU a unei noi ambulante. Ulterior, a fost inaugurata o subunitate si la Maruntisu, iar lucrurile incepeau sa mearga din ce in ce mai bine, crescand numarul paramedicilor si imbogatindu-se dotarile.


Categorii: Actual, Stiri

Comentarii (1)

  1. Gheorghe Stefanoiu spune:

    Astazi am ajuns sa nu concepem viata noastra, societatea in general, fara serviciile acestui celebru sistem de salvare, SMURD si fara acest Mare Medic si OM, Raed Arrafat, cel care l-a creat si l-a dezvoltat cu multa rabdare si inteligenta. Desi e de nationalitate sirian, a devenit cel mai mare si cel mai celebru roman din sistemul nostru medical, de administratie interna si de interventii profesioniste in orice situatie, oricat de dramatica ar fi.
    LA MULTI ANI SMURD! ; LA MULTI ANI RAED ARAFAT!

Adaugati un comentariu


 

*