Efect de bumerang al tentativelor de modificare a Legii antifumat

18 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Conform rezultatelor unui sondaj efectuat recent, 80 la suta dintre romani sunt de acord cu actualele prevederi ale legii, iar peste doua treimi dintre fumatori au aceeasi parere.

 

Stop fumatCele cateva tentative de modificare a Legii antifumat au avut, in randul romanilor, un efect de bumerang. Discutiile iscate in spatiul public pe aceasta tema au determinat cresterea gradului de sprijin din partea populatiei pentru forma actuala a legii. Chiar si fumatorii sunt, in mare masura, de acord cu legea antifumat in forma in care aceasta a fost adoptata, mai bine de doua treimi dintre ei fiind de acord cu interzicerea fumatului in spatiile publice inchise.

La sapte luni de la intrarea in vigoare a Legii antifumat, Mercury Research a efectuat, la finalul anului trecut, un studiu, pe un esantion reprezentativ de 1.000 de persoane de peste 18 ani, dintre care 608 din mediul urban si 392 din mediul rural. Cercetarea a evaluat, cantitativ, aspecte epidemiologice legate de prevalenta declarata a fumatului in randul celor intervievati, dar mai ales aspecte legate de comportamentul fumatorilor, perceptiile legate de fumatul pasiv, gradul de sustinere a initiativelor care reglementeaza promovarea produselor din tutun, precum si opiniile asupra legislatiei de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise, la aproximativ 7 luni de la aplicare.

 

fumatConcluzia principala este aceea ca nivelul de sustinere pentru politicile care vizeaza reducerea consumului de tutun in randul populatiei a atins cea mai inalta cota, respectivele politici fiind in asentimentul a 85 la suta din populatie. Tot la cel mai ridicat nivel a ajuns si gradul de sustinere a legislatiei antifumat, care se bucura de aprecierea a 80 la suta din populatie, procent mai mare decat la momentul in care legea a intrat in vigoare. Nivelul de sustinere este mai ridicat in randul nefumatorilor, insa si 63 la suta dintre fumatori s-au declarat de acord cu interzicerea fumatului in spatiile publice inchise.

In ceea ce priveste comportamentul fumatorilor in spatiul personal, studiul releva ca fumatorii isi protejeaza mai mult casa de fumul de tigara, decat masina. Trei sferturi dintre fumatori evita sa fumeze in casa, iar 54 la suta nu fumeaza in masina. Doar 51 la suta dintre barbatii fumatori obisnuiesc sa fumeze in masina, in timp ce 27 la suta dintre femeile fumatoare au acelasi obicei.

 

fumat pasivIndiferent de locurile in care fumeaza, fumatorii sunt in mare parte de acord ca fumatul pasiv afecteaza sanatatea celor din jur. Astfel,  93 la suta s-au declarat constienti de acest lucru, 95 la suta considerand ca, in general, copiii sunt mai afectati de fumatul pasiv, decat adultii. Aproape trei sferturi dintre fumatori considera ca nu este normal sa se fumeze in parcuri sau in aproprierea locurilor de joaca pentru copii, iar femeile sustin intr-o masura mai mare decat barbatii ca fumatul pasiv ii afecteaza pe ceilalti sau ca nu ar trebui sa se fumeze in parcuri sau in apropierea spatiilor de joaca pentru copii.

Rezultatele studiului mai arata ca 58 la suta dintre romani cred ca pachetele atractive, reclamele si promotiile la tigari atrag in general copiii si tinerii, in timp ce 30 la suta din populatie considera ca reclamele la produsele din tutun sunt necesare.

In toamna anului trecut, mai multe organizatii din societatea civila si din domeniul medical au incheiat un pearteneriat in cadrul caruia si-au asumat ca obiectiv ca generatia de copii care se vor naste anul acesta sa devina, in anul 2035, prima generatie de nefumatori din Romania.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*