Noi indicii despre nocivitatea țigărilor electronice

15 martie 2019 | 0 comentarii |

Un studiu publicat săptămâna aceasta indică faptul că utilizarea acestor produse ar putea fi asociată cu apariția unor afecțiuni cardiace.

 

Studierea efectelor generate de ţigările electronice este relativ recentă, întrucât produsele de acest tip au apărut în ultimul deceniu, însă cercetările efectuate până acum confirmă faptul că acestea sunt mai puțin nocive față de țigările „clasice”, dar utilizarea lor nu este lipsită de riscuri în ceea ce privește sănătatea. Ţigările electronice nu conţin multe dintre substanţele cancerigene prezente în ţigaretele tradiţionale, însă anumiţi cercetători şi experţi din domeniul sănătăţii publice îşi pun întrebări legate de eventualele consecinţe provocate de încălzirea la temperatură ridicată a produselor conţinute în cartuşele lichide ale ţigărilor electronice, dincolo de capacitatea cunoscută a nicotinei de a genera dependenţă.

Un nou studiu prezentat săptămâna aceasta la o reuniune organizată de American College of Cardiology sugerează faptul că utilizarea țigărilor electronice poate fi asociată cu apariția unor afecțiuni cardiace, concluziile cercetătorilor venind după consultarea unor chestionare completate de circa 100.000 de persoane.

 

Chestionarele au fost puse la dispoziție de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite, care a efectuat un sondaj în rândul populației americane, în perioada 2014-2017.

Autorii studiului au constatat din analiza chestionarelor că rata de producere a crizelor cardiace a fost cu 34% mai mare la utilizatorii de ţigări electronice, în comparaţie cu persoanele care nu folosesc aceste produse, după eliminarea factorilor de risc legaţi de vârstă, sex, indicele de masă corporală, colesterol, tensiune arterială şi istoricul familial în privinţa fumatului. În cazul maladiilor arteriale, creşterea a fost de 25%, iar pentru depresie şi anxietate de 55%.

„Până în prezent, cunoşteam puţine lucruri despre evenimentele cardiovasculare legate de utilizarea ţigaretelor electronice. Aceste date trebuie să fie un semnal de alarmă şi să declanşeze acţiuni şi o conştientizare a pericolelor provocate de ţigările electronice. Datele arată, de asemenea, că riscul existent la fumătorii de tutun, comparat cu cel asociat non-fumătorilor, este încă şi mai mare”, a declarat medicul Mohinder Vindhyal, profesor la Universitatea Kansas şi autorul principal al studiului.

 

.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*