Raed Arafat anticipează o accentuare a crizei de salvatori

În prezent doar 70% dintre posturile existente la nivelul IGSU sunt ocupate, în timp ce la secțiile UPU-SMURD și la Ambulanță criza de specialiști este și mai accentuată.

 

Coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, medicul Raed Arafat, a declarat la începutul acestei săptămâni că, în următorii ani, România s-ar putea confrunta cu o criza acută de salvatori. Potrivit acestuia, situația ar putea deveni mult mai gravă decât cea din prezent, când doar 70% dintre posturile existente la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență sunt ocupate. Cauza principală este aceea că mulți dintre cei încadrați se apropie de vârsta pensionării, astfel că în anii următori vor avea loc „ieșiri masive din sistem”, în timp ce numărul tinerilor nou-încadrați este insuficient.

Raed Arafat a mai precizat că și în prezent este nevoie de personal, mai ales la secțiile UPU-SMURD și la serviciile de Ambulanță din țară, precum și la unele inspectorate județene pentru situații de urgență. Arafat s-a declarat foarte preocupat de acest aspect, pentru că există riscul apariției unei crize acute de personal în rândul salvatorilor, iar în acest sens va avea o discuție și cu reprezentanții Ministerului de Finanțe, pentru a găsi împreună o soluție de a atrage mai mulți angajați în sistem.

 

În opinia sa, angajările nu pot fi făcute „peste noapte”, însă trebuie să se treacă la întocmirea unui plan pentru următorii ani, astfel încât valul mare de pensionări să nu lase descoperite și mai multe posturi decât în prezent.

Avem nevoie de personal, iar acest lucru se va pune în atenţia inclusiv a colegilor de la Ministerul de Finanţe, pentru că nevoia de personal este şi la Unităţile de primiri Urgenţe şi la serviciile de Ambulanţă, dar şi la unele inspectorate pentru situaţii de urgenţă. Este clar că nu vei putea să angajezi tot ce e nevoie peste noapte şi nici nu ai de unde, dar trebuie să existe un plan pe următorii trei-patru ani, pentru a putea să acoperim aceste lipsuri, mai ales că în unele zone o să avem plecări din ce în ce mai multe din cauza pensionărilor”, a declarat acesta, cu ocazia ședinței de bilanț a ISU Caraș-Severin, la care a participat.

 

Într-un alt context, ministrul sănătății, Sorina Pintea, a vorbit despre nevoia de medici din spitalele românești, precizând că „lucrurile vor intra în normal” odată cu revenirea în țară a medicilor care au plecat să profeseze în străinătate.

„Anul trecut, de la 1 martie, s-au majorat salariile. Concomitent, am început dotarea spitalelor, pentru că, este adevărat, medicul nu este stimulat doar de salariul mare pe care îl primeşte, are nevoie şi de aparatură pentru a putea munci. Eu cred că roadele vor începe să se arate. De altfel, aşa cum declaram anul trecut, am primit inclusiv pe mail-ul personal nenumărate solicitări de informaţii referitoare la modul în care s-ar putea ca unii să revină în ţară. Totodată, am mai spus că foarte mulţi şi-ar dori să revină în centrele universitare, în spitalele mari, dar nouă ne lipsesc medicii preponderent în zonele urbane, oraşe mici şi zona rurală. Am încredere că lucrurile vor intra în normal”, a declarat aceasta. Totodată, Sorina Pintea a anunțat că azi va avea o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din Sănătate pentru a analiza nemulțumirile lor legate Ordonanța de Urgență 114/2018, menționând însă că, din punctul său de vedere, nu ar exista motive de nemulțumire.

 


Adaugati un comentariu


 

*