Se redeschid spitalele COVID și pentru pacienții cu alte patologii, iar farmaciile vor testa infecția cu SARS-CoV-2

Proiectul prin care se renunță la categorisirea spitalelor în „Covid” și „non-Covid”  a fost lansat în dezbatere publică, iar cel care instituie cadrul legal pentru ca testarea Covid-19 să poată fi făcută și în farmacii a fost deja aprobat în Guvern.

 

Dr. Andreea Moldovan

Ministerul Sănătății a finalizat și lansat în dezbatere publică, așa cum promitea la începutul acestei săptămâni, ordinul care prevede renunțarea la sintagmele de „spitale Covid” și „spitale non-Covid”, prin crearea cadrului legislativ care să permită tuturor spitalelor a căror infrastructură permite acest lucru, preluarea de pacienți cu acest diagnostic. În acest mod, va scădea automat și presiunea pe spitalele Covid, care își vor putea relua astfel activitatea normală, acordând îngrijiri și celorlalte categorii de pacienți.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Andreea Moldovan, a precizat că „modificarea majoră a acestui ordin se referă la eliminarea acelei sintagme de spitale Covid şi non-Covid exclusiv şi alocarea pacienţilor Covid şi în unităţi medicale non-Covid, unde infrastructura o permite. În acest sens, pacienţii cu infecţie Covid urmează să aibă acces mai bun la îngrijire medicală, la un standard de diagnostic adecvat, radiologic sau de laborator şi, de asemenea, să aibă acces la mai multe specialităţi medicale, care să asigure acel consult interclinic sau pluridisciplinar care să monitorizeze şi să trateze mai bine pacienţii cu infecţie cu forme moderate, severe sau critice şi care, de multe ori, au comorbidităţi care se degradează pe parcursul evoluţiei infecţiei”.

Pe de altă parte, măsura este benefică și pentru pacienții cu alte patologii, care astfel vor avea din nou acces în spitalele care până acum au fost destinate exclusiv pacienților cu Covid-19. Este și cazul spitalului din Râmnicu Sărat, care așteaptă de multă vreme acest moment, având deja pregătite circuite separate și documentația trimisă la Ministerul Sănătăți pentru aprobare.

 

Înainte de a se lua această decizie, reprezentanții ministerului au avut o serie de discuții cu managerii de spitale din țară și cu șefii DSP-urilor, iar concluzia a fost că  o astfel de măsură este binevenită și în beneficiul tuturor pacienților. „Medicii de alte specialităţi decât infecţionişti sau pneumologi, de terapie intensivă sau urgentişti, vor veni în ajutor, îngrijind pacienţi pentru care ei nu au aparent competenţe în curricula de pregătire. Un alt aspect important se referă la îngrijirea pacienţilor psihiatrici, pentru că am identificat în fiecare judeţ spaţii, secţii, clinici, spitale unde pacienţii cu afecţiuni psihiatrice să poată fi trataţi – cei cu infecţie Covid – pentru că a fost de multe ori o problemă în a găsi un loc adecvat pentru astfel de îngrijiri. Şi un alt aspect important care ne aliniază recomandărilor OMS este cel referitor la posibilitatea nou-născutului cu mama infectată Covid de a rămâne împreună cu aceasta, bineînţeles respectând regulile de prevenţie şi de a evita să îl îndepărtăm de mamă în primele ore sau zile după naştere”, a mai declarat secretarul de stat.

Aceasta a adăugat că în prezent sunt identificate 248 de spitale care pot primi pacienți Covid, împărţite pe trei niveluri. „Am stabilit trei niveluri diferite de abordare a unităţilor medicale. Nivelul unu, unde spitalele beneficiază de permanenţă, de radiologie, laborator, gărzi cu personal pluridisciplinar; nivelul 2, unde, de asemenea, spitalele beneficiază de radiologie sau CT, dar nu neapărat în regim întotdeauna 24 din 7 şi beneficiază de gărzi cu personal de boli infecţioase, pneumologie, ajutat de personal din alte specialităţi; nivelul trei, unde există disponibilitate de a se organiza, inclusiv paturi de terapie intermediară şi unde există gardă, supervizată de către specialităţi infecţioase sau pneumologie” a precizat dr. Andreea Moldovan.

 

La rândul său, ministrul Vlad Voiculescu a anunțat că în ședința de guvern de ieri a fost aprobat proiectul care instituie cadrul legal pentru ca testarea Covid-19 să poată fi făcută și în farmacii. În cursul zilei de azi, vor fi purtate discuții în acest sens între reprezentanți Ministerului Sănătății și cei ai farmaciștilor. Vlad Voiculescu a precizat că „e un pas important care merge spre testare în masă, testarea oricui are această nevoie, dorinţă. Ea se va putea face la un preţ scăzut, negocierile sunt în curs. După ce ordonanţa de urgenţă va apărea în Monitorul Oficial avem de acum şi baza legală pentru acest lucru”.

Farmaciștii vor putea face opțional aceste testări, iar rezultatele pozitive vor fi încărcate în platforma națională de raportare. Totodată, pacienţii depistaţi pozitiv în urma testelor din farmacii vor fi luaţi în calcul şi în urmărire de către medicul de familie, cum se întâmplă cu pacienţii depistaţi prin PCR. „Această testare în farmacii a fost preluată după modelul altor ţări şi are ca scop să asigure accesibilitate cât mai largă a testării pentru populaţie, pentru că ceea ce se întâmplă acum, când oamenii îşi cumpără teste cu un preţ ridicat, pe care le fac poate corect, poate incorect şi care nu sunt urmate întotdeauna de măsurile de izolare corespunzătoare reprezintă o necunoscută mare cu care ne confruntăm. Ceea ce se doreşte este să fie teste accesibile în farmacii, testarea să o facă farmaciştii opţional, cei care doresc şi cei care au spaţiile corespunzătoare, pentru că am fixat în ordin şi un spaţiu de testare corespunzător. Rezultatele pozitive vor fi încărcate în platforma de raportare, pentru că este foarte important să ştim ce se întâmplă, şi de asemenea pacienţii vor primi un flyer în care să fie informaţi asupra regulilor generale de abordare a infecţiei”, a explicat și dr. Andreea Moldovan.

 


Adaugati un comentariu


 

*