Medicul Maria Nițescu, destituită din funcția de manager interimar la Matei Balș

23 februarie 2021 | 0 comentarii |

După aproximativ două luni de când ocupa această funcție, a fost demisă ca urmare a unor informații eronate furnizate ministrului Vlad Voiculescu, despre un pacient decedat.

 

Aparent fără legătură directă de cauzalitate cu incendiul produs la finele lunii trecute la Institutul Matei Balș, managerului intermiar al unității medicale a fost demis ieri, de ministrul Sănătății, din cauza disfuncționalităților legate de incendiul de la finalul lunii ianuarie și gestionarea situației pacienților internați în pavilionul afectat.

Decizia de demitere a medicului Maria Nițescu a venit după ce ministrul Vlad Voiculescu a solicitat informații cu privire la decesul unui pacient internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov care, potrivit presei, s-a aflat în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Univ. Dr Matei Balș” în timpul incendiului. „Institutul a răspuns, printr-o notă telefonică, la ora 10.01, potrivit căreia pacientul nu s-a aflat în Pavilionul V în momentul incendiului și nu a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov. La ora 14.17, Institutul a revenit asupra acestei informații și a comunicat Ministerului Sănătății că pacientul s-a aflat în Pavilionul V în timpul incendiului, că a fost evacuat de către personalul medical propriu înaintea sosirii echipajelor de intervenție și că a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov în data de 29 ianuarie 2021, la ora 16.30”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

 

Vlad Voiculescu

Informația a fost dezmințită de ministrul Vlad Voiculescu pe pagina sa de socializare după ce a cerut amănunte despre acest caz la institut și a fost urmată, la câteva ore, de anunțul demiterii managerului interimar al unității medicale, însoțită de confirmarea informațiilor referitoare la pacientul decedat. „Astăzi a fost a nu știu câta oară când am primit informații eronate de la o unitate din subordine. E deja prea mult. Prea mult din ce înseamnă «stat» în țara asta a devenit sinonim cu lipsă de profesionalism, program fix, țâfnă și misecuvenism. Calitatea muncii multora dintre cei din sistem care lucrează în birouri – cei care ar trebui să facă munca medicilor și a personalului medical mai ușoară, mai puțin birocratică, mai cu sens – este pur și simplu din altă epocă. Se produce hârtie, nu valoare. Pentru fiecare om care muncește pe rupte sunt alți 10-20-30… cine mai știe câți… care au o singura grijă: pasarea responsabilității către alții – în jos sau în sus, la stânga sau la dreapta… nu contează, atât timp cât dânsul/dânsa se ocupă strict cu statul la stat. E momentul ca lucrurile să se schimbe. Cândva era o onoare să lucrezi pentru stat, să îți asumi o responsabilitate publică. Trebuie să facem să fie din nou așa… dacă vrem ca țara asta să nu eșueze lamentabil în doar câțiva ani în toate domeniile care contează. Pericolul este cât se poate de real și ne privește pe toți. De astăzi, eu unul nu voi mai avea răbdare”, a scris ministrul Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

 

Dr Catalin Apostolescu

Ulterior, printr-un comunicat oficial, Ministerul Sănătății a anunțat că a decisdemiterea managerului interimar al Institutului Național de Boli Infecțioase «Prof. Univ. Dr Matei Balș» din București. Atribuțiile de manager interimar vor fi preluate, începând de astăzi, de directorul medical, dr. Cătălin Apostolescu. Decizia este motivată de multiplele disfuncționalități în gestionarea situației pacienților internați în Pavilionul V al Institutului care au fost transferați în urma incendiului din 29 ianuarie 2021 și în comunicarea cu Ministerul Sănătății, conform Art. 6, alin. (1) și (5), al Ordinului ministrului Sănătății 1384/2010 privind aprobarea modelului-cadru al contractului de management și a listei indicatorilor de performanță a activității managerului spitalului public”.

Dr. Maria Nițescu fusese numită la conducerea unității medicale în urmă cu aproximativ două luni, după ce medicul Adrian Streinu Cercel, care a condus institul aproape 20 de ani, a optat pentru funcția de senator ales pe listele PSD. La o lună după incendiu, aceasta a fost demisă și înlocuită cu medicul supranumit „erou” pentru modul în care a acționat în timpul incendiului pentru a-i salva pe pacienți.

Totodată, Vlad Voiculescu a solicitat demararea unei anchete a Corpului de Control al ministrului, care să elucideze modul în care au fost gestionate transferurile tuturor pacienţilor internaţi în pavilionul V al Institutului Matei Balş, precum şi comunicarea cu toate celelalte autorităţi implicate.

 


Adaugati un comentariu


 

*