Școala online, soluție post-pandemie pentru copiii cu probleme de sănătate

23 februarie 2021 | 0 comentarii |

Un grup de asociații din societatea civilă susține că menținerea acestui sistem de predare și după ce lucrurile vor reveni la normal este o soluție eficientă pentru a oferi dreptul la educație tuturor copiilor.

 

Deși nu a fost agreată de majoritatea elevilor, părinților și cadrelor didactice, școala on-line – concept apărut în pandemie – are și părțile sale bune, demonstrând necesitatea digitalizări învățământului. Fiind singura soluție posibilă în perioada restricțiilor, elevii și cadrele didactice, împreună cu părinții, au învățat tehnologii și s-au adaptat din mers, creând grupuri și materiale noi pentru învățarea la distanță. Cu toate că sistemul clasic de predare este considerat în continuare cel mai eficient, mai multe organizații cer autorităților să acorde mai multă atenție în continuare și sistemului de școală on-line, care poate fi soluția pentru a asigura accesul la educație pentru copiii care, din diferite motive, nu pot frecventa cursurile susținute fizic, față în față.

Inițiativa aparține grupului civic Părinţii cer schimbare și este susținută de asociația Outreach, fundaţia Viaţa şi Lumină şi asociaţia Mame Pentru Mame, care cer inițierea unui proiect denumit „Şcoala Pilot On-line – în afara contextului pandemic”. „Ne apropiem de întoarcerea la o viaţă normală şi ne bucurăm pentru asta, însă credem că trebuie să profităm în continuare de beneficiile oferite de şcoala on-line, acolo unde există situaţii speciale în care ea se dovedeşte a fi cea mai bună sau chiar singura cale de acces la educaţie” spun inițiatorii într-un comunicat.

 

Un astfel de proiect ar veni în sprijinul unui număr important de elevi care se confruntă cu diferite tipuri de excluziuni, care îi împiedică să meargă la școală cu regularitate. Într-o astfel de situație se află elevii cu probleme de sănătate, de lungă sau scurtă durată, spitalizaţi sau care doar trebuie să stea o vreme acasă, și care, în acest mod ar putea să participe de la distanță la cursurile la care nu pot fi prezenți fizic. Până acum, în spitalele de copii au fost făcute diferite încercări de a organiza cursuri în cadrul unităților sanitare, astfel încât pacienții internați să nu rămână în urmă cu materia, însă un sistem de școală on-line s-ar dovedi mult mai eficient.

Altă categorie care ar beneficia de acest sistem ar fi elevii cu cerinţe educaţionale speciale, care necesită forme diferenţiate de educaţie.

 

Reprezentanți asociațiilor menționează și  elevii care locuiesc la distanţă mare de şcolile care le-ar putea oferi o anumită specializare, dar și copiii cărora li se potriveşte mai bine un program de tip homeschooling şi care s-ar putea găsi astfel integraţi într-un sistem de învăţare oficial.

Școala on-line ar putea fi o soluție și pentru copiii care nu se pot deplasa temporar la școală dina cauza condițiilor meteo nefavorabile sau alte motive, dar și pentru cei care fac sport de performanță și merg în cantonamente sau cei care participă la diferite competiţii naţionale şi internaţionale și sunt astfel nevoiți să lipsească de la școală câteva zile.

Ne-am unit eforturile pentru a propune şi susţine ideea constituirii unei şcoli pilot de şcoală on-line sau şcoală la domiciliu, în afara contextului pandemic, pentru că sperăm ca o astfel de şcoală să faciliteze accesul la o formă de învăţământ adecvată tuturor categoriilor de elevi şi să ofere egalitate de şanse pentru educaţie tuturor copiilor României” mai spun inițiatorii acestui proiect.

 


Adaugati un comentariu


 

*