Raed Arafat în inspecție la Chiliile, după ce locuitorii au rămas fără apa potabilă

Coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență a vizitat toate zonele afectate de precipitațiile căzute în ultimele zile.

 

Aflat timp de mai multe zile sub avertizare meteo de cod galben de precipitații, județul Buzău a fost crunt lovit de viituri, cei mai afectați locuitori fiind cei din comuna Chiliile. În această zonă, trei sate au rămas izolate după ce apa a inundat un drum care constituia principala cale de acces. Aproximativ 140 de localnici au rămas izolați de lume și fără apă potabilă în urma colmatării cu aluviuni a barajului de la izvorul Mocearu, care asigură aprovizionarea cu apă a comunității.

Prin urmare, în cursul zileleor de sâmbătă și duminică s-a acționat atât pentru decolmatarea drumului către satele Trestioara, Creveleşti şi Budeşti, cât și pentru îndepărtarera aluviunilor care blocaseră barajul de la Mocearu, în scopul reluări aprovizionării cu apă a populației afectate.

Au fost folosite mai multe utilaje, apelându-se și la ajutorul jandarmilor și militarilor de la Batalionul 3 Geniu de la Mărăcineni. Lucrările de decolmatare a drumului și a bazinului de apă potabilă au fost monitorizate la fața locului de prefectul Camen Ichim, dar și de către coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, care a inspectat toate zonele din țară afectate de inundații, ajungând astfel și la Chiliile.

 

În prezent, cele trei sate sunt în continuare izolate și se lucrează pentru decolmatarea drumului care a fost afectat în opt puncte, fiind blocat de noroiul și aluviunile aduse de viituri de pe versanți. Umează ca în cursul zilei de azi, celor trei utilaje care au acționat în zonă în ultimele două zile să li se alăture alte câteva, pentru a se relua legătura cu cele trei sate în care locuiesc circa 400 de persoane.

Rard Arafat a precizat că este esențial ca drumul să fie deblocat cât mai repede cu putință, pentru a se înlesni în primul rând accesul ambulanțelor și autospecialelor de pompieri, pentru cazurile de urgență.

La rândul său, primarul comunei, Sorin Zaman, a precizat că într-unul din cele trei sate izolate există și un pacient care are nevoie de dializă, iar în cursul zilei de astăzi, la acesta va ajunge un autoturism de teren care îl va prelua și îl va transporta pe o rută ocolitoare până în comuna Cănești, de unde va putea fi preluat de ambulanță și dus la centrul de dializă.

 

În ceea ce privește alimentarera cu apă potabilă, tot în cursul zilei de azi, există șanse ca toți localnicii comunei să beneficieze de apă.

La scurt timp după ce barajul de la Mocearu a fost colmatat, vineri seară, la Chiliile au fost trimiși peste 2.600 de litri de apă minerală din rezerva Guvernului,  pentru a suplini lipsa apei potabile în gospodăriile afectate.

Totodată, în acest timp, 40 de jandarmi și alți 40 de militari geniști au acționat în week-end la Mocearu, indepărtând tonele de aluviuni care blocaseră alimentarea cu apă a localnicilor din Chiliile. S-a lucrat continuu, timp de mai bine de 30 de ore, jandarmii și militarii îndepărtând cu mâinile goale peste 500 de metri cubi de aluviuni. Aceștia au fost ajutați și de pompieri dar și de o parte dintre localnici, astfel că aseară, intreaga cantitate de aluviuni era îndepărtată.

S-a trecut apoi la rezolvarea problemelor de ordin tehnic, iar pe parcursul zilei de azi se va relua aprovizionarea cu apă potabilă a comunei. Specialiștii Direcției de Sănătate Publică vor recolta probe de apă pentru analize chimice și microbiologice, astfel încât să nu existe riscuri de îmbolnăvire a populației.

Astăzi, în zonele afectate de inundații a venit și premierul Viorica Dăncilă, împreună cu miniștrii de Interne, Agriculturii și Transporturilor, respectiv, Carmen Dan, Petre Daea și Lucian Șova. (vom reveni cu detalii)


Adaugati un comentariu


 

*