Cutremurul simulat la nivel national suspenda greva din Sanatate

1 noiembrie 2016 | 2 comentarii |

In aceasta dimineata a fost declansat codul rosu de interventie in cadrul unui exercitiu de simulare desfasurat in toata tara, iar sindicalistii Sanitas au decis sa suspende greva, mizand pe promisiunile parlamentarilor PSD.

 

simulare cutremurFortele de interventie in caz de urgenta din intreaga tara sunt in alerta, incepand cu ora 8.04, cand s-a dat alarma in toate unitatile, in cadrul unui exercitiu de simulare planificat in mare secret, de autoritati. Azi-dimineata, pana la momentul declansarii codului rosu de alerta, doar trei persoane stiau despre aceasta actiune, respectiv, presedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Ciolos si ministrul de Interne Dragos Tudorache. Ministrul a explicat, mai tarziu, ca este vorba despre simularea unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, scopul exercitiului fiind testarea timpilor de reactie si capacitatea de mobilizare a tuturor structurilor care intervin intr-o astfel de situatie.

Conform scenariului planuit in secret, impactul major al seismului s-a resimtit la Bucuresti si la Iasi, insa alarma s-a dat in toate unitatile din tara. Ministrul Tudorache  a declarat ca in aceasta actiune sunt implicate nu doar forte din cadrul Ministerului de Interne ci toate structurile si autoritatile abilitate, aici fiind incluse si spitalele si serviciile de Ambulanta, atat cele publice, cat si cele private.

Exercitiul este in plina desfasurare si in acest moment, ministrul adaugand ca faptul ca personalul din Sanatate era in greva generala la momentul declansarii alarmei „a constituit un element de care s-a dorit sa se profite, pentru a testa capacitatea de mobilizare si intr-o astfel de situatie speciala, in care personalul din spitale lucreaza la doar o treime din capacitate”.

 

simulare cutremurIn prima parte a zilei, codul rosu de alerta a fost instituit doar in spitalele din Bucuresti, urmand ca pe parcursul zilei, in functie de scenariul stabilit si stiut doar de cei care coordoneaza actiunea, alarma sa fie data si in alte spitale din tara. Asa se face ca, fie ca erau in greva, fie ca nu erau in tura, anagajatii spitalelor din Bucurersti au fost convocati de urgenta, fiind obligati sa se prezinte la serviciu, conform prevederilor pentru astfel de situatii.

In acest timp, liderii Sanitas au participat la sedinta Parlamentului, unde se asteptau sa fie aprobate revendicarile convenite in Comisii, intre care si plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016. Nu s-a intamplat astazi, desi proiectul a primit aprobarea Comiei Juridice (chiar daca liberalii au iesit din sala), dar sindicalistii spun ca au primit asigurari ferme de la reprezentantii PSD, ca acest lucru se va intampla la inceputul saptamanii viitoare. In baza acestor asigurari, dar si a faptului ca o parte dintre anagajatii aflati in greva au fost nevoiti sa isi reia activitatera in conditiile starii de alerta declansate, prim-vicepresedintele Sanitas, Marius Sepi, a anuntat in urma cu putin timp ca greva generala se suspenda pana luni, urmand ca, in functie de decizia Parlamentului referitoare la actualizarea sporurilor, sa fie reluata sau sa se renunte la protest.

 

bratianu-exercitiu cutremur (SB 1)Pana la acest moment, cutremurul devastator simulat de autoritati nu s-a resimtit” la Buzau decat la nivelul ISU, care a fost solicitat sa trimita in Capitala mai multe echipaje, in sprijinul fortelor care deja intervin acolo. Este vorba de echipaje SMURD, pompieri si echipe de descarcerare, care au plecat catre Bucuresti in urma cu cateva ore.

La Spitalul Judetean si la Serviciul de Ambunanta Judetean, este „liniste”, deocamdata, din acest punct de vedere, insa nu este exclusa posibilitatea ca actiunea sa fie, la un moment dat, extinsa si aici. Secretariul de Stat in MI Raed Arafat a anuntat ca urmeaza sa se decida pe parcursul zilei ce alte spitale vor mai fi alertate, in functie de numarul de victime prevazut in scenariu.

Actiunea de astazi vine in contextul in care Italia a fost zguduita, in ultima perioada, de doua cutremure puternice, in timp ce numeroase seisme de intensitate mai mica au loc aproape zilnic in zona Vrancea. Ultimul inregistrat a fost chiar ieri, avand o magnitudine de 4,1 grade Richter, la o adancime de 100 de kilometri. Pe 24 septembrie s-a inregistrat cel mai puternic cutremur produs anul acesta in Romania, tot in Vrancea (5,3 pe Richter), ambele seisme fiind resimtite si la Buzau.

In 2015, cel mai puternic seism a avut magnitudinea de 4,9 pe scara Richter si s-a inregistrat in data de 29 martie, in judetul Buzau. Cea mai importanta miscare tectonica din Romania in ultimii ani a fost inregistrata in anul 2014, pe 22 noiembrie, cand s-a produs un cutremur de 5,7 pe scara Richter, acesta fiind resimtit si la Bucuresti.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (2)

  1. Cristiana Adi Oprita spune:

    Nici nu s au apucat medicii de greva, doar intentia lor se poate traduce… prin instituirea termenului de calamitate si evident declansarea planului rosu! Asta ar trebui sa ne dea de gandit la toti!
    E bine ca la Colectiv nu s a declansat codul rosu dar cand fac medicii greva… pai asta-i calamitate!

  2. Iosif Dragu spune:

    Daca vor face medicii o greva generala (asa, din intamplare) se va incepe concomitent simularea pentru catastrofa nucleara, accident chimic, invazie militara straina in acelasi timp. Cand este vorba de a ne reduce la tacere sunt foarte inventivi…

Adaugati un comentariu


 

*