Green Group a obținut primul credit sindicalizat pentru dezvoltare sustenabilă din România

6 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Noua linie de finanțare va ajuta compania să facă investiții cu impact major pentru sănătatea populației și combaterea schimbărilor climatice, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

 

Green Group, cel mai mare parc integrat de reciclare din România, a semnat primul credit sindicalizat pentru dezvoltare sustenabilă din România, cu un grup de patru bănci locale, respectiv, ING Bank, Unicredit Bank, Intesa Sanpaolo Bank și OTP Bank România. Cu cei 66.000.000 de euro împrumutați, compania își va refinanța creditele pe care le are și va dezvolta noi proiecte de investiții și dezvoltare, se menționează într-un comunicat al Green Group.

Noua linie de finanțare va sprijini eforturile companiei de a stimula un model economic sustenabil, în acord cu aspirațiile UE, ce face trecerea către economia circulară și are un impact major în combaterea schimbărilor climatice și de protejare a sănătății planetei, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Astfel, producția de fibre sintetice din 100% PET reciclat reduce amprenta C02 cu 75% comparativ cu producția din petrol.

„Green Group este pionierul economiei circulare în România, reușind să treacă de la reciclare la upcycling. Acest lucru înseamnă că, dintr-o sticlă PET putem obține, cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, fibră sintetică poliesterică de înaltă finețe. Green Group folosește un model de economie regenerativă, reciclând anual 3 miliarde de sticle din plastic, ceea ce înseamnă aproximativ 600.000 km de sticle PET, adică o dată și jumătate distanța de la Pământ la Lună”,  a declarat Constantin Damov, CEO Green Group.

Cu investiții în valoare de 170 milioane de euro și o capacitate instalată de reciclare și producție de peste 460.000 tone anual, Green Group are o contribuție importantă în recuperarea materialelor valoroase provenite din deșeuri, iar prin activitatea prestată, contribuie esențial la atingerea țintelor de reciclare ale României atât pentru deșeurile din plastic (PET), sticlă, cât și pentru Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE).

 

De la preluarea, în 2016, de către Abris Capital Partners, Green Group a investit masiv în Reciclarea Deșeurilor din Plastic și Producția de Fibră Sintetică Poliesterică:

21 milioane de euro într-o nouă fabrică pentru producția de fibră sintetică poliesterică la Urziceni, jud. Ialomița, cu tehnologie de ultimă generație și modernizarea fabricilor existente din Buzău și Iași, crescând capacitatea instalată de producție cu 55% la 80.000 tone/an – Greenfiber International;

– 13 milioane de de euro pentru automatizarea liniilor de sortare și reciclare din Buzău, crescând astfel capacitatea de procesare a deșeului PET cu 50% la 100.000 tone/an – Greentech;

8 milioane de euro într-o nouă fabrică pentru procesarea deșeurilor PET în Lituania, cu o capacitate de reciclare anuală de 20.000 tone/an – Greentech;

13 milioane de euro într-o nouă fabrică pentru procesarea deșeurilor PET în Slovacia, cu o capacitate de reciclare de 45.000 tone/an – Greentech S.A.

În Reciclarea Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice s-au investit 11 milioane de euro pentru consolidarea poziției de lider pe piața reciclării DEEE-urilor, prin deschiderea celei de-a doua fabrici la Câmpia Turzii, jud. Cluj, și modernizarea liniilor de reciclare a fabricii de la Buzău, compania dublându-și astfel capacitatea de tratare a acestor tipuri de deșeuri la 100.000 tone/an, prin Greenweee International SA.

 

Green Group va continua investițiile în dezvoltarea capacităților de reciclare și producție, vizând poziția de lider european, susțin reprezentanții companiei, iar Mihaela Bîtu, CEO ING Bank, apreciază că sustenabilitatea devine din ce în ce mai importantă în mediul bancar și ne așteptăm ca, în următoarele decenii, business-ul sustenabil să devină normă. Credem că semnarea, împreună cu Green Group, a primului credit sindicalizat sustenabil de pe piața locală reprezintă un pas ferm în direcția unei economii circulare locale”.

La rândul său, Răsvan Radu, CEO UniCredit Bank, spune că prin împrumutul sindicalizat acordat Green Group, banca pe care o reprezintă vrea să contribuie „atât la protejarea și dezvoltarea durabilă a mediului înconjurător cât și la sprijinirea afacerilor care au în vedere economia circulară și promovarea unui model economic sustenabil”.

Dragoş Mirică, Director general adjunct, Divizia Corporaţii şi Membru al Directoratului în cadrul OTP Bank România, consideră căindustria de reciclare este un business care se află în plină expansiune, iar prin acest parteneriat ne dorim să contribuim la dezvoltarea economiei circulare în România”.

Integrând operațiunile a 6 companii într-un model unic de business, Green Group este un jucător important pe piața europeană în tratarea și reciclarea deșeurilor de mase plastice tip PET, sticlă, echipamente electrice și electronice, cât și a deșeurilor de echipamente de iluminat uzate.

Din 2016, Green Group este deținut de Abris Capital Partners, un fond de private equity dedicat investițiilor în Europa Centrală și de Est cu investii de capital de peste 1,2 miliarde de euro.

 


Adaugati un comentariu


 

*