Sărbători Pascale în izolare

18 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Sfintele Paști în carantină înseamnă o provocare pentru toți creștinii, dar Patriarhul Daniel ne îndeamnă să vedem în Sărbătoarea Învierii un izvor de lumină și speranță în lupta cu greutățile vieții.

 

Sărbătoarea Învierii Domnului, pe care creștinii ortodocși o celebrează mâine, 19 aprilie, este anul acesta una aparte, pe care o vom petrece cu toții în izolare, din cauza pandemiei de Covid-19, care a determinat autoritățile să impună restricții drastoce și să țină credincioșii departe de biserică.

Patriarhului Daniel ne spune însă, printr-un mesaj video transmis astăzi, că „în această vreme de pandemie, când autoritățile sunt nevoite să ia măsuri de oprire a răspândirii bolii, casele credincioșilor devin capele de rugăciune și țin astfel legătură cu bisericile” și ne îndeamnă să rămânem în comuniune prin rugăciune.

Patriarhul a îndemnat credincioșii la iubire și grijă față de cei bolnavi, săraci, singuri și întristați și a amintit de cadrele medicale pe care le-a binecuvântat.

Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos cel răstignit și înmormântat ne arată biruința iubirii Sale smerite și milostive asupra păcatului, asupra iadului și asupra morții. De aceea, Biserica Ortodoxă cântă cu bucurie: „Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”.

Sărbătoarea Învierii Domnului, sau Sărbătoarea Sfintelor Paști, este izvor de bucurie și pace, de lumină și speranță în lupta noastră cu greutățile vieții. Anul acesta serbăm Sfintele Paști într-o vreme de tristețe, într-o vreme de pandemie, care răspândește oamenilor teamă, teamă de îmbolnăvire și de moarte, iar autoritățile de stat sunt nevoite să ia măsuri de oprire a răspândirii bolii. În acest context, Biserica suferă mult, deoarece slujitorii ei nu se pot ruga împreună în aceeași biserică, în același locaș de cult cu credincioșii. În acest sens, casele credincioșilor din parohii devin paraclise sau capele familiale care, prin rugăciune, țin legătura cu bisericile din parohii, mărturisind credința comună în Hristos cel răstignit și înviat.

Trebuie să arătăm și noi în jurul nostru iubire smerită și milostivă față de toți oamenii, dar mai ales față de cei bolnavi și săraci, singuri și întristați. Să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos cel răstignit și înviat să binecuvinteze pe toți medicii și pe toți cei care ajută pe cei bolnavi, dar și pe cei care lucrează pentru binele poporului român. Ne rugăm Domnului Iisus Hristos cel înviat din morți să dăruiască poporului român și lumii întregi sănătate și ajutor, speranță, pace și bucurie.

Vă dorim tuturor sărbători fericite de Paști și vă adresăm salutul pascal: „Hristos a înviat!”, a transmis Prefericitul Părinte Patriarh Daniel.

 

Klaus Iohannis

Și președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj înaintea Sărbătorilor Pascale. El a cerut românilor să rămână acasă de Paște, să nu meargă în vizită la prieteni sau la alți membri din familie. Vă rog să faceți acest sacrificiu acum, pentru a putea fi împreună, sănătoși, mai târziu, a spus președintele.

Iohannis a subliniat că știe că „Învierea Domnului este sărbătoarea care reprezintă prilejul îndelung așteptat de a petrece câteva zile în mijlocul familiei. Instinctul nostru, absolut natural și uman, este să ne arătăm iubirea față de cei dragi fiind împreună cu ei. Dar acum, acesta ar fi cel mai rău lucru pe care l-am putea face. Părinții și bunicii noștri se simt mai singuri ca niciodată în aceste zile pentru că nu ne mai au aproape fizic, dar cred că noi avem puterea și știința să-i facem să ne simtă aproape de sufletul lor. A sta departe de cei la care ținem ne creează un sentiment firesc de neputință, de deznădejde. Dar, în aceste clipe, trebuie să acceptăm că este singura atitudine rațională care ne protejează atât pe noi, cât și pe cei pe care îi iubim. Vă rog să faceți acest sacrificiu acum, pentru a putea fi împreună, sănătoși, mai târziu. Oricât de dificil ne este acum, am toată încrederea că vom deveni mai puternici după această grea încercare. Iar motivul pentru care sunt optimist sunteți voi, dragi români!

Respectarea unor restricții dureroase, creativitatea celor care ați găsit soluții să vă continuați, chiar și parțial, proiectele, solidaritatea și munca voluntară a celor care sprijiniți spitalele și îi ajutați pe cei care nu se pot descurca singuri în această perioadă sunt tot atâtea confirmări că voi sunteți ce are mai de preț România.

O societate care pune viața mai presus de orice este o societate care are o solidă temelie morală pe care să își ridice un viitor mai bun. Pentru a putea face însă asta cât mai repede, trebuie să rămânem cu toții sănătoși și în siguranță. Stați acasă de Sărbători! Nu mergeți în vizite la prieteni și familie!

Paștele este sărbătoarea biruinței vieții, să trăim acest adevăr în sensul său cel mai profund, salvând viețile celor dragi!

Vă doresc sărbători cu sănătate!”, a transmis președintele.

 

Nelu Tataru

Anul acesta este unul special, în care trebuie să înțelegem că vom sărbători altfel, spre binele nostru și al apropiaților, a transmis și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. „Paştele este cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa. Este sărbătoarea familiei, celebrată întotdeauna împreună cu cei dragi. Anul acesta este unul special, în care trebuie să înțelegem că vom sărbători altfel, spre binele nostru și al apropiaților. Viața noastră s-a schimbat, trăim vremuri de nesiguranță, cu restricții pe care nu le credeam posibile. Din nefericire, în această luptă am pierdut vieți și unii dintre noi sunt acum în doliu, iar alții îngrijorați pentru cei care luptă cu boala”, a spus ministrul, subliniind că „este necesar ca în aceste săptămâni critice să menținem, mai mult că niciodată, restricțiile și regulile de distanțare socială, chiar dacă este şi mai greu în acest momente. În acest fel vom salva viețile noastre și ale apropiaților și ne vom reuni curând sănătoşi. Gândurile mele se îndreptă către toți cei care lucrează acum pentru noi în toate domeniile de activitate.

Un gând special către toți colegii mei din sistemul sanitar care se află în linia întâi și cărora le doresc putere de muncă și le solicit ca în aceste zile de grea încercare să dea, încă o dată, dovadă de responsabilitate și solidaritate. Întotdeauna personalul medical a știut să răspundă prezent și să își onoreze meseria. Numai împreună vom putea să trecem de această perioadă și vom putea face ca, anul viitor, să ne strângem în brațe cu ocazia Sărbătorilor Pascale”, este mesajul ministrului Nelu Tătaru.

Ministrul a menționat că este conștient că „e greu, e o perioadă lungă, sunt Sărbătorile Pascale, poate nu mai avem răbdare, ziua s-a mărit, e frumos afară, vrem să fim împreună cu toții”, dar a subliniat că „încă nu e momentul” și a avertizat că, dacă nu respectăm restricțiile, România ar putea ajunge, după Paști, la 20.000 de pacienți infectați. „Vin sărbătorile pascale pe care vi le doresc cu liniște, cu credință. Cred că Dumnezeu e peste tot, e în sufletul nostru. Vin sărbătorile pascale care ne vor ajuta să trecem peste tot. Paște liniștit!

 


Adaugati un comentariu


 

*