Zâmbește, vine Paștele!

18 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Sâmbăta Mare este ultima zi a postului Paștelui, este ziua în care se prăznuiește îngroparea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos și pogorârea Lui în iad, salvând astfel neamul omenesc de stricăciune.

Există numeroase tradiții legate de Sâmbăta Mare, când ne pregătim să primim Lumina Învierii, pe care o vom duce fiecare la casele noastre, așa că vom întâmpina cu bucurie Marea Sărbătoare creștină, chiar dacă o vom petrece sub interdicțiile pandemiei, pentru că, nu-i așa, Învierea este Sărbătoare bucuriei, a speranței, a iertării… 

 

Anul acesta renunțăm la obișniuitele glume despre Paște și vă prezentăm câteva obiceiuri specifice:

* Gospodinele au regătit pentru masa de Paști ouă roșii, pască, cozonac, drob și friptură de miel, iar bărbații au grijă ca aceasta să fie „stropită” cu vin. Principala grijă a oamenilor este însă aceea de a-şi primeni hainele, iar tradiția spune că este bine să îmbracăm ceva nou. Purtarea unor haine noi în duminica Învierii semnifică purificarea corpului şi a sufletului.

* În Sâmbăta Mare, dimineața, copiii și adulții merg, potrivit tradiției, îmbrăcați în haine noi, la biserică pentru a se spovedi și, unii dintre ei, pentru a se împărtăși. Anul acesta, din cauza pandemiei, se renunță a această tradiție, cu excepția unor cazuri speciale, când preotul se va deplasa la domiciliul celui care va fi împărtășit, respectând toate măsurile de prevenție a coronavirusului.

* Seara, în toate bisericile ortodoxe se oficiază slujba de Înviere, la care credincioșii participă, de obicei, în număr foarte mare, iar fiecare gospodină aduce cu ea un coș plin cu bucate pentru a fi sfințite și împărțite la sfârșitul slujbei, oamenilor săraci și celor nevoiași. În acest an slujba se va ține fără enoriași.

* La miezul nopții, preotul cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: veniți să luați Lumină!. Aceştia aprind lumânări şi transmit, mai departe, Lumina Sfântă, până când toată lumea are lumânările aprinse în mână, cu care merg apoi acasă. Tradiţia spune că este bine ca lumânarea de la Înviere să nu fie stinsă până acasă, unde, de asemena, creştinii obişnuiesc să înconjoare casa de trei ori, pentru a-l îndepărta pe cel rău. Anul acesta, din cauza pandemiei de COVID-19, Lumina Sfântă va fi distribuită de clerici, ajutați de voluntari, iar credincioșii o vor primi fie de la fereastra casei, fie în pragul porții sau în ușa blocului, fără a ieși în stradă.

* Salutul tradiţional de Paşte al creştinilor este  „Hristos a Înviat!”,  la care se răspunde cu  „Adevărat a Înviat!” și se va folosi timp de 40 zile după Paşte, până la sărbătoarea Înălţării Domnului. Aceeași urare se folosește şi atunci când se ciocnesc ouăle roşii.

 

* Noaptea de Înviere poartă însă și o serie de superstiţii. Una dintre acestea spune că în noaptea de Înviere se deschid cerurile, ard comorile pământului, şi acum este moment prielnic pentru vrăji şi farmece.

* Daca vrei să ți se împlinească cele mai arzătoare dorințe, nu trebuie să dormi cu nici un chip în noaptea de Înviere, întrucât atunci când se deschid cerurile, Domnul poate vedea și dărui înlăuntrul ființei tale.

* Se spune că cine se va naşte de Paşte, atunci când se trag clopotele, va fi un om norocos toată viața.

*  Dacă te împiedici în timp ce te îndrepți către slujba de Înviere, se spune că vei avea un an greu și plin de încercări.

* Se crede că sufletele celor care mor în Sâmbăta mare oscilează între Rai şi iad, între lumea viilor şi lumea morţilor, iar ce care mor între Înviere și Înălțare merg direct în Rai, pentru că porțile Raiului sunt deschise în cele 40 de zile.

* Duminică dimineaţa, există tradiţia ca toţi membrii familiei să se spele pe faţă cu apă neîncepută, luată dintr-un izvor, în sensul în care curge, în care se pune un ou roşu şi un ban de argint, pentru a fi sănătoşi şi cu faţa frumoasă, și pentru a avea noroc la bani.

* Fetele şi flăcăii obişnuiesc, în dimineaţa primei zile de Paşte, înainte de răsăritul soarelui şi fără să fie văzuţi de nimeni, să se scalde într-o apă curgătoare, pentru a fi iuţi, sprinteni, sănătoşi, harnici şi iubiţi.

* În prima zi de Paște este bine ca toată familia să mănânce din primul ou ciocnit, pentru a fi mereu împreună. Oul trebuie spart, curățat şi împărţit de către capul familiei. Potrivit tradiţiei, ouăle se ciocnesc în prima zi numai „cap cu cap”, în a doua zi, „cap cu dos”, iar în a treia zi „dos cu dos”.

* În ziua de Paști nu este bine să pui mâna pe sare, pentru că îţi vor asuda mâinile la vară.

* Se crede că în cele trei zile de Paşti ard, în cer, nevăzute, trei candele mari…

 

Noi vă dorim să fiți sănătoși, să primiți Lumina Învierii în casele și în sufletele voastre și să petreceți Sfintele Sărbători în liniște, dar cu multă bucurie și încrerea că „totul va fi bine”!  

 

 

 


Categorii: Comunitate, Umor

Adaugati un comentariu


 

*