În Vinerea Mare, postim…

17 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor, cunoscută și ca Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă este o zi de mare doliu a creștinătății, pentru că în această zi a fost răstignit Iisus Hristos. Este ultima vineri din Postul Paștilor, iar în această zi ni se reamintesc înfricoșătoarele Patimi la care a fost supus Mântuitorul lumii.

Potrivit tradiției, în această zi, creștinii țin post negru și se roagă pentru iertarea păcatelor și pentru sănătate, iar seara se cântă Prohodul Domnului și se înconjoară biserica de trei ori, după care Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din Altar, unde se ține până la Înălțarea Domnului.

Anul acesta, din cauza pandemiei, stăm în casă și fiecare trăim în intimitatea sufletului și a căminului nostru această zi importantă pentru creștinătate.

Există numeroase tradiții legate de Vinerea Mare, dar chiar dacă e zi de doliu și rugăciune, nu trebuie să uităm că peste puțin timp vom sărbători Învierea Domnului și ne vom bucura de cea mai mare sărbătoare creștină… 

 

* Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârșește niciuna dintre cele Trei Liturghii. Ceremonia religioasă don acastă zi este scoaterea Sfântului Epitaf din Altar și așezarea lui pe o masă, în mijlocul bisericii. Astfel retrăim coborârea de pe cruce a Mântuitorului și pregătirea Trupului Său pentru înmormântare, iar tradiția spune că cei care trec de trei ori pe sub Sfântul Aer nu vor mai avea dureri de cap și de șale tot anul, iar dacă își șterg ochii cu marginea Epitafului nu vor avea probleme cu ochii.

* Tradiţia populară spune că cine ţine post negru (nu se mânâncă nimic și se bea doar apă) în Vinerea Seacă va fi ajutat de Dumnezeu să-i meargă bine tot anul, să fie sănătos și ferit de nevoi şi de necazuri. Există superstiţia că postul negru din această zi te fereşte de dureri de cap şi că ți se va arăta cu trei zile înainte, când vei muri.

* Oamenii din popor cred că postul negru este bun și pentru „secarea” guşii şi vindecarea bolilor de piele (Bucovina, Moldova, Transilvania) și că îl va feri de toate bolile pe cel care posteşte şi îl va face să fie sănătos tot restul anului.

* În Vinerea Mare, dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau tainic în ape curgătoare: se crede că cel care se cufundă de trei ori în apă rece în Vinerea Seacă va fi sănătos şi va avea noroc tot anul. Sunt băi purificatoare în vederea întâmpinării Sâmbetei Învierii. Tradiţia este păstrată şi acum în toată ţara.

* În popor se spune că în această zi nu este bine să mănânci urzici, pentru că pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici. Nici oțet nu este bine să folosești, pentru că buzele Mântuitorului au fost udate cu oțet tunci când i-a fost sete.

* Fiind ziua în care Iisus a fost răstignit pe cruce, în această zi nu se ară, nu se seamănă şi nu se sădesc pomi, întrucât nu vor rodi. Nu se sacrifică animale, iar femeile nu au voie să coacă, să coasă, să ţeasă, să spele rufe sau să toarcă. Se spune că dacă cineva se încumetă a coace în această zi, coptura nu este mâncată nici de peşti. Nici ouăle nu se înroșesc în această zi, vopsirea ouălor făcându-se în zilele de Joi Mare sau Sâmbăta Mare.

* Specialiştii în etnografie susţin că, în comunităţile tradiţionale, se considera că Vinerea Mare, odată cu răstignirea pe cruce a Mântuitorului, deschide un timp al haosului şi întunericului, iar oamenii rămân fără protecţie divină, până la Înviere. Se spunea că Vinerea Mare ar echivala cu 12 vineri obişnuite, denumirea de Vinerea Seacă explicându-se prin postul negru pe care mulţi oameni obişnuiau să-l ţină.

* Cine face vreun rău semenului său în această zi se spune că va fi pedepsit înzecit pentru fapta sa. În unele zone ale ţării se afumă cu tămâie pomii şi casele, pentru a le feri de animale sălbatice, de trăsnete, boli şi dăunători. De asemenea, există tradiţia că dacă plouă va fi un an îmbelşugat, iar dacă nu, va fi mare sărăcie tot anul. Tot în această zi nu se mănâncă urzici, existând credinţa că Iisus a fost bătut cu un mănunchi de urzici, și nici nu se consumă oțet, pentru că se spune că atunci când Mântuitorula cerut apă i s-au umezit buzele cu oțet.

* Din batrani se spune ca dacă în Vinerea Mare plouă, anul va fi mănos, iar dacă este senin, va fi secetos.

 

 


Categorii: Umor

Adaugati un comentariu


 

*