Undele luminoase, folosite în tratarea maladiei Alzheimer

17 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Procedura se numește „fotobiomodulare”, iar primele teste efectuate de un grup de cercetători din Canada s-au dovedit promițătoare.

 

Cercetătorii canadieni au pus la punct un dispozitiv prin care încearcă să găsească o nouă metodă de tratament pentru pacienții vârstnici afectați de maladia Alzheimer, ca și celelalte metode cunoscute până acum, aceasta având rolul de a încetini declinul cognitiv, în condițiile în care nu a fost găsit un tratament care să vindece boala.

Metoda testată de cercetătorii canadieni se numește „fotobiomodulare” și presupune transmiterea către creier a unor unde luminoase cu ajutorul dispozitivului care are forma unei căști ce trebuie purtată de pacienți 20 de minute pe zi. Această cască transmite impulsuri de unde gama în hipocamp – regiunea din creier responsabilă cu memoria – iar primele teste au avut rezultate încurajatoare. Acestea au fost realizate pe cinci subiecți – persoane care sufereau de diferite forme  de demență, de la stadiul incipient până la nivelul moderat sever – care au raportat o funcție cognitivă îmbunătățită, un somn mai bun, mai puține crize de furie, mai puțină anxietate și rătăcire, precum și o îmbunătățire a memoriei.

 

Analizele au indicat și îmbunătățiri vizibile ale conectivității între regiunile creierului și o irigare mai bună cu sânge, iar cercetătorii au mai notat faptul că, odată ce terapia a fost oprită, pacienții au intrat din nou în declin cognitiv.

Pe baza acestor rezultate promițătoare, a fost inițiat un studiu mai extins, care este derulat de Universitatea din Toronto pe durata a 12 săptămâni și pe un număr mult mai mare de subiecți. Este vorba de 228 de persoane din Canada și Statele Unite, dintre care jumătate primesc terapia cu lumină șase zile pe săptămână timp de 20 de minute pe zi, restul constituind grupul de control.

Primele concluzii arată că undele luminoase stimulează mitocondriile, care îndepărtează proteinele toxice ce se acumulează în creierul pacienților. Mai mult, lumina stimulează și microgliile, care pot distruge celulele nervoase degenerate. La pacienții cu Alzheimer aceste celule pot deveni inactive, iar plăcile acumulate îngreunează funcționarea normală a creierului.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*