Un medic psihiatru va face evaluari gratuite varstnicilor cu probleme de memorie
Medicul spune ca a luat aceasta decizie ca o forma de responsabilitate sociala si ca un mod de a protesta fata de „fatarnicia Statului”.

Dr. Gabriel Diaconu
Devenit cunoscut in spatiul public mai ales dupa ce s-a implicat activ in recuperarea ranitilor din incendiul de la Colectiv, initiind si coordonand un grup de interventie care a reunit aproximativ 500 de specialisti in medicina, psihologie, asistenta sociala si voluntari, medicul psihiatru Gabriel Diaconu continua sa ramana o prezenta activa, atat in peisajul social cat si in mediul virtual.
Implicarea sa in diferite cauze sociale nu s-a limitat doar la cazul Colectiv, ramanand totodata un critic al politicilor de Sanatate ale celor care s-au perindat pe la guvernare.
Tot o critica adusa acestor politici poate fi considerata si decizia pe care medicul si-a anuntat-o ieri, pe pagina sa de Facebook, de a-si oferi gratuit serviciile pentru depistarea precoce a pacientilor susceptibili a dezvolta diferite forme de dementa, odata cu inaintarea in varsta.
Dr. Gabriel Diaconu a anuntat astfel ca va efectua gratuit, la cererea pacientilor sau a apartinatorilor, evaluari clinice gratuite, oricarei persoane trecute de 50 de ani care a manifestat in ultimul an probleme de memorie. Medicul considera ca aceasta este o forma de responsabilitate sociala pe care si-o poate asuma, precizand totodata ca este voba si de o forma de protest fata de „fatarnicia Statului”, care sustine ca deruleaza un program national de Alzheimer, insa in realitate nu se face mare lucru pentru depistarea precoce a pacientilor susceptibili sa dezvolte dementa la varste mai inaintate.
Anuntul medicului vine si in contextul discutiilor aparute in ultima perioada in spatiul public, prilejuite de recent incheiata Conferinta Nationala Alzheimer.
„Eu nu vad depresia ca boala secolului XXI, cat dementa. Oamenii asteapta prea mult inainte sa mearga la medic, sau se tem de un eventual diagnostic. Romania are nevoie de mai mult decat un program national de Alzheimer. Boala Alzheimer e cea mai frecventa, notorie si memorabila dementa, dar nu singura. Sunt multe alte forme care nu sunt decât arar diagnosticate de doctor, asa cum s-ar cuveni”, a precizat medicul psihiatru in postarea publicata ieri.
Esential in incetinirea evolutiei bolii catre o forma severa de dementa este depistarea din timp a primelor semne, iar in acest sens este necesar consultul unui specialist.
In majoritatea cazurilor, persoanele respective ajung la medic atunci cand deja este prea tarziu, fiind aduse de aprtinatori in momentul in care manifestarile specifice dementei deja sunt evidente, iar starea pacientului este ireversibila.
Demersul medicului Gabriel Diaconu urmareste incurajarea prezentarii la medic atunci cand apar primele semne ale unei astfel de afectiuni, manifestate prin pierderi de memorie care, desi par nesemnificative pentru pacienti sau apartinatori, trebuie sa constituie un semnal de alarma.
Dr. Gabriel Diaconu profeseaza in cadrul centrului de psihiatrie si psihoterapie Mind Care si al clinicii MedLife, insa pentru ca decizia pe care a facut-o publica este una in nume personal, cei interesati il pot contacta prin intermediul unui mesaj pe Facebook, accesand profilul sau personal de pe reteaua de socializare, pentru a stabili detaliile referitoare la evaluarea clinica.