Psihiatrii cer un program national de abordare a pacientului cu risc suicidar

Solicitarea este facuta in contextul in care depresia a devenit a doua cauza de determina dizabilitatea, iar numarul cazurilor de suicid din Romania depaseste cu mult media europeana.

 

DepresieeCazul tragic petrecut ieri la Buzau, unde un fost medic militar si-a pus capat zilelor, ca urmare a unei depresii care il macina de catva timp, ne-a determinat sa aducem in prim plan o problema semnalata de curand de catre medicii psihiatrii. Acestia au tras un serios semnal de alarma in privinta cresterii numarului de cazuri de suicid in Romania, de cele mai multe ori favorizate de o depresie nedescoperita si netratata la timp.

Referitor la acest subiect, Asociatia Romana de Psihiatrie si Asociatia Romana de Preventie a suicidului, avertizeaza, printr-un comunicat, ca tulburarea depresiva majora ocupa locul al doilea, dupa durerile de spate, in topul afectiunilor ce determina dizabilitate, iar numarul pacientilor care comit acte de suicid pe fondul acestei afectiuni a crescut ingrijorator in Romania. Astfel, conform datelor oficiale transmise de cele doua asociatii, frecventa cazurilor de suicid in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani este cu circa 50 la suta mai mare decat media europeana, iar in cazul adultilor cu varste cuprinse intre 50 si 54 de ani, numarul actelor de suicid este cu 21 la suta mai mare decat media europeana.

 

Dr. Catalina Tudose

Dr. Catalina Tudose

Medicul Catalina Tudose, secretar general al Asociatiei Romane de Psihiatrie, spune ca depresia este o afectiune care scapa deseori nediagnosticata si este recunoscuta de multe ori atunci cand apare tendinta suicidara, chiar daca pacientul isi anunta uneori, din timp, gandurile negre. „Obstacolele vietii cotidiene adesea precipita evolutia bolii si duc mai rapid catre sinucideri. In Romania, desi nu exista studii epidemiologice cu privire la incidenta depresiei in randul populatiei generale, se estimeaza ca aproape 10 la suta din populatia Romaniei sufera tulburari de tip depresiv”, a declarat medicul Catalina Tudose.

La randul sau, presedintele Asociatiei Romane de Preventie a Suicidului, dr. Doina Cozman, spune ca multa vreme, problema legata de numarul mare de sinucideri a fost ignorata de autoritatile din Romania. „In perioada de dinainte de Revolutie, in momentul in care Romaniei i s-au cerut datele despre sinucidere, s-a raspuns ca romanii sunt o natiune atat de sanatoasa, incat nu ne intereseaza aceasta problema a sinuciderii. Astfel, mai mult de trei decenii, Romania nu a trimis date despre sinucidere catre organisme internationale precum Organizatia Mondiala a Sanatatii, iar acum constatam ca vorbim de o problema grava”, a explicat dr. Cozaman.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgTinand cont de toate aceste aspecte, reprezentantii celor doua asociatii au depus, la Ministerul Sanatatii, o solicitare de finantare pentru demararea unui program national care sa imbunatateasca abordarea terapeutica a pacientilor cu risc suicidar sporit in cadrul psihiatriei de legatura.

Totodata, Asociatia Romana de Preventie a Suicidului a anuntat ca va initia un proiect de modificare a legii ce reglementeaza abordarea pacientului in timpul crizei suicidare si finantarea nationala a unor centre antisuicid. „In documentul ce prezinta strategia Ministerului Sanatatiii pentru perioada 2014 – 2020, autoritatile par a recunoaste ca, pana nu de mult, promovarea sanatatii mintale si prevenirea tulburarilor mintale au constituit o tema relativ neglijata ca prioritate de sanatate publica si ca exista servicii comunitare insuficient dezvoltate si un model prevalent de ingrijire invechit, necentrat pe client. Cu toate acestea, bugetul destinat programelor nationale de sanatate mintala reprezinta inca o parte insignifianta din totalul bugetului programelor nationale de sanatate, ajungand la 0,002 la suta in 2015”, se mai arata in comunicatul amintit.

 


Adaugati un comentariu


 

*