O noua campanie impotriva fumatului, demarata in mediul on-line

8 iulie 2015 | 0 comentarii |

In cadrul actiunii, 57 de medici vor acorda asistenta si consiliere persoanelor care vor sa renunte la fumat, totodata avertizandu-i pe ceilati fumatori despre nocivitatea acestui viciu.

 

tigari fumatoriIn cadrul unui parteneriat public-privat, Ministerul Sanatatii si asociatia Tinerii Uniti au lansat, saptamana aceasta, o noua campanie de informare si prevenire indreptata impotriva fumatului. Se urmareste in acest fel, printre altele, convingerea cat mai multor persoane sa renunte la acest viciu, prin oferirea de informatii si consiliere.

Campania se numeste Spatii publice fara fumat” si se adreseaza in mod deosebit tinerilor. Avand in vedere publicul tinta, campania se va desfasura in mediul on-line, in acest sens urmand a se dezvolta o platforma de informare, prevenire si asistenta, care va fi deservita de 57 de medici care au acceptat sa participe la acest program. Organizatorii au optat pentru varianta on-line deoarece aici se poate intra cel mai usor in contact cu tinerii, atat cu cei care doresc sa renunte la fumat si au nevoie de consiliere si asistenta cat si cu cei care fumeaza si nu sunt inca pe deplin constienti de riscurile pe care le presupune acest viciu pentru sanatate.

Referitor la acest subiect, secretarul de Stat Alin Tucmeanu a declarat ca Ministerul Sanatatii sustine initiativa de modificarte a Legii 349/2002, privind interzicerea fumatului in spatiile publice. Campania este programata a se desfasura pana in luna octombrie si are alocat un buget de 20.000 de euro.

 

fumat pasivRolul celor 57 de medici implicati in acest proiect este acela de a asigura informatiile cu privire la nocivitatea fumatului precum si de a acorda consiliere, asistenta si chiar tratament celor care doresc sa renunte la fumat. Acestia vor fi indrumati catre centrele specializate din cadrul Programului National pentru renuntare la fumat  „Stop fumat”.

Intr-un comunicat remis pe aceasta tema se precizeaza ca „prin demararea acestei campanii se doreste cresterea gradului de informare in randul populatiei generale cu privire la efectele nocive ale fumatului asupra starii de sanatate. De asemenea, se doreste furnizarea unui pachet de informatii fundamentate pe evidente stiintifice, cu rol de prevenire a fumatului, cu precadere in randul adolsecentilor si tinerilor, dar si cresterea gradului de accesare a programelor nationale in domeniul controlului tutunului si conectarea la reteaua existenta de centre de asistenta si tratament specializat”, a subliniat Ioana Tomus, expertul in politici si programe de sanatate al Asociatiei Tinerii Uniti.

 

fumat- cancer pulmonar In acelasi document sunt expuse principalele motive pentru care s-a considerat ca o astfel de campanie era necesara. Un factor important este acela ca Romania se mentine de cativa ani pe aceeasi pozitie in topul european al fumatorilor, ocupand locul 10 in 2011 si locul 11 din 2014, conform datelor publicate in cadrul Eurobarometrului din 2015, cu privire la cunostintele si atitudinile cetatenilor europeni privind produsele din tutun si tigarile electronice.

Potrivit dr. Magdalena Ciobanu, la momentul actual, 33 la suta dintre tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani fumeaza, numarul lor crescand astfel, de la 29 la suta, cat se inregistrase in 2011. In plus, peste 35 la suta dintre copiii din Romania inhaleaza tutun acasa, in locuri publice inchise si la scoala, iar adultii sunt, si ei, expusi fumului de tigara la locul de munca, acasa si in zonele de recreere.

Asociatia Tinerii Uniti mai arata ca in Romania, peste 10 la suta din cheltuielile cu bolnavii de cancer (in jur de 75 de milioane de lei anual) s-au efectuat pentru diagnosticarea si tratamentul pacientilor cu cancer pulmonar. Bolile provocate de fumat sunt principalele cauze de imbolnavire si deces prematur in Romania, 80 la suta dintre decese fiind cauzate de bolile cardiovasculare.

 

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*