Suicidul, cea mai mare problema de sanatate publica la nivel global

10 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Astazi este marcata Ziua Mondiala pentru Prevenirea Suicidului, actiune demarata in urma cu 12 ani in scopul atragerii de persoane si organizatii care sa se implice in diminuarea acestui fenomen.

 

depresieIn urma cu 12 ani, in 2003, Organizatia Mondiala a Sanatatii si Asociatia Internationala pentru Prevenirea Sinuciderii au avut initiativa de a declara data de 10 septembrie Ziua mondiala de prevenire a suicidului, in contextul in care rata sinuciderilor atinsese deja la acea vreme cote alarmante. Intre timp, suicidul a devenit cea mai mare problema de sanatate publica la nivel mondial, iar la data de 10 septembrie este readus mereu in atentie acest aspect, concomitent cu actiunile pe care cele doua organizatii, impreuna cu alti parteneri care s-au alturat demersului, le desfasoara pentru a diminua rata sinuciderilor.

Tema aleasa pentru anul acesta este „Prevenirea suicidului: actionand din exterior salvam vieti” si subliniaza importanta actiunilor desfasurate de persoane fizice si organizatii pentru a preveni sinuciderea. Totodata, activitatile desfasurate cu ocazia Zilei mondiale de prevenire a suicidului din acest an incurajeaza si subliniaza rolul pe care il poate avea fiecare individ din cadrul unei comunitati prin implicarea in combaterea acestui fenomen complex.

 

DepresieeDatele recente referitoare la acest fenomen nu sunt deloc linistitoare, un raport publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii in cursul anului trecut, aratand ca anual, la nivel mondial, peste 800.000 de oameni mor din aceasta cauza, ceea ce echivaleaza cu o sinucidere la fiecare 40 de secunde. In timp ce o persoana reuseste finalizarea acestui proces, alte 20 incearca sa isi puna capat zilelor. Raportul subliniaza insa, ca numarul real al celor care mor din aceasta cauza ar fi mult mai mare si nu poate fi cunoscut din cauza stigmatului asociat cu sinuciderea, a lipsei de incredere in procedurile de inregistrare a decesului, a sanctiunilor religioase sau juridice impotriva sinuciderii existente in unele tari. Aproximativ 75 la suta dintre sinucideri se produc in tarile cu venituri mici si medii, categorie in care se incadreaza si Romania. Raportul mai arata, de asemenea, ca doar 28 de tari din intreaga lume au elaborate strategii nationale de prevenire a sinuciderii.

 

ambulanta sinucidereLa nivel global, ratele de suicid sunt mai mari in cazul persoanelor cu vârsta de peste 70 de ani, iar in cazul barbatilor rata este mai mare decât la femei. Barbatii in vârsta de peste 50 de ani sunt deosebit de vulnerabili. Cu toate acestea, in unele tari, cele mai mari rate se inregistreaza in randul tinerilor, sinuciderea fiind a doua cauza de deces la nivel global in rândul copiilor si tinerilor cu vârste intre 15 si 29 de ani, dar si in tarile cu venituri mici si medii.

Si psihiatrii romani sunt ingrijorati de acest fenomen care se manifesta pregnant si in Romania. Specialistii din acest domeniu avertizeaza ca tulburarea depresiva majora ocupa locul al doilea, dupa durerile de spate, in topul afectiunilor ce determina dizabilitate, iar numarul pacientilor care comit acte de suicid pe fondul acestei afectiuni a crescut ingrijorator in Romania. Astfel, conform datelor oficiale transmise de Asociatia Romana de Psihiatrie si Asociatia Romana de Preventie a Suicidului, frecventa cazurilor de suicid in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani este cu circa 50 la suta mai mare decat media europeana, iar in cazul adultilor cu varste cuprinse intre 50 si 54 de ani, numarul actelor de suicid este cu 21 la suta mai mare decat media europeana.

 

Dr. Catalina Tudose

Dr. Catalina Tudose

Medicul Catalina Tudose, secretarul general al Asociatiei Romane de Psihiatrie, spune ca depresia este o afectiune care scapa deseori nediagnosticata si este recunoscuta de multe ori atunci cand apare tendinta suicidara, uneori in ciuda faptului ca pacientul isi anunta din timp gandurile negre legate de sinucidere. „Obstacolele vietii cotidiene adesea precipita evolutia bolii si duc mai rapid catre sinucideri. In Romania, desi nu exista studii epidemiologice cu privire la incidenta depresiei in randul populatiei generale, se estimeaza ca aproape 10 la suta din populatia Romaniei sufera tulburari de tip depresiv”, a declarat medicul Catalina Tudose.

La randul sau, presedintele Asociatiei Romane de Preventie a Suicidului, medicul Doina Cozman, spune ca multa vreme, problema legata de numarul mare de sinucideri a fost ignorata de autoritatile din Romania. „In perioada de dinainte de Revolutie, in momentul in care Romaniei i s-au cerut datele despre sinucidere, s-a raspuns cum ca romanii sunt o natiune atat de sanatoasa, incat nu ne intereseaza aceasta problema a sinuciderii. Astfel, mai mult de trei decenii, Romania nu a trimis date despre sinucidere catre organisme internationale, precum Organizatia Mondiala a Sanatatii, iar acum constatam ca vorbim de o problema grava”, a explicat dr. Doina Cozaman.


Adaugati un comentariu


 

*