Vai de sanatatea noastra!

10 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Sute de medicamente vor fi mai scumpe de la 1 octombrie, iar alte cateva zeci vor disparea din farmacii. Guvernul va compensa insa patru medicamente noi destinate tratarii Hepatitei C si a cancerului, iar pensionarii saraci vor beneficia de o majorare a plafonului pretului de referinta/reteta.

 

medicamenteZeci de medicamente, care contin 17 substante active, nu vor mai fi compensate de la 1 octombrie, iar alte peste o suta de medicamente destinate in special tratarii afectiunilor cardiovasculare, bolilor autoimune sau celor respiratorii, care sunt acum compensate 90 sau 50% vor fi compensate doar cu 20%.

Potrivit unei Hotarari doptata miercuri, Executivul a decis ca incepand cu 1 octombrie 2015, 17 tipuri de medicamente ce nu se mai regasesc in ghidurile nationale si internationale de practica terapeutica sa fie retrase din Lista de medicamente ce cuprinde Denumirile Comune Internationale (DCI) corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, precum si acelea care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate. Este vorba despre: 1 DCI (Natrii iodidum) a fost retras datorita utilizarii sale exclusiv in scop diagnostic; 2 DCI (Glucosaminum si Ginkgo Biloba); 5 DCI (Bifonazolum, Natrii fluoridum, Dexpanthenolum, Benzoylis Peroxidum, Clemastinum) au fost delistate deoarece reprezinta medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala in Nomenclatorul Medicamentelor de uz uman; 9 DCI (Rimonabantum, Efalizumbantum, Alemtuzumab, Combinatii rosiglitazonum+glimepiridium, Rosiglitazonum, Drotrecogium alfa, Daclizumabum, Sibutraminum) au fost retrase in urma deciziei Comisiei Europene de suspendare a autorizatiei de punere pe piata.

 

 04_medicamenteHotararea mai reglementeaza mutarea altor 21 de tipuri de medicamente (Ranitidinum, Famotidinum, Nizatidinum, Sucralfatum, Mebeverinum, Trimebutinum, Domeperidonum, Acid omega-3-esteri etilici 90, Trimetazidinum, Nicergolinum, Vincaminum, Diosminum, Aciclovirum, Calcitoninum, Piroxicamum, Nimesulidum, Acidum ibandronicum, Stronium Ranelatum, Clonazepamum, Piracetamum, Erdosteinum), care acum sunt compensate cu 90% sau 50%, pe o sublista cu compensare de 20%.

Reprezentantii Executivului sustin ca in acest fel va fi creata posibilitatea identificarii de fonduri, precum si negocierea si incheierea contractelor cost-volum pentru noi medicamente care au primit decizii de intrare conditionata in Lista. „Aceste noi medicamente au o importanta deosebita in elaborarea unor tratamente inovative ce reprezinta standard terapeutic in alte tari europene”, se subliniaza intr-un comunicat transmis de Biroul de Presa al Guvernului.

 

medicamente-hivCa sa mai indulceasca vestea, mai ales dupa ce premierul Victor Ponta l-a urecheat” in direct, pentru ca nu vorbea „pe romaneste” cand transmitea romanilor „vestile bune”, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu s-a laudat ca a fost semnat contractul pentru medicamente fara interferon, iar Guvernul va compensa patru tratamente de ultima generatie, pentru Hepatita C, cancer pulmonar si cancer de piele.

De mentionat ca in jur de 5.000 de bolnavi din cei 600.000 de pacienti diagnosticati cu Hepatita C vor primi terapia interferon free, care duce la vindecare in 96 la suta din cazuri, dar si ca numai patru medicamente sunt introduse pe lista de compensate pentru Hepatita C si cancer, desi la inceputul verii, oficialii din Sanatate se laudau ca 45 de tratamente noi, inovatoare vor ajunge la bolnavi.

Un alt „pansament” oferit de Guvern ar fi ca incepand din 1 octombrie, pensionarilor „cu pensii de pana la 700 de lei/ luna le vor fi acordate prescriptii compensate in proportie de 90%, prescriptii a caror contravaloare la nivelul pretului de referinta/prescriptie este de pana la 330 de lei pe luna”. Anterior acestei modificari, plafonul pretului de referinta/prescriptie era de 300 de lei lunar.

 


Adaugati un comentariu


 

*