Grupa sangvina AB predispune la probleme de memorie la batranete

20 septembrie 2014 | 0 comentarii |

La polul opus, grupa 0, presupune un risc mai scazut in cea ce priveşte bolile cardiovasculare, lucru care ofera o mai buna protectie a creierului, dupa cum arata un studiu al cercetatorilor americani.

 

varstniciIn prezent, proximativ 4 la suta din populatia lumii are grupa de sange AB, iar un studiu al cercetatorilor americani sugereaza ca ar putea exista o legatura intre aceasta grupa si instalarea, in a doua parte a vietii, a tulburarilor cognitive, comparativ cu celelalte grupe de sange. Studiul a plecat de la alte cercetari anterioare, care au aratat o legatura intre grupa sanguina si riscul de maladii cardiace.

O echipa condusa de profesorul Mary Cushman, de la Colegiul de Medicina al Universitatii din Vermont, a analizat informatii despre aproximativ 30.000 de persoane cu varsta de peste 45 de ani, din Statele Unite. Expertii au identificat 495 de persoane in cazul carora au aparut tulburari cognitive constand in probleme in gandire si pierderi de memorie, in timpul celor trei ani cat a durat studiul. Persoanele cu probleme au fost comparate apoi cu alti 587 de voluntari care nu prezentau tulburari cognitive.

 

 Mary CushmanDintre cei 495 de voluntari cu probleme de memorie, 6l a suta aveau grupa sanguina AB, procent mai mare decat valoarea de 4 la suta din populatia generala. Voluntarii cu grupa AB au prezentat un risc cu 82 la suta mai mare de a avea dificultati de memorie, limbaj si atentie, ce pot fi un semnal referitor la instalarea dementei.

Totusi, cercetarea nu a investigat riscul de aparitie al acestei maladii. Studiul american sustine ideea ca a avea o anumita grupa de sange, cum ar fi 0, presupune un risc mai scazut in ceea ce priveste bolile cardiovasculare, lucru care ofera o mai buna protectie a creierului.

Studiul nostru cerceteaza legatura dintre grupa de sange si tulburarile cognitive, dar alte cercetari au aratat ca factori precum hipertensiunea arteriala, colesterolul marit si diabetul cresc sansele de aparitie a tulburarilor cognitive si a dementei. Grupa sanguina are legatura si cu alte probleme vasculare, cum ar fi atacul vascular cerebral, deci descoperirile noastre arata o legatura intre problemele vasculare si sanatatea creierului. Este nevoie de mai multe cercetari pentru confirmarea acestor rezultate”, a precizat Mary Cushman, coordonatoarea studiului, citata de bbc.co.uk..

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*