Bolile neurodegenerative si dementa, prioritati de sanatate publica

28 februarie 2014 | 2 comentarii |

Specialistii cer Guvernului sa adopte un plan national de masuri pentru imbunatatirea sanatatii mintale a populatiei. Se estimeaza ca la ora actuala, 275.000 de romani sufera de Alzheimer, insa doar 35.000 dintre ei sunt diagnosticati.

 

boala-alzheimer-diagnosticata-la-oftalmolog-18467352Societatea Romana de Alzheimer, impreuna cu reprezentatii Societatii de Neurologie si ai Societatii Romane de Gerontologie si Geriatrie au tras zilele trecute un semnal de alarma in privinta bolilor neurodegenerative si a dementei, care afecteaza in special persoanele varstnice, facand front comun pentru a solicita autoritatilor sa adopte un plan national de masuri pentru imbunatatirea sanatatii mintale a populatiei, in conditiile in care aceste boli nu constituie o prioritate a politicilor de sanatate publica. Planul national propus spre aprobare guvernului se numeste „Strategia si planul national de actiuni pe perioada 2014-2020”, prin intermediul acestuia, Societatea Romana de Alzheimer si partenerii sai solicitand recunoasterea bolilor neurodegenerative, a dementei si a bolii Alzheimer, ca prioritati ale politicii de sanatate publica si cresterea accesibilitatii pacientilor la tratament, ingrijiri adecvate si tehnici de reabilitare si diminuare a efectelor negative asupra calitatii vietii lor.

Demersul vine intr-un moment in care se estimeaza ca la nivel national exista peste 200.000 de pacienti care sufera de o forma de dementa, mare parte din ei fara un diagnostic concret, carora li se adauga alti aproximativ 275.000 de bolnavi de Alzheimer, dintre care doar 35.000 au fost diagnosticati. Situatia a fost prezentata in cadrul unei conferinte de presa sustinute de reprezentantii celor trei societati, ocazie cu care a fost anuntata si intocmirea planului national de actiune ce urmeaza a fi supus aprobarii guvernului pentru a fi pus in practica.

 

Dr. Bogdan Ppoescu

Dr. Bogdan Ppoescu

Despre situatia de la ora actuala a bolanvilor care sufera de o forma de dementa a vorbit medicul Bogdan Popescu, reprezentant al Societatii de Neurologie din Romania. Acesta a declarat ca in Romania exista peste 200.000 de persoane care sufera de o forma de dementa, insa multi sunt ramasi fara un diagnostic, intrucat nu exista suficienti medici specialisti care sa se ocupe de diagnosticarea dementei si nici nu exista capacitatea tehnologica de investigare necesara. O alta problema cu care se confrunta acesti bolnavi este si aceea a ingrijirii. Dr. Bogdan Popescu a atas atentia, in acest sens, ca „in prima faza, in dementa usoara, partea de ingrijire cuprinde o anumita medicatie care este din fericire cuprinsa in planurile MS, fiind gratuita, atat cat se poate. Dupa faza initiala, nu e suficient numai tratamentul cu medicamente; se trece intr-o etapa in care pacientii nu se mai descurca singuri, dar nu atat de rau incat sa fie nevoie sa fie spitalizati, exista in multe tari ideea de insotitor. Apoi urmeaza faza finala, adica pacientul ajunge atat de neajutorat, cu o limitare de toate tipurile, incat vine faza in care este nevoie de institutionalizare. Aici trebuie sa existe un numar de paturi pentru acesti pacienti terminali si aici vorbim de niste institutii care sa poata sa spitalizeze pe termen lung, cu personal calificat medical”.

 

dr. Gabriel Prada

dr. Gabriel Prada

La randul sau, presedintele Societatii Romane de Geriatrie si Gerontologie, medicul Gabriel Prada a vorbit despre o crestere ingrijoratoare a numarului de persoane predispuse la dementa, referindu-se la studii care arata ca dupa 65 de ani, aproximativ 10 la suta dintre oameni au o anumita forma de dementa, iar peste 85 de ani procentul creste la 40 la suta. „La noi, in 1990, cam 10 la suta dintre romani aveau peste 65 de ani, in 2008 s-a estimat ca se va ajunge la unul din sapte, iar in 2011, la recensamant, s-a vazut ca sunt 16,1 la suta persoane peste 65 de ani. Este o crestere destul de importanta, aproape abrupta a numarului persoanelor care sunt intr-un fel predispuse la a dezvolta aceasta forma de boala. In Romania creste mai rapid procentul persoanelor care sunt cu varste extreme, peste 80-85 de ani, de aceea e important sa se faca niste studii pentru evaluarea exacta a dimensiunii fenomenului, pentru a aloca in mod corect resurse bugetare, nu reduse, cum stim ca sunt” a declarat dr. Gabriel Prada.

 

imagesIntentia comuna a reprezentantilor celor trei societati este ca dementa sa intre cat mai repede pe agenda publica, iar guvernul sa aloce un minim de fonduri. Acestia au solicitat infiintarea unui comitet interministerial care sa elaboreze, intr-un grup de lucru, baza primara de informatie. Aceasta baza ar urma sa  sa adune toate informatiile privind personalul, institutiile, resursele, intr-un registru national, pe baza caruia sa se poata stabili, ulterior, prioritatile. „Nu ne asteptam sa avem servicii de ingrijire ca in Suedia sau in Norvegia, dar vrem sa avem cel putin un plan, sa facem niste pasi. O lege putem sa facem. Si sa ne gandim ce facem cu doctorii calificati care nu au loc de munca”, au mai mentionat initiatorii acestui plan national, in cadrul conferintei de presa.

Ramane ca apelul lor sa nu ramana doar un strigat de neputinta, in fata unor guvernanti surzi…

 Comentarii (2)

  1. Gina Stanciu spune:

    Alzheimer – cred ca numai cei care au avut in familie bolnavi de aceasta boala pot aprecia exact ce inseamna. Si credeti-ma, de la un anumit stadiu necesita internare. Nu poti stapani o asemenea boala

  2. Buzoianul spune:

    Instabilitatea ideilor, vorbitul fara rost, laudarosenia, planurile ”grandioase”, etc pot fi incadrate la acst top de afectiuni… iar majoritatea politicienilor cred ca au nevoie de ingrjiri in parlament si nu la domiciliu…

Adaugati un comentariu


 

*