Miturile despre vaccinare, demontate în comunitățile vulnerabile

Din cauza accesului limitat la educație și servicii medicale oamenii din aceste comunități sunt tentați că dea crezare teoriilor aberante răspândite de cei care se opun vaccinării.

 

Organizația World Vision România și-a anunțat, astăzi, implicarea activă  în campania națională de vaccinare anti-Covid, urmând să colaboreze cu Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) și cu autoritățile centrale și locale, pentru ca populația din zonele vulnerabile să aibă acces cât mai rapid și mai facil la imunizare.

Una dintre motivațiile principale care au determinat luarea acestei decizii este aceea că, pe lângă gradul de protecție ridicat pe care îl oferă populației din aceste zone, intensificarea eforturilor pentru vaccinare înseamnă şi redeschiderea în siguranţă a şcolilor din comunităţile vulnerabile.

Sprijinul acordat de World Vision România în derularea campaniei de vaccinare va consta în facilitatea accesului la informaţiile privind vaccinarea anti-Covid care este sigură, gratuită şi voluntară. Voluntarii organizației vor colabora cu autorităţile locale şi centrale pentru a găsi cele mai potrivite variante prin care comunităţile vulnerabile să aibă acces la centre de vaccinare, echipe mobile de vaccinare sau medicii de familie înscrişi în program.

În ceea ce privește facilitarea accesului la informații despre vaccinare, publicul țintă îl reprezintă atât locuitorii din comunitățile vulnerabile cât și persoanele cu influență în rândul acestora, cum ar fi primarii, preoții, cadrele didactice și medicii.

 

Mihaela Nabar

Organizația derulează deja o serie de proiecte axate pe educație în comunitățile vulnerabile, iar cadrele didactice implicate vor fi cooptate și în această campanie de informare. „Mai ales prin colaborarea cu profesorii din comunităţile şi programele noastre vom încerca să propagăm acelaşi mesaj pe care îl avem de la începutul campaniei de vaccinare: imunizarea prin vaccinare este esenţială pentru a redeschide în siguranţă şcolile şi pentru a continua orele în clase. Pentru copiii vulnerabili, întoarcerea la şcoala fizică este singura opţiune pentru a evada din cercul sărăciei şi a-şi găsi un viitor”, a declarat Mihaela Nabăr, directorul  executiv al World Vision România.

Aceasta a mai precizat că, pentru a ajunge cu mesajele pro-vaccinare la un număr cât mai mare de locuitori din comunităţile vulnerabile, au fost concepute o serie de materiale de comunicare, uşor de înţeles, asemănătoare schiţelor grafice în care sunt explicate măsurile de siguranţă din aeronave, care nu mai au nevoie de cuvinte pentru a clarifica şi demonta numeroasele mituri legate de vaccinarea anti-Covid.

 

Dr. Valeriu Gheorghita

Informațiile avizate demontează astfel 12 dintre cele mai răspândite mituri despre vaccinarea anti-Covid și vor ajunge în plic la destinatari, pentru a-i ajuta să distingă între informaţiile false şi cele adevărate. Totodată, în zonele cu cel mai mare trafic, dar şi în comunicarea pe reţelele sociale vor fi distribuite afișe şi informaţii privind vaccinarea anti-Covid.

Până în prezent, aceste mesaje au ajuns deja la peste 1.500 de familii din judeţele Cluj, Ialomiţa, Dolj şi Vâlcea, aproape 4.000 de persoane primind aceste mesaje. Se estimează că afișele amplasate în locuri publice și răspândite în spațiul virtual au fost văzute de aproape 80.000 de persoane din judeţele amintite.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a salutat implicarea organizației în această activitate, subliniind că „fiecare comunitate are particularităţile ei, valorile şi credinţele proprii, dar o importanță esenţială o deţin şi vectorii locali – instrumente cheie în răspândirea adevărului şi ale beneficiilor vaccinării anti-Covid. Am convingerea ca World Vision România va sprijini acţiunile de identificare a pârghiilor necesare, astfel încât comunităţile în care activează să conştientizeze faptul că vaccinarea rămâne soluţia la îndemână către atingerea normalităţii, într-un mediu favorabil şi sigur pentru categoriile vulnerabile”.

 


Adaugati un comentariu


 

*