Risc de carantină pentru localitățile cu o rată mică de vaccinare, în cazul unui nou val al pandemiei

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare supune că acestea vor fi principalele zone expuse riscului, pentru că aici vor fi toate șansele de a fi înregistrate creșteri însemnate ale incidenței bolii.

 

România a depășit, ieri, pragul de 4 milioane de persoane vaccinate împotriva Covid-19 cu schema completă, la acest moment ocupând locul 15 la nivel european și locul 28 la nivel mondial, în ceea ce privește procentul de populație complet imunizat prin vaccinare. Rata vaccinării este însă de doar 25% din populația eligibilă, Capitala având cea mai bună incidență, de 43,8%.  Clujul a depășit recent pragul de 40,4%, aflându-se pe locul al doilea la nivel național, urmat de Sibiu, Brașov, Timiș și Constanța. La polul opus se află Covasna, Bacău, Giurgiu, Botoșani și Suceava, cu rate de vaccinare cuprinse între 17,5% și 15,1%, însă și în aceste județe se constată o creștere importantă în ultimele săptămâni. Majoritatea celor care s-au vaccinat până acum au peste 50 de ani, dar și 9.394 copii între 12 și 15 ani (cei mai mulți în București) și peste 150.000 de adolescenţi şi tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 19 ani au fost vaccinați.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță a precizat că încă există localități cu o rată foarte scăzută de vaccinare, unde nu a fost atins nici măcar pragul de 5%. În perioada următoare, eforturile vor fi canalizate înspre aceste localități, dr. Valeriu Gheorghiță avertizând că există riscul ca acestea să fie carantinate în cazul în care numărul de cazuri noi de Covid-19 va începe să crească din nou. „Trebuie să ţinem cont că localităţile care acum nu au o rată suficient de bună de vaccinare sunt localităţi care sunt la risc ca în perioada în care vom avea o creştere a numărului de cazuri să fie carantinate, pentru că asta va fi situaţia epidemiologică. Într-o localitate în care rata de acoperire vaccinală este crescută  probabilitatea să ajungă la o creştere substanţială a numărului de cazuri care să impună restricţionarea anumitor tipuri de activităţi este mult mai mică”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

 

Dr. Valeriu Gheorghita

Acesta estimează că pragul de cinci milioane de persoane vaccinate în România ar putea fi atins în două sau trei săptămâni, în funcție de ritmul de administrare a vaccinurilor. În ultima perioadă, se constată o creștere a interesului pentru vaccinul produse de compania Johnson & Johnson, tot mai multe persoane care se prezintă la punctele de vaccinare cerând să fie imunizate cu acest ser. Motivul se datorează faptului că vaccinul se administrează într-o singură doză, fără a mai fi nevoie de rapel, fiind eliminată astfel acea perioadă de așteptare de 3, 4 respectiv 8 săptămâni, necesară în cazul vaccinurilor de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca. În acest fel, crește mai repede procentul persoanelor imunizate cu schema completă, iar asta nu poate fi decât un lucru bun.

Este important ca în fiecare comunitate să existe un număr critic de persoane care să fie vaccinate, astfel încât să nu existe în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri. Este important să ne facem acum cât mai bine temele, să ne pregătim cât mai bine, tocmai pentru a evita un alt val de îmbolnăviri, pentru că este greu de anticipat care va fi parcursul din punct de vedere al pandemiei, ţinând cont de faptul că avem cel puţin patru variante virale, care sunt de importanţă, care sunt îngrijorătoare şi care în momentul de faţă sunt atent monitorizate la nivel internaţional. Tocmai de aceea trebuie să înţelegem că pandemia nu s-a încheiat şi avem virus circulant, avem câteva sute de cazuri zilnic în România, ceea ce înseamnă că avem un rezervor de unde se poate ajunge din nou la o creştere a numărului de cazuri”, a mai precizat dr. Valeriu Gheorghiță.

 

Conform celor mai recente analize, în 45% din centrele de vaccinare existente în țară, activitatea este la nivel mediu și scăzut, ceea ce înseamnă că se vaccinează sub 50% din capacitatea fluxurilor existente. La acest moment, în țară funcționează aproape 1.000 de centre de vaccinare cu 1.499 de fluxuri, iar la niciunul dintre ele nu mai există liste de așteptare. Coordonatorul campaniei a cerut direcțiilor de sănătate publică din fiecare județ să facă o evaluare a activității din aceste centre, pentru a fi luate niște măsuri în cazul celor în care activitatea se derulează la cote scăzute.

Pentru a optimiza activitatea centrelor de vaccinare, am transmis către toate direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti o adresă prin care rog reevaluarea activităţii centrelor de vaccinare, cu mai multe propuneri. Pe de o parte, fie de reducere a programului de lucru în acele centre şi constituire de echipe mobile care să vaccineze fie în activităţile de vaccinare, din uşă în uşă, în mod deosebit în mediul rural, sau alte tipuri de activităţi de vaccinare ce presupun deplasarea unor echipe mobile sau, în anumite centre care nu mai au adresabilitate, chiar sistarea temporară a activităţii acestora, tocmai pentru a fi eficienţi în ceea ce priveşte persoanele vaccinate, respectiv costurile”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

 

Acesta a oferit și cele mai noi informații despre eficiența vaccinurilor, la nivelul populației vaccinate din România, date ce confirmă că serurile oferă un grad ridicat de protecție împotriva infectării. Astfel, de la debutul campaniei de vaccinare – 27 decembrie 2020 – până la începutul acestei săptămâni, 4.718 persoane vaccinate cu schema completă au fost confirmate cu infecție SARS-Cov-2. Contestatarii vaccinării ar putea considera această cifră uriașă, însă dacă ținem cot că totalul celor vaccinați cu schema completă a depășit 4 milioane de persoane, reiese că este vorba de un procent de 0,1% din total, ceea ce reprezintă o valoare infimă. În aceeași perioadă, 23.689 de persoane vaccinate cu prima doză au fost confirmate cu infecția, acestea reprezentând un procent de 0,5% din total. În medie, depistarea infecției a avut loc la mai puțin de 12 zile după administrarea primei doze, adică la un interval în care organismul încă nu furnizează un răspuns imun protector.

Dr. Valeriu Gheorghiță a mai precizat că România are, probabil, cel mai simplu sistem de acces la vaccinarea anti-Covid astfel că, la acest moment, doar cine nu vrea nu se vaccinează. „Oamenii pot să îşi aleagă tipul de vaccin, pot să se prezinte direct la centrele de vaccinare, se organizează evenimente de tip maraton care, în general, sunt pe perioada de week-end, când timpul liber al oamenilor este mai crescut, operatorii economici privaţi au posibilitatea să se vaccineze chiar la locul de muncă, cu echipe mobile. Cred că dorinţa de vaccinare, de fapt, a scăzut şi nu are legătură cu organizarea efectivă, logistică. Cred că nici cu campaniile de comunicare, aş îndrăzni să spun. Probabil că aici, pentru anumite segmente populaţionale mai sunt foarte multe lucruri de făcut, însă problema fundamentală este în ceea ce priveşte încrederea oamenilor, care este diminuată mult în toţi aceşti zeci de ani, în autoritate, în general. Şi acest lucru nu se câştigă peste noapte. E o problemă în ceea ce priveşte intenţia de vaccinare în România, pe toate tipurile de vaccinuri, nu doar pe vaccinarea împotriva Covid-19”, a mai declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

 


Adaugati un comentariu


 

*