Heparina va fi inclusă în categoria medicamentelor esențiale

9 iunie 2021 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de ordin privind reglementarea modului de stabilire a prețului heparinei și includerea medicamentului în categoria celor „esențiale”, pe fondul acutizării crizei mondiale legată de acest medicament.

 

Pesta porcină, care face ravagii de câțiva ani în majoritatea țărilor lumii, a stat la baza apariției unei crize de heparină, medicament care a început să se găsească din ce în ce mai greu în farmacii, începând din 2019. Explicația constă în faptul că heparina brută se obține din intestinele de porc, iar sacrificarea unui număr mare de animale în contextul pestei porcine a dus la diminuarea resurselor din principala materie primă. Pentru prevenirea răspândirii bolii, cadavrele animalelor sacrificate sunt incinerate, iar astfel fabricile de medicamente care produc heparină au început să aibă probleme tot mai serioase cu aprovizionarea.

Statisticile indică faptul că, din cauza pestei porcine, peste 440 de milioane de porci au fost sacrificați, cantitate similară cu circa 35% din efectivele de porcine ale Chinei, principalul furnizor de materie primă pentru heparină.

Așa se face că, începând cu anul 2109, se constată o reducere semnificativă a stocurilor de heparină disponibile la nivel mondial, iar multe unități medicale au deja serioase probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu acest medicament.

 

Criza nu a ocolit nici țara noastră, Ministerul Sănătății precizând că există notificări privind discontinuități în asigurarea necesarului de heparine fracționate, în timp ce mai mulți producători din Europa au anunțat reducerea livrărilor din cauza lipsei de materie primă. În aceste condiții, autoritățile au decis că trebuie să ia măsuri pentru a asigura în continuare accesul la tratament pentru pacienții care necesită administrarea de heparină.

Astfel, Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de ordin prin care heparinele fracționate să fie asociate medicamentelor esențiale, astfel încât să poată fi operate unele modificări în ceea ce privește reglementarea modului de stabilire a prețurilor. „În contextul pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2 și al unui consum crescut, este foarte important să se asigure accesul la aceste medicamente, inclusiv prin aplicarea temporară a unei noi modalități de calcul a prețurilor”, se arată în referatul care însoțește proiectul de ordin.

 

Proiectul vizează asimilarea heparinelor fracționate, din punct de vedere al stabilirii prețurilor, cu medicamentele esențiale. Acesta urmărește asigurarea accesului pacienților la medicamente esențiale prin aplicarea unei noi modalități de calcul a prețului pentru aceste produse, a căror discontinuitate temporară sau chiar lipsă reprezintă un risc la adresa sănătății populației. „Cu referire strict la medicamentele din clasa heparine cu greutate moleculară mică, utilizabile în tratamentul pacienților Covid-19, proiectul de ordin creează posibilitatea de tratare a acestor produse, din punct de vedere al prețurilor, similar cu alte medicamente precum cele imunologice și derivate din sânge sau plasmă umană” – se mai arată în referat.

În document se mai explică faptul că, pentru a evita un potențial impact negativ asupra coplatei pacientului, în categoria medicamentelor esențiale sunt selectate acele produse aflate pe lista de medicamente esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății, coroborate cu sublista C de decontare a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, medicamente care se adresează unor boli cronice grave precum și eliberate în cadrul unor programe naționale de sănătate ca oncologia, tuberculoza, HIV/SIDA, transplant sau diabet zaharat.

 


Adaugati un comentariu


 

*