Ocupația de analist comportamental pentru copiii cu probleme de sănătate mintală, pe cale de acreditare

Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale, în cadrul unei dezbateri care a avut loc la Parlament.

 

În curând, o nouă ocupație va fi adăugată în nomenclatorul de meserii, demers care va veni în sprijinul părinților care au copii cu tulburări de sănătate mintală. Fără a avea o pregătire de specialitate, aceștia nu își pot ajuta copiii să își atingă potențialul maxim de dezvoltare, având astfel nevoie de ajutorul unor specialiști care știu să lucreze cu acești copii. În acest scop, va fi acreditată o nouă ocupație – cea de analist comportamental pentru copiii cu probleme de sănătate mintală.

Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, în cadrul unei dezbateri pe tema sănătății mintale în rândul copiilor din România, organizată de comisiile reunite pentru Muncă și Protecție Socială, din Senat și Camera Deputaților. „Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) vor pune în scurt timp bazele standardizării şi acreditării ocupaţiei de analist comportamental, care oferă servicii terapeutice ABA – Applied Behavioral Analysis – la standarde profesioniste, atât de utile familiilor care au copii cu probleme de sănătate mintală”, a precizat Raluca Turcan în cadrul discuțiilor de la Parlament.

 

Ministrul a argumentat această decizie prin faptul că niciun părinte nu este pregătit pentru creşterea unui copil cu tulburări de sănătate mintală, iar atunci când apar astfel de situaţii, familia trebuie susţinută în mod adecvat pentru a-şi putea ajuta copilul să atingă maximum din potenţialul lui de dezvoltare.

Ajutorul acordat acestor familii a venit de prea puţine ori de la stat, având în vedere cum au fost gestionate până acum problemele din asistenţă socială. Însă această situaţie nu poate să mai continue şi am toată determinarea pentru dezvoltarea serviciilor sociale integrate, dar şi pentru întărirea parteneriatului dintre stat şi societatea civilă, pentru ca orice persoană cu deficienţe multiple să fie ajutată în acord cu nevoile pe care le are”, a mai declarat Raluca Turcan.

 

Totodată, aceasta spune că infrastructura de asistență socială va fi dezvoltată și prin alocarea a 50 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru dezvoltarea a aproximativ 150 de servicii comunitare pentru copii. Este vorba de centre de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități și  centre de zi pentru consiliere și sprijin pentru părinți și copii.

Raluca Turcan a prezentat și rezultatele unei analize pe a făcut-o la nivelul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului, din care reiese că în sistem există doar 3.600 de asistenți sociali, în condițiile în care necesarul ar fi de 12.000.

Pentru a acoperi acest deficit de 9.400 de asistenți sociali, vom încheia parteneriate cu universitățile, prin care vom crește numărul de locuri pentru specializarea de Asistență Socială din învățământul superior la distanță, pentru că nu putem crește calitatea serviciilor asigurate în lipsa personalului pregătit și corect remunerat”, a mai declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale.

 


Adaugati un comentariu


 

*