Noile cărţi de identitate vor fi şi carduri de sănătate

18 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Acestea vor fi emise începând din luna august 2021 și vor permite titularului să se autentifice în platforma informatică a asigurărilor de sănătate.

 

Într-o conferință de presă organizată la sediul MAI, în care a prezentat două proiecte de acte normative puse în dezbatere publică, ministrul Ion Marcel Vela a precizat că MAI va organiza săptămâna viitoare o dezbatere publică pe marginea ordonanţei de guvern pe care a iniţiat-o privind emiterea cărții electronice de identitate, care „va simplifica modul în care cetățenii români vor putea circula în afara României, în spațiul Uniunii Europene”.

România este obligată să emită documente electronice de identitate începând din luna august a anului viitor. „Există un Regulament european publicat în luna iulie 2019 la care trebuie să aliniem şi legislaţia noastră naţională. Asta înseamnă că trebuie să parcurgem rapid toate procedurile legislative şi tehnice. Cartea electronică de identitate va simplifica modul în care cetăţenii români vor putea circula în afara României, în spaţiul Uniunii Europene”, a declarat Marcel Vela, menționând că noua carte de identitate va putea include și domiciliul din străinătate al posesorului. Ministrul a adăugat că noile documente de identitate vor simplifica mult relaţia cetăţenilor români, atât cu autorităţile naţionale, cât şi cu cele din alte state, iar în același timp, noile cărți de identitate vor „asigura și funcționalitatea de card de sănătate, prin înscrierea în CIP a unui certificat digital, care va fi emis de MAI și care va permite titularului să se autentifice în platforma informatică din asigurările de sănătate. Noile documente vin cu elemente suplimentare de securitate și cu garanții că persoana care îl prezintă este în fapt titularul acestuia. Cărțile electronice de identitate vor simplifica mult relația cetățenilor români, inclusiv a celor cu domiciliul stabil în străinătate, cu autoritățile naționale și cu cele din alte state”. Acestea for avea formatul unui card, iar posesorii de cărți electronice de identitate vor scăpa de grija preschimbării cardului electronic de sănătate, pentru că toate datele vor fi înscrise pe cipul CI.

 

Ministrul a menționat că în același timp, cei care nu vor dori să aibă cărți de identitate electronice vor avea posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărți de identitate simple. „Această carte de identitate simplă nu va conține un CIP ori date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate. Dar, acest tip de carte, fără CIP, nu va putea fi folosită pentru a ieși din țară”, a explicat ministrul.

Noile acte de identitate vor fi produse centralizat, de către Compania Națională „Imprimeria Națională”.

 

Așadar, începând cu 3 august 2021, cetățenii români, la împlinirea vârstei de 12 ani (nu va mai fi 14 ani ca în prezent) vor putea călători în UE doar cu noul document de identitate emis în noul format, dar și în baza cărții de identitate emise anterior datei de 2 august 2021, care vor putea fi olosite până la data expirării. Pașaportul va putea fi folosit în continuare pentru călătorii.

Noul proiect instituie obligația de solicitare a actului de identitate de la vârsta de 12 ani, corelativ cu reglementarea posibilității de eliberare a cărții electronice de identitate de la naștere. Cartea electronică de identitate va avea o valabilitate de 3 ani pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 0 și 12 ani și va putea fi solicitată, oțional, de părinți/reprezentanți legali, indiferent de vârsta copilului, chiar de la naștere, așa cum prevedea și vechea legislație privind buletinul electronic. Proiectul stabilește că minorii sub vârsta de 12 ani sunt exceptați de la obligația furnizării amprentelor.

 


Adaugati un comentariu


 

*