Copii care folosesc telefoanele și tabletele la prima oră riscă sa dezvolte tulburări de vorbire

18 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Riscul este accentuat și în cazul celor care nu discută cu părinții conținutul vizualizat pe display-urile acestor dispozitive.

 

Este deja dovedit faptul că timpul îndelungat petrecut de copii în fața calculatorului, sau cu ochii ațintiți în ecranele telefoanelor mobile inteligente ori al tabletelor, nu este deloc benefic pentru sănătatea acestora. Recent, Agenția de Sănătate Publică din Franța a semnalat în buletinul epidemiologic pe care îl publică periodic faptul că acest obicei nesănătos poate provoca și tulburări de vorbire, mai ales dacă este practicat dimineața, la scurt timp după ce copiii se dau jos din pat. În aceste caz, nu perioada petrecută în fața ecranelor dispozitivelor este nocivă, ci momentul din zi.

Informațiile se bazează pe concluziile unei cercetări realizate la Universitatea din Rennes, care indică faptul că acei copii care petrec în medie cel puțin 8-10 minute cu ochii în telefon, tabletă sau alte dispozitive, dimineața, înainte de a merge le școală, prezintă un risc de trei ori mai mare de a dezvolta tulburări de vorbire. În plus, același risc este prezent și în cazul copiilor care nu discută cu părinții despre conținutul vizualizat pe aceste ecrane.

 

Deocamdată, specialiștii nu au putut stabili o legătură de tipul cauză-efect, dar își bazează afirmațiile pe o anumită corelaţie statistică, consolidată de rezultatele cercetărilor medicale publicate deja.

Cercetări precedente au demonstrat că acei copii care sunt expuşi la dispozitive mobile au mai puţină interacţiune emoţională cu membrii anturajului, activitate necesară pentru dezvoltarea lor psihomotorie, în special pentru dezvoltarea limbajului.

Studiul a analizat 167 de copii care se confruntă cu probleme de vorbire şi 109 care nu prezentau astfel de tulburări. Au fost excluşi copiii care prezentau probleme de limbaj din cauza unor patologii sau handicapuri, precum şi cei ai căror părinţi nu vorbeau limba franceză.

La cercetare au participat copii din departamentul Ille-et-Vilaine, născuţi între 1 ianuarie 2010 şi 31 decembrie 2012, perioadă în care aveau vârste cuprinse între trei ani şi jumătate şi şase ani şi jumătate, tronson de vârstă corespunzător perioadei în care sunt depistate tulburările de vorbire. De asemenea, copiii cuprinşi în acest studiu petreceau zilnic în medie o oră şi un sfert în faţa unui ecran.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*