Sănătatea, unul din sectoarele cheie care vor beneficia de fondurile alocate prin PNRR

28 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Banii vor fi folosiți pentru investiții în infrastructura medicală și prespitalicească, precum și pentru implementarea unor reforme în domeniul sanitar.

 

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a aflat ieri la București pentru a  prezenta evaluare privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) depus de România și a anunța oficial că acesta a fost aprobat. Astfel, țara noastră urmează să primească de la Uniunea Europeană 29,2 miliarde de euro, dintre care 14,248 de miliarde vor fi sub formă de granturi nerambursabile și aproximativ 14,935 de miliarde vor fi sub formă de împrumuturi.

Programul oficialului european a inclus și o vizită la Spitalul Universitar de Urgență din București, alături de președintele Klaus Iohannis și de premierul Florin Cîțu, dat fiind că Sănătatea este unul dintre sectoarele importante care vor beneficia de fondurile alocate prin PNRR. Astfel, sumele alocate acestui sector vor fi folosite în anii următori pentru investiții în domeniul medical și prespitalicesc precum și pentru implementarea de reforme in diferite domenii.

În ceea ce privește investițiile, vor fi finanțate ambulatorii de specialitate publice, centre comunitare aflate în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale, precum și cabinete și clinici de medicină de familie. Până pe 30 iunie 2023, din fondurile PNRR vor fi investite 180 de milioane de euro în 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete de medicina familiei din România. Totodată, planul de investiții include construcția de centre comunitare integrate sau reabilitarea, modernizarea ori extinderea infrastructurii existente.  În anii următori, vor fi înființate 200 de centre comunitare integrate în zonele rurale marginalizate și în zonele urbane marginalizate.

 

De asemenea, planul prevede și  dotarea sau reabilitarea a 100 de cabinete de planificare familială din cele 117 cabinete de planificare existente. Cabinetele de planificare familială vor suferi intervenții de reabilitare și reamenajare și vor primi dotări de aparatură medicală de laborator și imagistică.

Fondurile vor fi folosite și pentru finanțarea de caravane medicale, care vor derula activități de screening mamar și pentru cancerul cervical în zonele cu acces limitat la servicii de asistență medicală specializată. Caravanele de screening se vor aloca centrelor regionale care derulează în acest moment activități de screening cervical și care au deja expertiză în astfel de activități, fiind prevăzute 10 caravane în 8 centre.

Reabilitarea, modernizarea, extinderea, dotarea ambulatoriilor și unităților medicale publice sau a altor structuri publice care furnizează asistență medicală ambulatorie este un alt proiect pe lista PNRR.

Totodată, fondurile vor fi folosite și pentru relocarea unor spitale sau a unor secții din spațiile improprii în care își desfășoară activitatea, în spații noi.

 

De asemenea, se vor construi noi unități care vor fi dotate și cu aparatura medicală necesară, punându-se accent și pe dotarea secțiilor ATI pentru nou-născuți. Nu în ultimul rând, se vor face și investiții în dotarea spitalelor publice cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții intraspitalicești.

În ceea ce privește reforma gestionării fondurilor publice din sănătate, la acest capitol se dorește înființarea unui fond pentru calitatea serviciilor medicale, dezvoltarea unui nou model de contract-cadru și transparentizarea informațiilor cu privire la gestionarea fondurilor publice din sănătate.

Sunt vizate și reforme în managementul fondurilor destinate investițiilor în Sănătate, care includ înființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, in scopul creșterii capacității administrative a autorităților centrale și locale și a gestionării strategice și eficiente a proiectelor de infrastructură din Sănătate.

Reformele în domeniul managementului sanitar și al resurselor umane din Sănătate se vor axa pe formare și dezvoltare profesională, dezvoltarea resurselor umane din domeniul Sănătății și pe creșterea integrității, reducerea vulnerabilităților și a riscurilor de corupție în sistem.

În același timp,  400 de milioane de euro vor fi alocați pentru digitalizarea sistemului de Sănătate.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*