Sănătatea primește 2,45 miliarde de euro prin PNRR

În total, România va atrage 29,2 miliarde de euro din cele 750 de miliarde puse la dispoziție de Uniunea Europeană printr-un nou instrument financiar.

 

Uniunea Europeană a decis să înființeze un instrument financiar temporar, în valoare de 750 de miliarde de euro, pentru perioada 2021 – 2027, separat de bugetul pe termen lung pus la dispoziție țărilor membre. Scopul principal al acestuia este să ofere sprijin statelor membre pentru a face față provocărilor generate de criza Covid-19 și consecințele sale economice. Noul instrument financiar a fost denumit #NextGenerationEU, și are ca scop principal oferirea de sprijin statelor membre, pentru a face față provocărilor generate de pandemie și de consecințele acesteia pe plan economic. Principalul pilon de finanțare va fi Mecanismul de redresare și reziliență (MRR), care va avea alocat un buget total de 672,5 miliarde de euro.

Ca stat membru al UE, și România va beneficia de fonduri alocate prin acest instrument de finanțare, scop în care a fost pus la punct  Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin care țara noastră ar urma să atragă până în 2026 suma de 29,2 miliarde de euro. Autoritățile au lucrat la acest plan timp de mai multe luni, iar la jumătatea acestei săptămâni, acesta a fost finalizat și prezentat public, în prezent putând fi consultat pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Din documentele prezentate reiese că trei sectoare importante vor beneficia de suma accesată prin PNRR, fiind vorba de Transporturi, care vor primi 6,7 miliarde de euro, Educație, care va primi 3,6 miliarde de euro și Sănătate, cu o alocare de 2,45 miliarde de euro.

 

Premierul Florin Cîțu spune că din acești bani vor fi construiți 450 de kilometri de autostradă, inclusiv autostrada spre Moldova, care va tranzita și județul Buzău, și „se vor construi și renova sute de școli și creșe și zeci de spitale”.

Cu ocazia prezentării PNRR, premierul a vorbit și despre fondurile care vor fi alocate sectorului Sănătății, precizând că „pandemia a pus presiune pe toate sistemele de sănătate din Uniunea Europeană, le-a arătat limitele. De aceea este foarte important pentru noi să dezvoltăm rețeaua de spitale din România, să o modernizăm. Până în 2024, vom construi un nou spital finanțat prin acest program, o premieră a ultimilor peste 30 de ani. Sectorul sănătății va primi prin PNRR 2,4 miliarde de euro”.

Cîțu a menționat totodată că, prin același instrument, se vor putea face împrumuturi în condiții foarte avantajoase, și astfel se vor putea finanța investițiile demarate.

 

În ceea ce privește cele 2,45 miliarde de euro alocate sectorului sanitar, Ministerul Sănătății a făcut o prezentare detaliată a modului în care acești bani vor fi cheltuiți. În primul rând, vor fi demarate trei reforme la nivelul sistemului sanitar, prima vizând gestionarea fondurilor publice din Sănătate, a doua, managementul fondurilor destinate investițiilor în Sănătate, iar cea de-a treia,  managementul sanitar și al resurselor umane din Sănătate.

În ceea ce privește investițiile cu banii din PNRR, în perioada următoare se construi și renova 200 de centre comunitare integrate, iar 3.000 de cabinete de asistență medicală primară vor fi dotate și renovate, având prioritate cele din mediul rural. De asemenea, 26 de compartimente și secții de terapie intensivă nou-născuți vor fi dotate, inclusiv cu ambulanță specială de transport nou-născuți, pentru centrele regionale.

Proiectul mai prevede că 30 de ambulatorii, unități medicale publice și alte structuri publice care furnizează asistență medicală ambulatorie vor fi reabilitate, modernizate, extinse sau vor primi dotări noi. Alte 25 de unități sanitare publice și spitale publice vor beneficia de infrastructură nouă și se vor înființa 10 unități medicale mobile, pentru zonele cu acces limitat la servicii de asistență medicală specializată.

Nu în ultimul rând, 400 de milioane de euro vor fi alocați pentru digitalizarea sistemului de Sănătate care, așa cum se știe, lasă mult de dorit.

 


Adaugati un comentariu


 

*