Angajații din Asistența Socială care au fost izolați la locul de muncă vor primi stimulent de risc

3 iunie 2021 | 0 comentarii |

Parlamentul a aprobat modificarea ordonanței emise anul trecut, pentru decontarea din fonduri europene a unor măsuri de sprijin în perioada stării de urgență.

 

Reprezentanții Federației Sindicale Sanitas au anunțat că demersurile pe care le fac de mai mult timp pentru acordarea stimulentului de risc angajaților din Asistență Socială care au fost izolați la locul de muncă în starea de urgență, au fost încununate de succes.  Astfel, Parlamentul a adoptat recent legea de modificare a ordonanței de urgență emise anul trecut, privind aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii infecțiilor cu SARS-Cov-2 în perioada stării de urgență.

Este vorba de acea ordonanță prin care personalul medical implicat în îngrijirea pacienților cu Covid-19 a beneficiat de un stimulent financiar de 2.500 de lei, sumele necesare fiind plătite de Ministerul Sănătății cu fonduri primite de la Uniunea Europeană.

 

În perioada stării de urgență, mulți dintre angajații din cadrul centrelor de asistență socială au fost nevoiți să stea în izolare la locul de muncă, pentru a preveni răspândirea infecțiilor în rândul asistaților, dar și pentru a preveni infectarea altor persoane din afara centrelor, în cazurile în care aici apăreau focare.

Până acum, acești angajați din Asistența Socială care au stat în izolare la locul de muncă nu au primit acel stimulent de risc, fapt considerat o nedreptate de către sindicaliștii de la Sanitas, care reprezintă atât salariații din Sănătate, cât și pe cei din Asistența Socială. Prin urmare, au făcut demersuri pentru modificarea textului ordonanței, astfel încât și angajații centrelor de asistență socială care au stat izolați la locul de muncă în perioada stării de urgență să primească acest stimulent de risc, iar Parlamentul a dat  în cele din urmă curs solicitării lor.

La nivelul DGASPC Buzău, de aceasta măsură vor beneficia 554 de angajați din cadrul centrelor de asistență socială din județ, care au petrecut perioade de izolare la locul de muncă în perioada stării de urgență.

 

Legea recent adoptată prevede că acești salariați vor primi un singur stimulent, în valoare de 2.500 de lei, care va fi impozitat cu 10%. Stimulentele vor fi acordate din fondul de salarii al angajatorului, iar sumele necesare vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, se precizează în aceleași document legislativ.

Odată primit votul favorabil în Parlament, legea a plecat spre promulgare către președintele Iohannis, iar după ca acesta își va da acordul, urmează publicarea în Monitorul Oficial, moment de la care va putea fi pusă în aplicare.

După nenumărate intervenții ale Federației Sanitas, salariații din Asistența Socială, izolați la locul de muncă în starea de urgență, primesc, în sfârșit, un stimulent de risc. Această reparație vine foarte târziu, în opinia noastră, dar este totuși un câștig pentru colegii noștri care au dus greul acestei pandemii”, se arată într-un comunicat pe această temă, remis de federația sindicală.

 


Adaugati un comentariu


 

*