Reprezentanții federației Sanitas au avut o primă rundă de discuții cu ministrul Muncii

26 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Cele două părți au căzut de acord asupra mai multor revendicări prezentate de sindicaliștii care au reafirmat că nu vor accepta înghețarea salariilor în domeniul sanitar.

 

După acțiunea de pichetare a prefecturilor și a sediului Guvernului din data de 12 ianuarie, reprezentanții Federației sindicale Sanitas au participat, ieri, la o primă rundă de discuții cu autoritățile, fiind invitați la o întâlnire cu ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan. La întâlnirea care a avut loc la sediul Ministerului Muncii au participat și specialiști din cadrul instituției, delegația sindicaliștilor prezentând cu această ocazie principalele revendicări a căror rezolvare ține și de acest minister.

În primul rând, aceștia au cerut aplicarea legii care prevede punerea în drepturi a urmașilor angajaților din Sănătate decedați ca urmare a infectării cu SARS-COV-2. Legat de acest subiect, Raluca Turcan l-e comunicat sindicaliștilor că a inițiat un proiect de ordonanță care completează în acest sens prevederile Legii  salarizării personalului plătit din fonduri publice. Documentul este pe traseul de avizare, iar odată adoptat, urmașii cadrelor medicale decedate în urma infectării cu noul coronavirus vor putea beneficia fără probleme de drepturile ce li se cuvin.

 

O altă problemă pusă pe tapet în cadrul întâlnirii de la Ministerul Muncii a fost legată de acordarea stimulentului de risc salariaților din Asistență socială care au fost carantinați la locul de muncă în perioada stării de urgență. Raluca Turcan a declarat că susține acordarea acestui drept și că va face toate demersurile necesare acordării lui în perioada imediat următoare.

Un subiect mai intens dezbătut a fost cel legat de aplicarea etapizată a prevederilor legii salarizări personalului plătit din fonduri publice, cu respectarea majorărilor salariale prevăzute pentru anul în curs. În acest sens, sindicaliști au primit asigurări că s-a început reanalizarea legii, cu toate modificările și completările ulterioare, și că este în lucru un proiect care își propune corectarea derapajelor și inechităților legii.

 

Noul proiect de act normativ va fi discutat cu partenerii sociali după finalizare, însă sindicaliștii de la Sanitas au ținut să sublinieze o dată în plus că ordonanța privind înghețarea salariilor bugetarilor pe parcursul anului 2021 a prejudiciat în special salariații cu cele mai mici venituri din Sistemul sanitar și din Asistența socială. Din acest punct de vedere, reprezentanții federației sindicale i-au transmis ministrului Munciisub nicio formă nu vor accepta ca aceștia să nu beneficieze de dreptul lor legal în anul 2021.

Totodată, aceștia susțin că orice discuții pe Legea salarizării va trebui să aibă ca bază de pornire repararea inechităților în cazul angajaților care nu au beneficiat de creșterea salarială.

În finalul discuțiilor, reprezentanții ministerului și cei ai federației sindicale au căzut de acord să organizeze astfel de întâlniri periodic, pentru a discuta si alte subiecte de interes pentru salariații din Sănătate și Asistență socială.

 


Adaugati un comentariu


 

*