Muzeul UMFST Târgu Mureș își așteaptă primii vizitatori

26 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Acesta a fost inaugurat recent în incinta Cetății Medievale din oraș și include șapte zone expoziționale.

 

Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureș (UMFST), și-a inaugurat propriul muzeu, ducând astfel la îndeplinire un proiect mai vechi, ce își propunea conservarea și promovarea moștenirii academice a Universități de Medicină și Farmacie și Universității Petru Maior, instituții care au fuzionat în urmă cu aproape doi ani și jumătate, luând astfel naștere UMFST.

Nu întâmplător, data inaugurării a fost aleasă ziua de 24 ianuarie, când se sărbătorește și Mica Unire, reprezentanții instituției de învățământ superior dorind astfel să transmită și un mesaj de unitate între cele două foste universități care au format UMFST. Rectorul Leonard Azamfirei a precizat cu această ocazie că, deși cele două universități au o istorie separată și diferă ca profil, de-a lungul timpului au existat multe lucruri care să le unească și astfel s-a ajuns și la decizia fuziunii care a avut loc în septembrie 2018. „Decizia de a unifica cele două universităţi a fost una dintre cele mai importante şi curajoase decizii luate de cele două instituții şi ea va impacta profund istoria acestui oraş şi capacitatea sa de dezvoltare ulterioară”, a mai declarat rectorul UMFST cu ocazia inaugurări muzeului.

Muzeul este situat în incinta Cetății Medievale a orașului Târgu Mureș, fiind proiectat într-o formă contemporană, în acord cu o universitate modernă.

 

Spațiul muzeal este situat în Clădirea Manutanței și include șapte zone muzeale ce pot fi vizitate de public în fiecare zi de vineri, în intervalul orar 15.00 -18.00. Astfel, în zona centrală se regăsesc simbolurile universităţii actuale şi ale celor care au fuzionat, în timp ce două vitrine prezintă separat istoricul celor două universități, până la momentul fuzionării din 2018. Muzeul mai include o zona dedicată evoluţiei cercetării şi activităţii ştiinţifice, un spaţiu de expunere destinat facultăţilor din cadrul UMFST și o zonă cu exponate specifice activităţii profesionale. Nu în ultimul rând, în incintă este amenajată și o vitrină dedicată activității biblioteci și editurii UMFST.

Deşi muzeul prezintă istoria a două universităţi care au fost separate până de curând, dar si momentul unificării, mesajul generos pe care îl dă muzeul este acela de europenizare în condiţiile păstrării identităţii şi multiculturalismului specific spaţiului geografic în care trăim”, a mai precizat rectorul UMFST.

 

Acesta s-a referit și la aspectele culturale care țin de noul muzeu, precizând că Târgu Mureș este un oraș universitar și cultural, iar partea de muzeistică reprezintă o componentă importantă a vieții culturale.

Acest oraş rămâne un oraş universitar şi cultural, iar partea de muzeistică reprezintă o componentă importantă în ceea ce numim cultura unui oraş şi imaginea pe care acesta o are, motiv pentru care credem că este necesar ca această insulă de cultură şi de ştiinţă să devină parte a circuitului cultural al oraşului. Parte integrantă vitală a identităţii UMFST, muzeul vă invită la o incursiune în cunoaşterea trecutului acestei prestigioase instituţii de învăţământ, sub toate valenţele sale, de la evoluţia celor două universităţi – Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Universitatea Petru Maior – până la redimensionarea în plan academic în urma fuziunii, dezvoltarea instituţională şi deschiderea spre internaţionalizare”, a declarat în încheiere prof.dr. Leonard Azamfirei.


Adaugati un comentariu


 

*